zondag 15 maart 2015

Cour Cheverny, een eigen herkomstbenaming voor wijn van Romorantin - Studiereis (3)

  
Er is geen historisch bewijs van de oorsprong van Romorantin, maar het verhaal wil dat Koning Francois I in 1519 80.000 wijnstokken bestelde in Bourgogne. In Les Trois Marchands proeven we bij de lunch Domaine Michel Gendrier, die zijn vieilles vignes cuvee heeft genoemd naar Francois I. De Cour-Cheverny Francois I uit 2007 heeft een licht ontwikkelde kleur, een geur met notenimpressie en Turks Fruit en is heel evenwichtig. De druif Romorantin is een kruising van Pinot Noir/Teinturier en Gouais Blanc, schrijft Jancis Robinson.  In 2008 was er 73 hectare met Romorantin beplant. De wijn kan variëren van droog en vrij scherp tot rijk, met een breed geurenpalet. In mindere jaren is het moeilijk om Romorantin rijp te oogsten, erg lastig want dan is de zuurgraad te hoog. 

Wij hebben Philippe Tessier gevraagd om ons kennis te laten maken met zijn wijn van de curieuze druif Romorantin.

Cour-Cheverny 2014 (uit fust)
Evenwichtige wijn, nu met rustieke vanille impressie.

Cour-Cheverny 2012
Wijn met amandel in de smaak, stevig met een pittige zuurgraad. Wijnstokken jonger dan 20 jaar, malolactische gisting, rijping op cuves, om jong te drinken binnen 4 jaar.

Cour-Cheverny 2012 Les Sables
Wijnstokken 20 tot 40 jaar oud, malolactische gisting, rijping van 10 maanden op foeders en 5 maanden op in betonnen cuves, om op fruit te drinken of tussen 2 en 7 jaar. Sinaasappel in de geur, harmonieuze smaak met vuursteen en mineraal.

Cour-Cheverny 2011 La Porte Doree
Wijnstokken tussen 40 en 90 jaar oud, deels van kalkrijke ondergrond, langdurige gisting, rijping van 10 maanden op eiken fusten. Om te drinken tussen  4 en 10 jaar na de oogst. Véél meer karakter in de geur, een lichte oxytoon, frisse zuren en een vol notenkarakter in de smaak. 

Cour-Cheverny 2009 La Porte Doree
Na de vorige wijnen is meteen duidelijk dat deze de kroon spant: mooie geur met honingimpressie, volledig goede balans. Mooie wijn.

Vaak hebben de wijnen van oude stokken veel meer karakter. Is de wijn van deze druif al curieus, in de beste jaren maken enkele wijnboeren een nog zeldzamer laat geoogste, gebotytriseerde wijn.

Cour-Cheverny 2009 moelleux
Erg fraaie wijn, gemaakt van deels gedroogde druiven met restsuiker, laat geoogst. Een vitale en karaktervolle wijn. 

Cour-Cheverny 1995 moelleux
Curieus glas, maar liefst twintig jaar oud. Goed gemaakt Romorantin kan dus uit een mooi jaar ook flink rijpen. Een neus met honing en rozijnen, de wijn geeft de expressie van de druif, ook wat kweeperen. Mooi dat zo’n moelleux zo maar twintig jaar oud kan worden.

Geen opmerkingen: