zondag 15 maart 2015

Philippe Tessier, bescheiden én bevlogen - Studiereis (2)

Een wijn proeft beter als je op het domein op bezoek bent geweest. Je proeft dan méér, omdat je meer in je brein hebt. Een beeld van de wijnmaker. Herinneringen aan de wijnen die je proefde. Een beeld van de wingerd. De nonchalance of de zorgvuldigheid waarmee de vinificatie plaatsvindt. Het bezoek aan domaine Philippe Tessier is leerzaam, omdat we beginnen met proeven uit de fusten. Wijn die nog niet klaar is. Wijn die klaar is. Wijn die op roestvrijstaal rust, wijn die op vaten rust, wijn die zelfs in amfora rust. 

Praten met wijnbouwers geeft besef hoe afhankelijk ze zijn van het weer. Een teveel of te weinig neerslag of zon, de gevaren van schimmelvorming. Lees eens hoe Tessier het wijnjaar 2011 beschrijft en je begrijpt meteen wat ik bedoel. 

Het wijnjaar 2011 bij Philippe Tessier
2011 is het jaar van twee zomers, in voor- en najaar, maar niet in de zomer. Dit jaar kent een zeer vroege, warme lente na een zeer droge winter met een tekort aan neerslag. De druiven groeien perfect, maar hebben wel last van stress door watertekort. Pas in augustus valt er weer regen. De oogst begint op 2 september en dan is er een tweede periode met heel hoge temperaturen. Mooie kwaliteiten in wit met rijpe druiven met een potentieel hoog alcoholpercentage, het laatste suiker zet zich niet om in alcohol en daarom zijn enkele percelen witte wijn verre van droog. 2011 is een jaar met rijke, aromatische wijnen. Rode wijnen zijn licht, fruitig en evenwichtig.

Philippe Tessier bewerkt 24 hectare wijngaard. Zijn ouders hadden een gemengd bedrijf met ook koeien, kwantiteit was belangrijk. Nu ligt het accent op kwaliteit. De witte Cheverny 2014 uit fust is gemaakt van 70% sauvignon aangevuld met chardonnay. Een frisse vitale wijn met mooie bloemetjes in de geur. De rode Cheverny 2014 is gemaakt van 65% gamay aangevuld met pinot noir en cot. Een g e w e l d i g e  geur van expressief rood zomerfruit, véél cassis, met een nog lastige smaak. Als we dezelfde wijn uit het houten fust proeven, is er ineens balans. Een prachtige balans tussen fruit en vanille. Alle percelen worden door Tessier apart gevinifieerd en later geassembleerd. We proeven de wijn ook uit amfora, een experiment dat in 2015 voor het eerst wordt uitgevoerd. De rode wijnen zijn elegant en lichtvoetig. 
Rode Cheverny die rijpt in een ingegraven amfora

Een van de mooiste wijnen die we proeven is de witte Cheverny: 

Cheverny 2013 La Charbonniere
Enorm mooie geur met viooltjes en buxus. Kruisbessen en knoezels. Een hele vitale smaak, harmonieus en karaktervol, gaat het prima doen met geitenkaas. De wijn is gemaakt van 30 jaar oude wijnstokken sauvignon blanc en chardonnay. 

Tessier kijkt vol interesse naar de proevers en hun oordeel. Hij spreekt zélf geen oordeel uit over de wijnen, knikt wel als hij het eens is met ons oordeel. Nou is dat ook wel moeilijk, een oordeel uitspreken, want de wijnen uit een jaar met matige weersomstandigheden kunnen een geweldige prestatie zijn, zeker in vergelijking met jaren dat Onze Lieve Heer de wijnbouwers met mooi weer te hulp schiet. Wijnen uit verschillende jaren en percelen zijn te vergelijken met gezins- en familieleden, ze zijn authentiek en verschillend, maar je hebt liefde voor allemaal. Philippe Tessier werkt biologisch en is gecertificeerd. Een bescheiden én bevlogen wijnbouwer. Zéér de moeite waard om de wijnen van dit domein te proeven en te blijven volgen.

Geen opmerkingen: