woensdag 11 november 2009

Italië van onder naar boven

Kees van de Wiel liet Italiaanse wijnen proeven uit de hak van de laars én uit de meest noordelijke gebieden. Zo’n dwars door het land reis biedt altijd verrassende inkijkjes. Ster van de avond was de Chianti Classico van Castello di Brolio (foto hierboven), die herrineringen naar boven bracht van ons bezoek. Zoals altijd werden de wijnen blind geproefd.

Tiefenbrunner Chardonnay 2007 Alto Adige
Zuivere neus met impressie van groene appeltjes. Frisse zuren in de aandronk die zich ook doorzetten in een vrij rinse smaak. Pas nadat de wijn enige tijd open staat komen er wat rokerige tonen. Mooie wijn bij oesters.


Castello Monaci Liante 2007 Salice Salentino
Gemaakt van 80% negroamaro en 20% malvasia nera. Zeer jonge wijn Kersenfruit, zegt Els. Maceration carbonique tonen in de neus en veel prettige zuren en rondeur in de smaak. Eenvoudige charmeur staat in mijn aantekeningen.’n Flirt van een wijn!


Firriato Chiaramonte 2006 Sicilië
Wijn gemaakt van nero davola. Inktige kleur en geur. Morelkers. En een leerimpressie in de neus. Een mond vol karakter met bitters en goed verweven zuren. Géén doordrinkwijn, vind ik, maar een eetwijn. Zal het goed doen bij een hazenpeper. Noël roemt de speelse kleur en echt Italiaanse zuren, intense wijn met fraaie mineraliteit.

Realda 2005 Anselmi Cabernet Sauvignon, Veneto
Deze wijn toonde al een tuilé kleur aan de rand, zwartpaars verder. Vlees en brood in de neus, zegt Ronald. Verfijnde geparfumeerde neus met cassis. Dan een moeilijk thuis te brengen zweetluchtje, stinkertje. De smaak is soepel en met rondeur, een charmeur met karakter.


Castello di Brolio 2001, Chianti Classico
Geweldig mooi glas sangiovese uit Toscane. Castello Brolio stelt zelden teleur en deze wijn zeker niet! Rijke neus met cederhout, laurier en tabak. Complexe neus, die niet verveelt. Integendeel. Vanille van nieuwe houten vaten. Chocolade en truffel, ruikt Paul. De smaak is záálig, voor mij volstrekt op dronk maar met capaciteit om nog langer te bewaren. Mooiste wijn van de avond.

Castello Banfi 2004, Brunello di Montalcino
Deze Toscaanse wijn komt in de buurt van de Brolio. Toffee en kreupelhout in de neus. Rijke zuren en mooie smaak, Mon Cherie bonbons, hangt enorm lang na. Veel rondeur maar net een tikje minder rijk van de Brolio.


Acinatico 2006 Recioto della Valpolicella, Stefano Accordini
Deze dessertwijn was een cadeautje bij de Vacherin Mont d’Or kaas, heerlijke combinatie. De neus biedt een fruitexplosie en kersenlikeur in het kwadraat. Harmonieuze wijn.

Geen opmerkingen: