zaterdag 7 maart 2015

De elegantie van Cabernet Franc ontdekken

De Cabernet Franc is een ‘ouder’ van de Cabernet Sauvignon, schrijft Jancis Robinson in haar Winegrapes. Recent onderzoek wijst uit dat niet Bordeaux, maar Baskenland in Spanje, de oorsprong is van de druif. Er staan elf wijnen op tafel om deze druif goed te leren kennen. Een hele mooie maidenproeverij van Eric Hoepelman, die de credits deelt met Jaap Cuijpers; ze stelden samen deze mooie proeverij samen. Met fraaie documentatie. Een selectie van de wijnen. 
 
In de Loire voelt de Cabernet Franc zich goed thuis; hier worden 100% cepage wijnen gemaakt van de druif. 

Domaine Foucher Lebrun 2011 Bourgueil
Een wijn van de lieu dit La Chopiniere. Ik vind dit een true to type Bourgueil, licht kruidige geur, en dan een explosie van frambozen, heerlijk expressief en sappige smaak. Later komen ook mineralen in de wijn naar voren.

Château du Hureau 2011 Les Fevettes, Saumur Champigny
Uitnodigende geur met wat vanille, Noël ruikt bessen. Ik ruik wat aarbeitjes. Goed concentraat, mooie body, dit is een heel compleet glas wijn. Als we deze na de kaas nog eens naproeven, zegt Toos: Poeh, deze proeft nu heel anders dan straks. Een mooi glas. Enige tijd beluchten kan dus helemaal geen kwaad.

Daarna proeven we cepagewijnen, maar buiten de Loire.

Longridge 2007 Cabernet Franc, Stellenbosch, Zuid Afrika
Hartendief van Eric. Twan ruikt kool en paprika, Noël espresso en Berry roemt het brede bouquet waar je steeds iets nieuws in ruikt en de smaak waar je steeds iets nieuws in proeft. Mijn aantekeningen: heel expressieve geur met associaties van een lederen paardenzadel, vuursteen, boerderijrozen, morelkersen. Heel mooie rondeur in de smaak. A Point!

En daarna proeven we blends met een flink aandeel Cabernet Franc.

Eremo 2009 Umbrië
Combinatie van Sangiovese en Cabernet Franc, dat pakt heel goed uit. Bramen en cassis in de geur, zegt Kees. Jammig en chocolade, aldus Nello. Gebrande hazelnoot en koffie, zegt Just. Ik ruik een boerderijtuin, viooltjes en later mocca. Een heel romige, complexe en rijke neus, hier hou ik van. Evenwichtige sappige smaak met rondeur. Fraaie glas met frisse zuren.

Santa Rita 2005 Triple C, Maipo Valley
Interessant glas wijn, dat mij werkelijk metéén bij de geur al aan Chili doet denken. Zó veel cassis. Het is fruit in het kwadraat. Balsem en eucalyptus, zegt Nello, die de wijn  ook stoffig noemt. Het is echt een wijn: what you see is what you get, expressief en duidelijk. Ik vind de wijn te eenmdimensionaal.

Château Cadaulan 2009 Côtes de Castillon Limited Edition
Hartendief van Eric. Een wijn met diepgang, zegt Toos, die de wijn intens oordeelt. Veel fruit, laurier en paprika. Ook peperig en bitters. Ik ruik een herfstbos, evenwichtig, zoetje in de neus, goede zuren en evenwichtige smaak. Elegant glas.Geen opmerkingen: