zondag 15 maart 2015

Wijn en spijs bij Au Bon Laboureur – Studiereis (6)

De wetenschap dat je na het diner niet meer hoeft te rijden, maar met enkele voetstappen in je bed kunt rollen, maken de diners in Au Bon Laboureur heel prettig. Veel instemmend gemompel als de borden op tafel komen, schilderijtjes. En gelukzalig gehum als de eerste happen zijn genomen. De kreeftconsomme met garnalen, kleine coquilles, zeeduivel en champignons is goddelijk. De kalfsschenkel terrine en eendenlever, kool en zoete aardappelen salade met sesam-soja dressing (foto) memorabel. Een verslag van de studiereis is niet compleet zonder een opsomming van de wijnen. 

Het restaurant heeft een uitstekende wijnkaart, waar wij de volgende wijnen van genoten:

Dit is de huisbubbel van Loire kenner Jim Budd, de pétillant wordt gemaakt van wijn die niet is gechaptaliseerd, waar geen suiker aan wordt toegevoegd en evenmin liqueur d’éxpedition, waardoor vaak het zoetje ontstaat dat karakteristiek is voor de grote merken Cremants de Loire. Géén zoetimpressie in deze bubbel. De wijn is loupezuiver en strak. Grappig marketing detail: een fluwelen etiket.

Quartz 2006 Les Cailloux du Paradis, Claude Courtois
Kent u de wijn? Vraagt de sommelier en er breekt een lach door als het antwoord bevestigend is. 100% sauvignon met heel laag rendement geoogst. Claude Courtois is een cult vigneron met even grote tegenstanders als medestanders. Hij maakt natuurlijke wijnen. Deze wijn is heel evenwichtig en een bewijs dat goede sauvignon blanc zeker kan rijpen.

Domaine de la Butte 2013 Bourgueil Le Pied de la Butte
Topwijnmaker Jacky Blot heeft twee domeinen in de Loire, dit is het domein waar hij aantrekkelijke rode wijnen maakt. 

Domaine Huet 2012 Vouvray Le Mont sec
Topdomein met raszuivere wijnen die ook mooi mineralig zijn. 

Menetou Salon 2013 Isabelle et Pierre Clément, Chatenoy 
Dit is een wijn van sauvignon om heel vrolijk van te worden. Goede wijnmakers kunnen in lastige jaren toch uitstekende wijnen maken. 

Chinon 2010 Les Charmes, Charles Joquet
De grote naam van Chinon, wijn uit rijk jaar. 

Vouvray Moelleux 2002, Domaine du Clos Naudin
Dertien jaar oude wijn, die we ter afsluiting heben genoten. Aanrader van de sommelier. Een wijn om bij te reflecteren en mediteren. Niet superzoet, maar goede balans met zuren.

Geen opmerkingen: