donderdag 5 november 2009

Bruikbare proefnotities maken

Het thema van de proeverij van Peter van den Besselaar was 'bruikbare proefnotities maken', aan de hand van een artikel van Cees van Casteren over de door hem ontwikkelde proefmethode. De methode is in het artikel toegelicht aan de hand van een Sancerre. Wij proefden als indrinker een Sancerre 2006, Cuvee “La Moussière” van Alphonse Mellot. Mooie wijn, mineralig en goed in balans, maar geen stuivende neus. Cees van Casteren progageert het beschrijven van wijnen door Kenmerken van het druivenras, Aciditeit, Restzoet, Alcohol, Kwaliteit, Tannine, Eiken en Relatieve fruitintensiteit. De beginletters vormen samen KARAKTER.

Cape Rock 2007 Zuid Afrika
Wijn gemaakt van 91% syrah, 7% viognier en 2% mourvedre. Rijke en donkere wijn met bramen en zoethout. De helft van de proevers gaf de voorkeur aan de stevige Zuid Afrikaan.

Les Meysonniers, Crozes-Hermitage 2006 M. Chapoutier
100% syrah, biologische wijn. Dit is te beschouwen als een klassieker. Kersen in de neus, nog tannines. De andere helft van de proevers gaf de voorkeur aan de verfijnde Franse wijn. Beide wijnen zijn erg goed in hun soort.

Domaine de Peyre Fariniere 2003, Coteaux du Quercy VDQS
Wijn gemaakt van 70% cabernet franc, 5% merlot, 14% malbec, 11% tannaten 11 maanden opgevoed op hout. Verbazingwekkend mooie expressie van de druiven die erin zitten, een zekere terroir toets waar moeilijk de vinger op te leggen is. Coteaux de Quercy is een gebied uit de Lot/Sud-Ouestonder Cahors. Coöperatiewijn met VDQS kwalificatie (tussen vin de pays en appellation controlee in, met dezelfde kwaliteitseisen als AC maar dan minder strikt).

Domaine Frederic Mabileau 2007 Cuvee Coutures, Saint Nicolas de Bourgeuil


Cabernet franc, 40 jaar oude stokken, 9 mnd. houtrijping 600 liter vaten, 50% nieuw. De foto boven dit artikel is genomen in de wijngaarden van Mabileau, met klaprozen tussen de biologisch geteelde wijnstokken. Mooie fruitige neus, warm bijna. Iets van truffel, mooie hoge zuren in de aanzet. Nog waarneembare tannines. Een mooie subtiele eikbehandeling, eigenlijk alleen merkbaar in de verder erg zachte afdronk. Heel mooie Cabernet Franc expressie, mooi in balans: een juweeltje. Voor mij de mooiste wijn van de avond. Berry noteerde voor het eerst een sterretje bij een cabernet franc wijn!

Morey Saint Denis 1er Cru 2003, Cuvee du Pape Jean-Paul II, Christophe Bryczek
Wijn van de Poolse wijnboer Bryzcek, van wijnstokken die zijn geplant in 1920. Kleur geeft al forse evolutie. In de neus al tertiaire tonen, wat stal, zelfs 'paardenhoeven'. Weinig fruit (maar kan aan mijn verkoudheid liggen). De aanzet is vriendelijk, smaak nog helemaal levend, een beetje boers en hoekig, laten we het karakter noemen. De tannines in de afdronk zijn erg zacht en fris. Een klein zuurtje.

We merkten dat het even wat meer tijd vraagt als je met deze techniek gaat proeven; de proefmethode met KARAKTER laat de proevers wel breed nadenken en determineren.

Proefnotities van Richard van Oorschot

Geen opmerkingen: