zondag 15 maart 2015

Cave des Producteurs de Montlouis sur Loire - Studiereis (1)

De helft van de wijnproductie in Frankrijk komt van coöperaties van wijnboeren. De Brabantse Wijnsociëteit heeft een traditie om bij studiereizen deze coöperaties te bezoeken. In het voorjaar van 2015 bezoeken we de Cave des Producteurs de Montlouis sur Loire. Er staan veertien stille wijnen in het assortimentsoverzicht, van droog naar liquoreux. En twaalf mousserende wijnen. De coöperatie bestaat uit vijftien wijnbouwers. 


De Fransen houden van hun coöperaties. We zien hele gezinnen en vaak ook meerdere generaties hier proeven. Als ik binnenstap komt er net een gezin met een steekwagen met zes doosjes naar buiten lopen. Zij vieren de verjaardagen dit jaar met ‘les effervescents’ van Montlouis. Voor de proeverij krijgen we een rondleiding door de grotten en productieruimte van de coöperatie, waarbij het productieproces van Cremant is uitgelegd via persoonlijke audio-videofoons. We proeven met Pauline le Discot.

Cremant de Loire
Prettige en frisse bubbel van 80% chenin blanc en 20% chardonnay. Bekroond met goud op het concours des cremants de France.

Jardin des Rois
Extra Brut met 36 maanden rijping sur lattes, ook aangenaam en net even iets meer evenwicht.

Montlouis Péttilant Originel
Verfijnde bubbels door natuurlijke vergisting, duidelijk een ander karakter en wat meer fruit in de geur.

Montlouis Accord Confidentiel 2010
De mooiste stille wijn is een tendre, een wijn met wat restzoet met een bewaarpotentieel van 10 tot 15 jaar. Voortreffelijke wijn bij charcuterie, visgerechten en aziatische gerechten.

Geen opmerkingen: