zaterdag 28 maart 2015

Tureluus van Toscane

Twan Vermeulen brengt een serie Toscaanse wijnen op tafel. Het is een leerzame avond, in verschillende opzichten, maar niet vanwege de kwaliteit die op tafel staat. De voorbereidingen voor het oorspronkelijke thema blijken wat zwaarder dan gedacht. Een proeverij voorbereiden vergt toch snel enkele weken (soms maanden): wat inlezen, het thema uitwerken, bij verschillende importeurs en slijters de wijnen aanschaffen, en natuurlijk de voorpret: het proeven. Om daarna af te ronden met het samenstellen van de documentatie. Deze proeverij is door de tijddruk uit nood geboren.  

Bianco 'Costa di Giulia' 2012, Michelle Satta
Licht frivole neus, ik ruik viooltjes. Lekker frisse wijn met een zeer hoge zuurgraad, ik vind het een type Muscadet wijn. Hartendief van Twan. Alles zit erop en eraan, zegt Paul over deze wijn uit Bolgheri.

Bolgheri Rosso 2012, Michelle Satta
Violetrand, zegt Noël, framboos in de neus, pruimen, modern gemaakt. Mijn aantekeningen: frisse wijn, licht. Rood zomerfruit in de geur, Viefe wijn met hoge zuurgraad. Bosbessen impressie in de smaak, eenvoudige wijn. 

Een Toscana Rosso 'Cavaliere' 2006 kan me niet bekoren. De mond trekt samen van de wijn, die enkelvoudig is en diepte en gelaagdheid mist. Zowel de witte als rosé wijn van Massa Vecchia vallen tegen, de witte doet denken aan cider, de rosé wijn mist charme. Dat patroon zet zich door, zonde. Beide Chianti wijnen maken geen enkele indruk. Twee Siciliaanse wijnen zijn op de lijst gekomen omdat ze worden gemaakt in Siena. De Tenuta di Aglaea Etna Rosso 'Thalia' 2013 heeft bescheiden rood fruit in de neus met aardbeitjes en steeds meer caramel naarmate de wijn meer lucht krijgt. De hogere cuvee ruikt vies, naar oud frituurvet en oud karton. 

La Serena, Rosso di Montalcino 2012    
Deze wijn maakt me enthousiast: leer, tabak, later ook rozen in de geur. De wijn is volstrekt zuiver, een kruidige en volle smaak, een stevige meneer. Gek genoeg maakt de dubbel zo kostbare Brunello di Montalcino 2008 van hetzelfde huis helemaal geen speciale gevoelens bij mij los: tabak in de geur, harmonieuze smaak, maar géén wow-wijn, of een wijn waar je bij denkt: hap sap! Zin in een volgende slok.

We worden dus tureluus van Toscane in deze proeverij; omdat er zoveel wijnen op tafel staan die niet voldoet aan de verwachtingen, zelfs fout zijn. Het is een zoekplaatje wáár de reden ligt. Volgens de biodynamische kalender was het een worteldag. Wie erin gelooft, heeft daar een reden te pakken. Deze proeverij is van één leverancier, die het gestelde vertrouwen beschaamt. Het bevestigt onze ervaring dat een proeverij het best kan worden samengesteld uit wijnen van verschillende leveranciers.    

Geen opmerkingen: