zaterdag 7 februari 2015

Pretogen en applaus

Pretogen aan het eind van de proeverij. Applaus voor onszelf, zegt iemand. We proeven trouvailles van de leden. Altijd verrassend, leerzaam en interessant. We proeven Cornalin uit Zwitserland, mousserende Bugey, Rhônewijn van Jean Luc Colombo, Margaux en Barolo in één serie naast elkaar, een klassieke Bordeaux uit topjaar 2000, en… en… Fraaie proeverij!

Steeds betere informatie op de achteretiketten, fijn!
We beginnen met een mousserende wijn uit Bugey: L Reserve 2011 van Duport die is gemaakt van chardonnay, pinot noir, aligoté en het autochtone druifje molette. Schitterende geur vond ik, met vanille, peer en gist. Een mooie expressieve wijn, zegt Claartje.

In de eerste serie proeven we Cornalin 2011 uit Zwitserland, een wijn waar we de 24 maanden fustrijping niet aan af proeven. Jammig, pruimen, peperig en een zoetje, zegt Toos. Kersen in het kwadraat proef ik, een vriendelijke en verrassende wijn. 

Guado al Melo 2006 uit Bolgheri heeft ook kers, morelkers in de geur. De wijn combineert in de smaak tannine met cederhout en een dropje. Paul ruikt sigaren. Claartje benoemt de mineralen in deze van een Bordeaux blend (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot) gemaakte wijn. 

Wijnmaker Jean Luc Colombo uit de Rhône doet de harten van wijnliefhebbers sneller kloppen. We proeven zijn Les Forts 2009 Côtes du Rhône. Nog jong en gesloten, proeft Toos. Dat klopt met mijn aantekening: geen allemansvriend op dit moment, nog wat straffe tannines, heel beloftevolle wijn voor over enkele jaren. 

Herade Fonte Paredo 2007 Reserva herkende ik niet als Portugees. Dit is een heel serieus glas wijn met een expressieve neus, goede balans en veel sap. Henk kan de wijn enorm waarderen: fraai en fris, vanille en goede balans. Trouvaille!

De klassieker Château La Gurgue 2008 uit Margaux staat ernaast. Een hele fraaie wijn met mint in de geur, mineraliteit en veel elegantie. Henk determineert ook bramen. Fijne wijn om in de kelder te hebben en een doordeweekse dag een zilveren randje te geven of een zondags diner mee te bekronen. 

De kleur verraadt dat we een Nebbiolo in het glas hebben: Barolo Scrimaglio 2009. De geur is expressief met die verwelkte rozentoon waar Piemonte om bekend staat. Veel kracht én souplesse. Licht bessen, zegt Henk, weinig zuren. De kleur is dakpannenbruin. Fijne wijn

Bessen, houttonen, pruimen en pittige zuren, zegt Gerard te proeven in Baron de Santuy 1996, de oudste wijn  die we proeven uit Ribera del Duero. Teer en veel alcohol, benoemt Paul. Ik ruik de kruidigheid van een sigarenkistje en de munt van After Eight. 

Een lastig thuis te brengen wijn, zegt Gerard die rozenbottel, rozijntjes, thee en een zoetzuren  aanzet proeft met een houttoets en pittige zuren bij de Barolo 2001 van Monchiero. Ook hier zit weer die rozentoon in de geur, mineraliteit en hap sap concentraat. Een Jerommekes wijn met veel kracht, zegt Noël. 

De typische klassieker is een Château Camensac uit het mooie jaar 2000. Deze Grand Cru Classé brengt een geur waar je steeds nieuwe elementen aan kunt ontdekken: boerse stallucht, espresso, eucalyptus, kersen en laurier. Wat fijn om zo’n wijn in het glas te hebben. Twan ruikt nota bene ‘rotjes’ in de wijn. Noël prijst de complexiteit en Gerard benoemt deze ‘zekerheid’ als een rijk glas wijn. 

Twee totaal verschillende uitdrinkers staan naast elkaar, ieder met eigen kwaliteiten maar volstrekt onvergelijkbaar. De derde wijn van Suduiraut, Sauternes 2003, was ooit een koopje bij de Hema voor de kenners die er een neus voor hebben. Botytris in de geur, ananas, perzik en honing, nu prachtig in balans. Een mooie dessertwijn, zegt Kees. 

Ohligsberger Spätlese 2013 van Haart is eigenlijk een kindermoord. Veel te jong om te drinken, deze Moezelwijn van topniveau. Vuursteen en fosfor, noemt Noël, ik heb daarvoor gewoon zweetlucht en stinkertje staan in mijn aantekeningen. Rijk concentraat, prachtige zoet zuur balans en vooral heeeeel veel verfijning. Deze wijn laat zich de komende vijfentwintig jaar steeds opnieuw ontdekken, iedere keer een feestje om te drinken.

Kortom lezers, we hadden in een kleine kring een uitstekende start van ons eerste seizoen in dit jubileumjaar. Veelbelovend.

Geen opmerkingen: