donderdag 26 februari 2015

Evolutie volgens Brumont: Bouscassé en Montus

Alain Brumont erft Bouscassé in 1979 en koopt Montus in 1980. In 1985 introduceert hij de cuvée Prestige van Château Montus, die door kenners al snel de “Petrus van de Madiran” wordt genoemd. Ambities realiseren vergt inspanningen. Vraagt om ervaring. Originaliteit. En ja, ook een dosis geluk. Als hij in 1991 tot Beste Wijnbouwer van de jaren Tachtig wordt benoemd door Gault Millau is zijn ster snel rijzend. De cuvée Prestige blijft overeind naast fameuze Grand Crus, sterker: de wijn wint gerust in blinde proeverijen. Château Montus staat sinds begin jaren negentig regelmatig op tafel bij de Brabantse Wijnsociëteit en veel leden leggen geregeld wat flessen Madiran in de kelder. Die kun je gerust in een hoekje wegstoppen, want de stoere tannat druif laat zijn échte kwaliteiten pas na een jaar of tien zien. Noël Geisen brengt Bouscassé en Montus in een verticale proeverij, met een twintig jaar oude wijn als oudste en vier verschillende 2010 als jongste wijn. Twaalf keer Madiran proeven. Dat is keihard werken.
 
Château Bouscassé 2006
Gemaakt van 50% tannat, 26% cabernet sauvignon en 24% cabernet franc. Kees benoemt zwarte kers, pruimen, laurier en koffie. Mijn aantekeningen: kruidig, evenwichtig, sappig met goede zuren, een stevig glas dat lang blijft nahangen. Stoofpotjeswijn. 

Château Bouscassé 2010
Gemaakt van 50% tannat, 26% cabernet sauvignon en 24% cabernet franc. Hier uiteraard tannines, stroefheid. Toos benoemt sinaasappel en rozen in de geur, ik vind de wijn al verrassend toegankelijk: rondeur, hap sap, een rijke neus met vanille. Beloftevolle wijn. 

Château Bouscassé Vieilles Vignes 1998
Just is een en al bewondering voor deze wijn: een corona in een prachtige cederhoutenkist, braam, bosbes, rood besje, chocolade, heerlijke wijn. Ik vind dat we hier duidelijk een klasse hoger proeven: kreupelhout, een duidelijke oude stallucht, daar hou je van of juist niet, ik adoreer dat, heel evenwichtig en schitterend op dronk. 

Château Bouscassé Vieilles Vignes 2007
Chocolade in de neus, maar ook wat groener, kersen en koffie, aldus Just. Ik vind de neus wat zwoeler, duidelijk concentraat in de smaak, een dikke krachtpatser. 

Château Bouscassé Vieilles Vignes 2010
Paarse rand en een verfijnde neus met vanille. Als een wijn jong al héél lekker is, komt het later ook wel goed met het ouderen, zegt Paul terecht. Dit is een elegante wijn, zegt Nello. Een marsepeinzoetje, bonbonblok, kers en amandelspijs, aldus Just. Ik ruik wat ijzer/roest, pruimen, ben vooral onder de indruk van de aristocratische neus, de smaak is een krachtpatser in een fluwelen handschoen. 

Château Montus Cuvée Prestige 1996
In de serie met vier Cuvée Prestige wijnen is iets wonderlijks aan de hand, na de 2010 (die Noël achteraan heeft gezet) kun je de oudere jaargangen niet goed meer proeven. In deze mate heb ik dat nog nooit meegemaakt, zegt Nello. Hij benoemt rokerigheid, tabak, fijne zuren en een sterke doordrinkreflex. Spannende wijn, is de conclusie. De wijn is mooi op dronk, kreupelhout en herfstbos in de neus, wijn met veel finesse. Moet gedronken worden, zegt Claartje.

Château Montus Cuvée Prestige 1998
Deze wijn kan nog mooier worden, zegt Claartje. Deze wijn krijgt van de meeste proevers de voorkeur om nu te drinken: donkere kleur, bruine rand. Een geur van as, ook tabak, pijptabak met Schotse caramelgeur, veel kracht en een uitstekende balans. Krachtig en sappig. 

Château Montus Cuvée Prestige 2001
Ceder en brioche, benoemt Nello. Zwart met bruine rand. Veel ramen van de kathedraal zichtbaar na walsen, dus pittig in alcohol. Jammig en vuursteen. Custardcrême, zegt Nello. Ik ruik wat cacao en eucalyptus, moet nog langer liggen om zich helemaal te geven. 

Château Montus Cuvée Prestige 2010
Voor mij is dit de mooiste wijn van de proeverij, de wijn met veel potentieel en inhoud. Een chocoladewinkel in de neus, zegt Kees. De geur is aristocratisch, cederhout en vanille naast het fruit. Fluwelen aandronk en wéér een enorme rijkheid in de smaak. Een wijn om groots feest mee te vieren. 

Château Montus XL 1995
We proefden deze wijn enkele keren eerder, oa in 2009. Willem Jan is onder de indruk: een aangename geur, impressies van thee. Goede balans. Prettig bitter, zegt Gerard, die ook wat gekookte groente determineert. Ik vind de geur nu na twintig jaar vooral mineralig, vuursteen, terroir. Een heel aristocratische wijn, hoewel ik toch de voorkeur geef aan de Cuvée Prestige. Een ballerina met gespierde dijen, visualiseert Nello.

Château Montus La Tyre 2002
Véél zwaarder, zegt Just. Een zoete aanzet met kersen en heel prettig drinkbaar, aldus Gerard. Mon Cherie en lijm, zegt Berry. Ik ruik en denk aan een bloementuin in de namiddag, enorm concentraat, een heel stevige wijn die wat meer finesse en charme zou mogen hebben.  

Château Montus La Tyre 2010
Een zoete geur, zegt Gerard. Met granaatappel in de smaak. Nog een jonkie. De geur is heel open, kersen in de neus. Aristocratisch. Ook in deze wijn komt terug wat we zien bij álle 2010, ze zijn metéén lekker en verrassend drinkbaar. De karakteristiek van hele grote jaren.

Een memorabele proeverij, Noël bedankt!Geen opmerkingen: