woensdag 25 november 2009

Uit de liefhebberskelder

De gevleugelde woorden ‘op herhaling’ werden wel eens met enige weerzin uitgesproken in de tijd dat we een militaire dienstplicht kenden. ‘Op herhaling’ bij wijnproevers roept een brede glimlach op en goedkeurend gehum. Adam van der Linden bracht wijnen op tafel die we eerder proefden; hij zei aan het begin van de proeverij dat álle wijnen – op een na – uit zijn eigen kelder kwamen. Meer aanbeveling is niet nodig, we hadden een geweldige avond met deze proeverij.

Voirin-Jumel Champagne, Cuvée 555 Élevé en fut de chène
Gemaakt van chardonnay. Ik ruik al gist bij het inschenken vanuit de fles. Toast in het glas. Verfijnde mousse, aangename rondeur, sappig. Lekkere zure appeltjes in de smaak. Prettig glas champagne met houtopvoeding, heel geschikt om bij de maaltijd door te drinken. De wijn komt uit Cramant, dat hierboven op de foto is te zien.

Pinot Gris 2006 Sonnenglanz Grand Cru, Domaine Selig, Riquewihr
Geelblanke kleur, in de neus een stinkertje, maar vooral véél mineralen en kruiden. Peter vdE ruikt lychees. Nogal zoete aanzet, goede maaltijdbegeleider. Culinaire wijn.

Château Villars 1998, Fronsac
Gemaakt van 73% merlot, 20% cabernet franc en 7% cabernet sauvignon. Bruine rand en wat ontoegeeflijke geur na inschenken. Boerse wijn, mooie rondeur in de smaak en toch ook een tikje bonkig. Hoe dat kan? Nou, denk aan een flinke vuist in een fluwelen handschoen. Mooie wijn in deze tijd van het jaar. Na de proeverij schonk ik nog een bodempje in en toen vond ik de wijn qua bouquet helemaal top.

Clos Triguedina 1995 Cuvee Prince Probus, Cahors
Dakpannenbruine rand bij een diepzwarte kleur. Dat geeft al te denken aan het gebied SudOuest. Honingdrop ruik ik. En een stallucht. Prettige rondeur in de smaak. Hap sap. Boerse wijn die ook goed past bij deze tijd van het jaar (wild!). Pepermunt in de neus, zegt Rob. Hangt goed na. De wijn kan nog rijpen, heeft nog potentieel en zal wellicht nóg mooier worden, maar is nu bij de maaltijd echt genieten.

Château Haut Gleon 1999, Vin de la Vallée du Paradis, Cuvee Romanénin
Bruine rand en een hele lichte kleur, een indicatie voor de druif waarvan deze wijn is gemaakt: pinot noir. Pieter betitelde het bouquet als engelse drop en truffel. Die lichte truffeltoets staat ook in mijn aantekenboekje, samen met herfstbos en stal. De neus is vrij complex. De smaak is soepel en verfijnd, volstrekt op dronk. De wijn is voor mij de op één na mooiste van de avond, een combinatie van elegantie en finesse. Heerlijk.

Rouge d’Alsace 2003, Camille Braun
Oók pinot noir. Maar dan donkere kleur met enige ontwikkeling. Rijke neus met een lichte rubbertoon, dominanter zijn munt, laurier. Aardbei, zegt Jasper. De smaak combineert souplesse met toch ook nog tannines. Eaux-de-vie achtige trekjes. Heel bijzonder glas.

Domaine Pujol 2004, Minervois, Cuvee Saint Fructueux
Dit is echt een adembenemende wijn: diepdonkere kleur met een ontwikkelde rand. Drop en vol fruit, een intense neus, zegt Toos. Ik ruik een heel expressieve morellenkersenneus. De smaak is rijp en rijk. De edele neus zet zich door in de smaak die een schitterende balans heeft en een perfecte afdronk. Mooiste wijn van de avond. En ja…ook het hartediefje van Adam.

Geen opmerkingen: