vrijdag 20 november 2009

Druiven herkennen

Een belangrijk onderdeel van het determineren van wijnen en hun herkomst is het duiden van de druif. Noël Geisen stelde een proeverij samen met dertien druiven. Noël mailde na afloop: “Ik had een prachtige avond. Er werd top geproefd, elke wijn werd correct gedefinieerd, soms tot het huis toe (Binner!). Dat was de bedoeling. Dertien druiven moeten herkenbaar zijn. Zelfs als ze op leeftijd zijn. Top.” Speciale vermelding verdient de gedurfde line-up van Noël, die zorgeloos een Cru de Beaujolais naast een Malbec uit Argentinië zette. En Zuid Afrikaanse pinot noir naast merlot/malbec/syrah/cabernet franc uit Limoux. Geweldig!

Château de la Gardine 1994, Châteuneuf du Pape Vieilles Vignes
Gemaakt van 70% roussanne, 10% grenache blanc, 10% bourboulenc en 10% calirette. Geëvolueerde kleur (goud), honing, caramel en hazelnoot in de neus, zegt Ronald. Ook hooi, vanille en boter. De wijn is bepaald geen allemansvriend, tikje lastig. Lichte oxytonen en sherry impressie, nahangend op de tong en vrij hoog in alcohol.
Binner Riesling Kaefferkopf 1996, Cuvée Beatrice Alsace
Rijke neus met gout de petrol, zwoel mineralig. Volle aanzet en een uitstekende balans, zeer harmonieuze wijn. Klein zoetje, karaktervol.
Villa Russiz 2005 Sauvignon Blanc, Collio doc, Friuli
Duidelijk brandnetels en mineralen. Leverworst, haalde Richard uit de neus. Ook tikje stallucht. Kruisbes en zure appel. Hoog in de zuren en stevig in alcohol. Mooie wijn.


Catena Malbec 2006 Argentinië
Deze wijn krijgt veel bijval. Donkere kleur, paarszwart. Zwoele neus met morellenkersen, veel rondeur, pittig en tikje alcohol. Vanille ook. Chocolade, zegt Kees.


Le Pin 2004, La Spinetta di Rivetti, Monferrato Rosso
Gemaakt van 65% nebbiolo en 35% barbera. Deze wijn uit Piemonte heeft een bijna paarszwarte kleur en een neus met cederhout, laurier en zwoele tonen. Wat lijm in de neus, zegt Rob. Veel rondeur, soepel, warm en goede balans.La Reserve de Leoville-Barton 2004, Saint Julien
Ondoorzichtige kleur, neus zit in een moeilijke fase of heeft een licht mufje. Maar dat wordt méér dan goed gemaakt met een fantastische smaak: fluweelzacht, hap sap concentraat en veel rondeur. Zalig glas wijn.


Hamilton Russell Vineyards 2004 Pinot Noir, Zuid Afrika Walker Bay
Perfecte Bourgogne, staat in mijn aantekeningen. Need I say more? Herfstige neus en da’s lekker: stalimpressie, kersen en bospaddenstoelen. Elegante wijn met excellente zuren en bovendien mooi nahangend.

Côte Rotie 2001, Les Essartailles, 100% syrah, Les vins de Vienne
Dit is een drie musketierswijn, zegt Noël, want gemaakt door de topwijnbouwers Cuilleron, Gaillard en Villard. Voor mij de mooiste wijn van de avond. Complexe neus: drop en laurier, daarna stalimpressies en mint. Deze wijn maakt dat je bijna niets te wensen hebt, combineert rondeur, souplesse én elegantie. Geweldig mooi glas wijn. De foto boven dit artikel laat zien hoe belachelijk steil de wijngaarden kunnen zijn in deze appellatie.

Geen opmerkingen: