vrijdag 13 februari 2015

Portugal maakt de tongen los

 Was het de Carnaval die voor de deur staat, het te laat komen van sommige deelnemers door een bomvol parkeerterrein of toch de stand van de maan? Feit is dat het een gezellige, leerzame en af en toe zeer drukke proeverij was afgelopen dinsdag. Kees organiseerde een proeverij met Portugese wijn en vanaf het begin veel discussie.
Terwijl de eerste wijn Lusitano Branco rondging, als indrinker zullen we maar zeggen, las Kees op zijn beste Portugees voor uit de beschrijvingen. Zo blijkt Lusitano een fier en vurig paardenras te zijn. Hij wordt afgezet tegen een Chamine Branco een blend van Portugese met Franse druiven rassen (viognier en sauvignon). Volgens de beschrijving beide afkomstig uit het Californië van Portugal namelijk Alentejo. Just weet de juiste uitspraak aan te vullen dus ook op dat vlak zijn we weer wijzer geworden. Noël ruikt dennen en hars in de Lusitano en vindt hem wat rokerig en zeker warm. De tweede heeft een mooie Sauvignon neus vindt hij. Makkelijk drinkbaar maar hij mist wel wat concentratie. Rob mist een neus bij wijn twee en dat leidt ook al weer tot enige discussie. De auteur ondersteunt het standpunt van Rob in deze.

Hierna zet Kees een wijn uit Alentejo af tegen een Vinho verde. Leuk is dat het dan weer geen typische Vinho verde is dus geen bubbeltjes en dat komt onder andere doordat de Albarino druiven laat geoogst worden.Het gaat hier om de Herdade dos Grous Branco en de Reguengo de Melgaco Alvarinho. Just ruikt bij de Herdade wat frisse appeltjes en noot en proeft appelzuur en hazelnoot. Willem Jan noemt dat harsig zoals bij retsina. De Reguengo noemt Just een fruithap. Allerlei soorten fruit en een gemis aan mineraliteit wat Spaanse Albarino's kan kenmerken.

Een winnaar kiezen van deze vier witte wijnen waarin het zoet overheerst (of de zuren missen) is erg moeilijk. Een erg kleine voorkeur geniet dan toch de vurige Lusitano. Alle anderen missen allemaal iets.

Dan komt er rood op tafel en wel een Flor de Crasto 2012 en een Castello d'Alba Tinto 2012. Volgens de beschrijvingen soepel, toegankelijk, opgewekt en lekker voor de doordeweekse avond. Twan ruikt bij de eerste rozen en vindt hem klassiek. Hij heeft het woord klassiek nog niet uitgesproken of de discussie barst weer los over wat klassiek is en wat niet en of dat deze wijn dat wel of niet is. Leuke discussies die in een haast jolige sfeer verlopen. Komt dat wellicht door de wat hoge alcohol percentages die ze allemaal met zich meenemen? Henk vindt hem licht, ruikt zoete bessen en hij vindt de afdronk licht en licht zurig. Noël noemt het een moderne wijn met een kunstje. Twan geeft de voorkeur aan de tweede waarin Willem Jan ook wat chocolade ruikt. Hij vindt hem wel aan alle kanten iets te..... Rob, juist die treft een gesloten neus (Noot van de redactie: eens!). We kiezen wijn 2 als winnaar al is het voor sommigen onder protest.

Wijn nummer zeven van de avond is de Chamine Tinto 2012. Claartje heeft er wat moeite mee. Net als met meer wijnen deze avond waarvan iedere eerste slokje erg zoet is. Zoet met een hoofdletter Z zegt Gerard zelfs. Maar goed Claartje ruikt wat steen, zwavel en sigaar en noemt hem stroperig. Paul noemt hem diep rood, modern gemaakt met kwark en framboos in de neus. Maar hij vindt hem branderig door het hoge alcohol percentage. Wijn acht is het rode broertje van de het vurige paard. Een Lusitano Tinto uit 2012. Paul roemt de fijne zachte neus met vanille, hout en fruit en hij vindt de aandronk ook lekker. Echter op het eind komt de alcohol weer naar boven en met 14 procent was dat te verwachten. Ook deze ronde een overwinning voor het paard.....

Achteraf kunnen we zeggen dat hierna de serieuze wijnen waar de balans meer aanwezig is op tafel komen. Oudere wijnen ook alhoewel de beschrijvingen en aanschaf van Kees niet altijd overeenkomen met wat er geleverd is. We proeven de reserva van Casa de Saima uit 2010 en de Quinta de Foz de Arouce Tinto 2008. Twee maal de Baga druif. Blijkbaar een uitdaging voor wijnmakers vanwege de tanines en pittige zuren. Henk beschrijft een lichte neus maar ruikt later toch bessen, zoete aanzet, tabak, hout en tannine, licht bittertje. Prima wijn. Dan de tweede: Henk verwachte door een lekkerde neus vanille wat meer qua smaak. Vond hem licht, wel wat hout en tannine. Claartje kiest voor 2. Paul vraagt naar de zuren wat wederom het gesprek op gang brengt en de voorzitter ertoe dwingt de orde te handhaven. Voor nu noemen we de 1e de winnaar maar wellicht over twee jaar niet. Als ik me niet vergis was het ook geen 2008 dus dat kan best kloppen. 

Bij de laatste twee zat dan eindelijk de topper van de avond dus de opbouw had Kees goed neergezet. We kregen een Meandro 2010 (2011) en een Quinta do Crasto Reserva 2008. Over de Meandro sprak Rob: Vrij gesloten neus, mist zuren. Willem Jan is het daar helemaal niet mee eens en noemt het een melk en fruitella neus. In derde geur zelfs rozemarijn. Veel cassis in de smaak, rode paprika, peper en drop. Noël vond hem meevallen munt bessen pruimen nog niet ontwikkeld maar toch. Wel tandplak maar er zit al lijn in. Dan de laatste wijn diep donker rood. Laurier, kaneel en chocolade neus. Rob ruikt cocos wat duidt op hout. Er is wel complexiteit. Noël meer ontwikkeling wierook in de neus maar ook vet en stal. Frisse elegante wijn. Beperkt zuur maar toch elegant. Geen bitters in de afdronk. Balans. Kortom we vonden zowaar een winnaar. Daar moet dan ook wel voor in de buidel worden getast want deze is aan de prijs.
De uitdrinker? Een 5 jaar oude Madeira en die leidde tot..... ja discussie. Mag het wel mag het niet en ga zo maar door. De conclusie: Kees verzorgde een leuke gezellige leerzame avond over Portugese wijn. Wijn waar het zoet overheerst en waar we zochten naar balans en die uiteindelijk vonden. Of waren de smaakpapillen dan toch aangetast door de stand van de maan? Mijn maankalender gaf aan dat 10 februari 2015 goed was om met compost te werken, met wortel planten en dat iedereen naar de kapper had moeten gaan maar over wijn proeven? Geen woord! Tot de volgende keer!


Verslag en proefnotities Martijn de Groot

Geen opmerkingen: