zondag 15 maart 2015

Proefnotities van ons bezoek aan Ampelidae – Studiereis (5)


Didier Dupuis

Marigny Neuf Sauvignon 2014
Mooie expressieve neus met vuursteen, typerende brandnetelgeur, frisse smaak met goede zuren, de wijn zit pas net op fles. De wijn wordt al tien jaar met een schroefdop gebotteld, een dop met microgaatjes in de hals waardoor de wijn toch kan  ontwikkelen. 

Marigny Neuf Chardonnay 2014
Bescheiden wijn met lichte chardonnay toets, minder nerveus en sprekend dan de sauvignon. Vrij eenvoudig. 

Brochet Fie Gris 2013
Fie Gris is een bijzondere versie van de sauvignon. De geur is rijjker, de smaak iets zachter en ronder dan de sauvignon. Mooi glas.

Brochet Sauvignon Blanc 2014 Pointe de doux
Brochet staat open voor experimenten. Dit is een glas wijn met wat restzoet, waarbij monsieur Dupuis vertelde dat de grens tussen wat we als zoet en net niet zoet ervaren heel smal is. Met 6 gram restsuiker proeft de wijn niet zoet, bij 8 grams restsuiker wel. Deze sauvignon is net even expressiever en lijkt me een bijzonder geschikt glas bij de aziatische keuken. 


Ampelidae Le S 2010
Sauvignon die 13 maanden heeft gerijpt op (merendeels oud) hout. Een heel harmonieuze wijn met een duidelijke boter en vanille toets in de geur. Lang nahangend. 

Ampelidae Le C 2010
Ook in deze wijn is een duidelijke houttoets te proeven, goede harmonie, chardonnay krijgt hier kracht. Mineralen in de smaak, heel evenwichtig glas wijn.  


Marigny Neuf 2013 Pinot Noir
We proeven deze wijn na de Alias van pinot noir die helemaal zonder sulfiet is gemaakt. In de Marigny Neuf is weinig sulfiet gebruikt, maar de wijn proeft echt beter, een enorm verschil. Een fraai bouquet met kersen en frambozen, wat mineraal. Dit is een flirt, een hele vrolijke wijn. 


Ampelidae PN 1328 2013
Als je zo’n mooie wijn kunt maken in een moeilijk jaar, ben je echt een goede wijnmaker. Een fruitrijk bouquet, steviger dan Marigny Neuf, een harmonieuze smaak. Heel veel finesse. 

Ampelidae Le K 2011
De cabernet sauvignon heeft een geur met onmiskenbaar rode biet. Tikje animaal in de smaak, de wijn is ‘aan het puberen’ zegt onze gastheer. 


Ampelidae Le K 2012
Deze wijn heeft 16 maanden houtrijping gehad en dat heeft geresulteerd in een sophisticated wijn, heel rijk, evenwichtig en met veel finesse. 

We genieten van de wijn met lokale specialiteiten, bloedworst, rilettes, paté, mooie kaasjes. Op het eind van de proeverij komen er heerlijke kleine koekjes op tafel en een fles Quarts de Chaume 2011 van Brochet, goddelijke nectar in volstrekte harmonie. Ampelidae is de moeite van het ontdekken echt waard.


Geen opmerkingen: