De
wetenschap dat je na het diner niet meer hoeft te rijden, maar met enkele
voetstappen in je bed kunt rollen, maken de diners in Au Bon Laboureur heel
prettig. Veel instemmend gemompel als de borden op tafel komen, schilderijtjes.
En gelukzalig gehum als de eerste happen zijn genomen. De kreeftconsomme met garnalen, kleine
coquilles, zeeduivel en champignons is goddelijk. De kalfsschenkel terrine en
eendenlever, kool en zoete aardappelen salade met sesam-soja dressing
(foto) memorabel. Een verslag van de studiereis is niet compleet zonder een opsomming
van de wijnen.
Het restaurant heeft een uitstekende wijnkaart, waar wij de
volgende wijnen van genoten:
Dit is de huisbubbel van Loire kenner
Jim Budd, de pétillant wordt gemaakt van wijn die niet is gechaptaliseerd, waar
geen suiker aan wordt toegevoegd en evenmin liqueur d’éxpedition, waardoor vaak het
zoetje ontstaat dat karakteristiek is voor de grote merken Cremants de Loire.
Géén zoetimpressie in deze bubbel. De wijn is loupezuiver en strak. Grappig marketing detail: een fluwelen etiket.
Quartz
2006 Les Cailloux du Paradis, Claude Courtois
Kent u de wijn? Vraagt de
sommelier en er breekt een lach door als het antwoord bevestigend is. 100%
sauvignon met heel laag rendement geoogst. Claude Courtois is een cult vigneron
met even grote tegenstanders als medestanders. Hij maakt natuurlijke wijnen.
Deze wijn is heel evenwichtig en een bewijs dat goede sauvignon blanc zeker kan
rijpen.
Domaine
de la Butte 2013 Bourgueil Le Pied de la Butte
Topwijnmaker Jacky Blot heeft
twee domeinen in de Loire, dit is het domein waar hij aantrekkelijke rode
wijnen maakt.
Domaine
Huet 2012 Vouvray Le Mont sec
Topdomein met raszuivere wijnen die ook mooi
mineralig zijn.
Menetou
Salon 2013 Isabelle et Pierre Clément, Chatenoy
Dit is een wijn van sauvignon
om heel vrolijk van te worden. Goede wijnmakers kunnen in lastige jaren toch
uitstekende wijnen maken.
Chinon
2010 Les Charmes, Charles Joquet
De grote naam van Chinon, wijn uit rijk jaar.
Vouvray
Moelleux 2002, Domaine du Clos Naudin
Dertien jaar oude wijn, die we ter
afsluiting heben genoten. Aanrader van de sommelier. Een wijn om bij te
reflecteren en mediteren. Niet superzoet, maar goede balans met zuren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten