zondag 11 oktober 2009

Studiereis Hongarije (2): Vincze Bela in Eger streeft eigenzinnig naar kwaliteit


We gaan op bezoek bij Vincze Bela, gesterkt door een warme kalfsgoulash, die we genoten op een gezellig terras in het zonnige centrum van Eger. Vincze Bela is in 2005 uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar in Hongarije. Hij ontving ons in de tuin en vertelde over de strijd om een bestaan op te bouwen als wijnbouwer. Het valt niet mee om als serieuze wijnnmaker in te breken op bestaande markten en het imago van Hongaarse wijn staat export soms nog in de weg. Vervolgens kregen we een korte rondleiding in een sprookjesachtig mooie wijnkelder; Kati Bujdoso fungeerde als tolk. Zij vertelde dat de perfectie van deze wijnbouwer ver gaat. Zelfs in kleine details merkten wij dat: zowel de rugleuning als de zitplaatsen van de houten bankjes zijn verwarmd in de koele kelder! Vincze vertelde dat naar zijn idee de opwarming van de aarde (global heating) ervoor gaat zorgen dat Eger naar een mediterraan klimaat toegroeit. In de jaren 2007 en 2008 is dit goed te merken, aldus Vincze. We kregen een genereuze proeverij. St. Andrea en Vincze Bela zijn in meerdere opzichten heel authentieke bedrijven, waarbij Bela zich een gepassioneerd liefhebber van de Bordeaux stijl toont. Hij maakt veel rode wijnen op basis van 100% cepages. En dat doet hij werkelijk ontzettend goed.

Vincze Bela Egri Bikaver 2003
Donkere kleur, sterk terroir getypeerde neus. We ruiken ook paprika en cabernet franc impressies. Volle aandronk, frisse zuren. Met wijn van deze kwaliteit krijgt stierenbloed zijn oude reputatie zeker terug. Fraai glas.

Vincze Bela Egri Kékfrankos 2006 cuvee Arcanum
Deze druif heeft de neiging een hoge opbrengst te geven. Dit resulteert in een halve tot hele kilo druiven per wijnstok. Paarse rand en een diepdonkere kleur. Rijke neus met vannile/edel. Pruimen ook. Fluwelige aandronk met voleptueuze smaak. Heel serieus glas met fraaie zuren waarvan de smaak ook lang na blijft hangen.

Vincze Bela Egri Pinot Noir 2007 cuvee Arcanum
Vincze zegt Eger eigenlijk net iets te warm te vinden voor het maken van wijnen met pinot noir ; de mosttemperatuur gaat te snel omhoog en komt dan boven 25 graden Celcius. Bela bezocht drie verschillende wijnbedrijven in Bourgogne om er te leren. Hij bemerkte tot zijn schrik dat ze drie verschillende stijlen wijn maakten, heel verwarrend. Wat dus begon als een reisje om te leren, eindigde in meer onzekerheid. Dat is in deze wijn echter niet terug te proeven. Donker voor een pinot noir. Ik ruik mineralen in de neus, wat kers en een licht branderige toets. Elegante wijn qua smaak. Stevige wijn met veel extract. Dit is hoge kwaliteit.

Vincze Bela Merlot 2007 cuvee Arcanum
Een donkere kleur met licht randje ontwikkeling. Overduidelijk laurier in de neus. Ook kruidnageltoets. Vincze geeft aan zelf verliefd te zijn op deze wijn, die hem aan Bordeaux doet denken. Aangename zuren, lekker bittertje maar vooral héél veel rondeur die het hap sap gevoel (ik wil een volgende slok!) teweegbrengt. Fraai nahangende wijn.

Vincze Bela Cabernet Sauvignon 2002
Deze wijn heeft een ongelofelijk diepe kleur (zoals tannat kan hebben). De wijn rijpte 24 maanden op hout. Prachtig edele neus, heel complex, die duidelijk met veel lucht los moet komen. Maar dan! We ruiken morielje paddenstoelen, morellen, bittere chocolade, zoethout en leer. Mooi verweven hout. Cassis ook. Veel mooie en aangename zuren. Harmonieuze wijn waar je graag aan blijft snuffelen.

Vincze Bela Cabernet Franc 2005 cuvee Arcanum
Vincze is van mening dat de cabernet franc in Bordeaux misschien iets te veel een druif op de achtergrond is. Hier in Eger levert deze 100% cepage een neus die onmiddellijk doet denken aan een tabakswinkel, vanwege de onmiskenbare cederhouttonen. Ook wat leer en chocolade, pruimen en kastanjechampignons. Edele neus. Prettige rondeur in de aandronk, wijn met héél veel fruit en verrassende souplesse.

Vincze Bela Cabernet Franc 2006 cuvee Arcanum
Dit is misschien wel de mooiste wijn uit de serie, vanwege een enorm fruitige neus die combineert met prachtig ingeweven fruit in de smaak en geweldige rondeur. Deze wijn combineert harmonieus chocolade, fijne zuren en een fluweeltoets. Vincze Bela maakt wijnen die het verdienen veel ruimer te worden geëxporteerd dan nu het geval is. Het zijn verrukkelijke wijnen om een diner te begeleiden.

Geen opmerkingen: