De helft van de wijnproductie in Frankrijk komt van
coöperaties van wijnboeren. De Brabantse Wijnsociëteit heeft een traditie om
bij studiereizen deze coöperaties te bezoeken. In het voorjaar van 2015
bezoeken we de Cave des Producteurs de Montlouis sur Loire. Er staan veertien
stille wijnen in het assortimentsoverzicht, van droog naar liquoreux. En twaalf
mousserende wijnen. De coöperatie bestaat uit vijftien wijnbouwers.
De Fransen
houden van hun coöperaties. We zien hele gezinnen en vaak ook meerdere generaties
hier proeven. Als ik binnenstap komt er net een gezin met een steekwagen met
zes doosjes naar buiten lopen. Zij vieren de verjaardagen dit jaar met ‘les
effervescents’ van Montlouis. Voor de proeverij krijgen we een rondleiding door
de grotten en productieruimte van de coöperatie, waarbij het productieproces
van Cremant is uitgelegd via persoonlijke audio-videofoons. We proeven met
Pauline le Discot.
Cremant de Loire
Prettige en frisse bubbel van 80% chenin blanc en 20%
chardonnay. Bekroond met goud op het concours des cremants de France.
Jardin des Rois
Extra Brut met 36 maanden rijping sur lattes, ook aangenaam
en net even iets meer evenwicht.
Montlouis Péttilant Originel
Verfijnde bubbels door natuurlijke vergisting, duidelijk een
ander karakter en wat meer fruit in de geur.
De mooiste stille wijn is een tendre, een wijn met wat
restzoet met een bewaarpotentieel van 10 tot 15 jaar. Voortreffelijke wijn bij
charcuterie, visgerechten en aziatische gerechten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten