woensdag 21 oktober 2009

Chardonnay uit Oostenrijk

Wil Vennix heeft met twee indrinkers, twee uitdrinkers en twaalf wijnen om te proeven een zware avond voor ons in petto. Wil signaleert dat chardonnay minder dan 1% van de wijnproductie voor haar rekening neemt in Oostenrijk, maar het aandeel is snel groeiend. Er is vraag naar chardonnay, zegt Wil neutraal. In zijn documentatie noemt hij de chardonnay “een rode wijn die vermomd is als een witte”, een pakkende formulering. We proeven zes wijnen die zijn gemaakt op roestvrijstaal en zes wijnen die zijn gerijpt op houten vaten. Hieronder een selectie.

Welschriesling 1999 Weingut Erbhof-Bayer, Hügelland Neusiedlersee
Een tien jaar oude indrinker om eens te beoordelen of Oostenrijkse wijn kan ouderen. Dat kan, is mijn antwoord. Deze wijn heeft een aangename neus, héél mineralig. De smaak kenmerkt zich door een hoge zuurgraad.

Weingut Nittnaus, Chardonnay Classic 2007, Burgenland Neusiedlersee
Heel aangename wijn: ananas in de neus, tikje mineralig. Rokerig. Sappige wijn met een prettig bittertje. Een favoriet huis van Wil, en dat is goed te begrijpen.

Eichinger Chardonnay Gaisberg 2007, Weingut Birgit Eichinger, Südsteiermark Steiermarkt
Vettig én elegant, noemt Toos deze wijn. Ik vind de neus gesloten, ik ruik alleen een zweem banaan. Ook weer rooktonen. Stevige wijn met een goede balans, mineralig en een bittertje. Lang nahangend. Voor mij de mooiste chardonnay van de rvs wijnen.

Weingut Juris, Juris Chardonnay Altenberg 2007, Burgenland Neusiedlersee
89 punten Falstaff. Een goede viswijn, zegt Jan. Groenzweem. De neus charmeert op dit moment meer dan de smaak: true-to-type chardonnay is dit! Rokerig en prachtig fruit, vooral abrikoos. Tikje mineralig in de smaak. Elegant glas.

Jurtschitsch Chardonnay Reserve 2006, Weingut Jurtschitsch, Kamptal Niederösterreich
90 punten Falstaff. Dit is nou eens een voorbeeld van een wijn waar je vóór of tegen bent. Leuke discussie. Spannende wijn, zegt Berry. Saaie wijn, zegt Noël. Goudzweem kleur. In de neus overrijpe ananas, zo’n geur waarvan je wéét: pas op, hier komen de fruitvliegjes op af. Ik hoor iemand zeggen: een boterkuipje. Voor mij heeft deze wijn van alles te veel: te veel hout, te veel bitters en daardoor niet in balans.

Weingut Bründlmayer Langenloiser Chardonnay 2006, Kamptal Niederösterreich
Deze wijn en de volgende brengen de tongen ook flink los. Ik had de indruk dat er een lichte voorkeur is bij de proevers voor de volgende wijn. 91 punten Falstaff. Mijn hart ligt bij deze wijn met een groenzweem. Ingekapseld hout en duidelijk ook rokerig, citrustonen en perzik. De kaarsengeur van een Mariakapel. Viooltjes. Dit is een subtiele wijn, zegt Richard. En dat is het: goede aandronk, veel rondeur, abrikoos, harmonieus en sappig. Complexe neus, verfijnd.

Weingut R&A Paffl Rossern Chardonnay 2005, Weinviertel Niederösterreich
Goudzweem. Vuursteen in de neus, super mineralen. Type Meursault, staat in mijn boekje. Vet en met veel concentraat. De wijn swingt uit het glas: rijk, vet, hier-ben-ik-! Wijn met een uitroepteken. 91 punten Falstaff. Kweeperenjam, zegt Nello die ook de voorkeur geeft aan de vorige wijn. Prachtig op dronk, zegt Hans vdH. Vlezig met een zuurtje eronder, zegt Noël.

Müller Thurgau 1976 Beerenauslese, Metternisch'sche Weingüter, Kremstal Niederösterreich
Curieus: een drie-en-dertig jaar oude Müller Thurgau! Barnsteenkleur. Rijke neus met krentjes en perziktonen. Uitermate drinkbaar, goede balans. Stroopachtig, noten, chocolade en marmelade in de afdronk, zegt Noël.

En dan komt de aap uit de mouw. Ik ben geen voorstander van chardonnay in Oostenrijk, zegt Wil een tikje afkeurend. Oostenrijks oorspronkelijke druiven geven Wil méér plezier. Hans constateert dat er goede prestaties worden geleverd met chardonnay, maar stelt de gewetensvraag: voegt dit nu iets toe aan ons wijnplezier als je deze wijnen gaat exporteren? Hij bedoelt het als een retorische vraag. Maar geeft voor alle zekerheid het antwoord: nee. Evengoed blijkt dat de topdomeinen uit Oostenrijk goed met de druif uit de voeten kunnen. Boeiende proeverij.

Geen opmerkingen: