Er is geen
historisch bewijs van de oorsprong van Romorantin, maar het verhaal wil dat
Koning Francois I in 1519 80.000 wijnstokken bestelde in Bourgogne. In Les
Trois Marchands proeven we bij de lunch Domaine Michel Gendrier, die zijn
vieilles vignes cuvee heeft genoemd naar Francois I. De Cour-Cheverny Francois
I uit 2007 heeft een licht ontwikkelde kleur, een geur met notenimpressie en
Turks Fruit en is heel evenwichtig. De druif Romorantin is een kruising van
Pinot Noir/Teinturier en Gouais Blanc, schrijft Jancis Robinson. In 2008 was er 73 hectare met Romorantin
beplant. De wijn kan variëren van droog en vrij scherp tot rijk, met een breed
geurenpalet. In mindere jaren is het moeilijk om Romorantin rijp te oogsten,
erg lastig want dan is de zuurgraad te hoog.
Wij hebben
Philippe Tessier gevraagd om ons kennis te laten maken met zijn wijn van de
curieuze druif Romorantin.
Cour-Cheverny
2014 (uit fust)
Evenwichtige
wijn, nu met rustieke vanille impressie.
Cour-Cheverny
2012
Wijn met
amandel in de smaak, stevig met een pittige zuurgraad. Wijnstokken jonger dan
20 jaar, malolactische gisting, rijping op cuves, om jong te drinken binnen 4
jaar.
Cour-Cheverny
2012 Les Sables
Wijnstokken 20
tot 40 jaar oud, malolactische gisting, rijping van 10 maanden op foeders en 5
maanden op in betonnen cuves, om op fruit te drinken of tussen 2 en 7 jaar.
Sinaasappel in de geur, harmonieuze smaak met vuursteen en mineraal.
Cour-Cheverny
2011 La Porte Doree
Wijnstokken
tussen 40 en 90 jaar oud, deels van kalkrijke ondergrond, langdurige gisting,
rijping van 10 maanden op eiken fusten. Om te drinken tussen 4 en 10 jaar na de oogst. Véél meer karakter
in de geur, een lichte oxytoon, frisse zuren en een vol notenkarakter in de
smaak.
Cour-Cheverny
2009 La Porte Doree
Na de vorige
wijnen is meteen duidelijk dat deze de kroon spant: mooie geur met
honingimpressie, volledig goede balans. Mooie wijn.
Vaak hebben
de wijnen van oude stokken veel meer karakter. Is de wijn van deze druif al
curieus, in de beste jaren maken enkele wijnboeren een nog zeldzamer laat
geoogste, gebotytriseerde wijn.
Cour-Cheverny
2009 moelleux
Erg fraaie
wijn, gemaakt van deels gedroogde druiven met restsuiker, laat geoogst. Een
vitale en karaktervolle wijn.
Cour-Cheverny
1995 moelleux
Curieus glas,
maar liefst twintig jaar oud. Goed gemaakt Romorantin kan dus uit een mooi jaar
ook flink rijpen. Een neus met honing en rozijnen, de wijn geeft de expressie
van de druif, ook wat kweeperen. Mooi dat zo’n moelleux zo maar twintig jaar
oud kan worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten