woensdag 7 oktober 2009

Wijnen uit Argentinië: Catena doorgeproefd


De directe aanleiding om Argentijnse wijnen op tafel te zetten, was voor Gerard van Avendonk de verkiezing van Nicolas Catena als Decanter Man of the Year. Het is een prestigieuze titel van ‘the best wine magazine of the world’. En als die eer je te beurt valt, worden er ook vriendelijke woorden over je gesproken. “He has been instrumental in changing the Argentinean wine scene more than anybody else, pushing it towards high quality and intelligent marketing,” zei Baron Eric de Rothschild over de wijnmaker uit Mendoza. Nicolas Catena. Veertien wijnen proefden we deze avond, waarvan tien van Catena.

Alamos Malbec Rosé 2009
Na een Alamos extra brut als indrinker, proefden we drie chardonnays en deze donders lekkere rosé. De meningen waren een beetje verdeeld over de wijn. Wie een pretentieloos lekker glas zoekt, heeft echter Bingo! Zalmkleurig. Neus met veel dimensies: peer, aardbei, munt en mineralen. Sappige smaak en goede balans met zachte zuren. Een charmeur. Lekker bij pasta’s, gerookte zalm en schelpdieren, schrijft Gerard.

Argento Malbec Tempranillo 2009, Mendoza
Met een prijs van vijf luttele euros is dit een rode wijn met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Vrij donkere kleur, gestoofde pruimen in de neus en een kruidnageltoon. Warme smaak met jammig fruit, evenwichtig en sappig. Paul maakt indruk door de druiven goed te determineren, knap! Wijn met véél rondeur.

Alamos Malbec 2007
Maar dit is de wijn met de allerbeste prijs-kwaliteit verhouding (net geen 8 euro). Héél veel wijn voor dit geld, met sap en rondeur. De neus wekt hier veel enthousiasme. Duidelijk terroir, truffel zegt Paul. Goede harmonieuze smaak, met bramenjam zegt Richard. Fijn glas.

Catena Malbec 2006
Een nog gesloten neus bij een diep donkere kleur. Later komt wat zwart fruit naar boven. Hoog in zijn zuren. Goed gemaakte stevige krachtpatser.

Catena Cabernet Sauvignon 2006
Deze wijn stond in één serie naast de vorige Malbec. De meningen, welke wijn nou het lekkerste was, waren verdeeld… Ik prefereerde toch deze Cabernet. Want: kersen in de neus én terroir. Diepdonkere kleur. In mijn aantekeningen staat: ‘power met twee uitroeptekens’. Ik hoor ook over de neus: inkt, lijm en vanille. Een zoetje in de smaak – niet storend – bij een mooie body en bittertje in de smaak.

Catena Alta 2006 Cabernet Sauvignon
Hartendiefje van Gerard, en dat is goed te snappen. Wine Spectator kent 93 punten toe aan deze wijn. Miniem rubbertje in de neus, duidelijke terroir toets. Ik ruik geconcentreerd stroperig diksap. Na de rijke neus komt een sappige en tegelijkertijd soepele smaak. KEIMOOI! Aldus Rob.

Catena Zapata 2004 gemaakt van 72% cabernet sauvignon en 28% malbec
Voor mij was dit dé wijn van de avond. Maar dat mag ook wel met een prijs waar je – als je goed kiest – twéé Grand Crus uit Bordeaux voor koopt. Diepe kleur met weer dat rubbertje in de neus. Powerhouse Par Excellence: vuist in een fluwelen handschoen. Zijdezachte tannines, goede zuren, vrij hoog in de alcohol. Excellente balans.Dr. Loosen, Riesling Beerenauslese 2006
Wowowowow. Rijke neus met veel perzik. Prima balans met nu iets dominante zuren die de wijn véél frisheid geven. Honing en kruiden in de neus, krachtig. Dit is een wijn voor de kleinkinderen, hoorde ik iemand zeggen. En dat is wellicht waar, mits je de wijn zó lang kunt laten liggen, wat niet logisch is voor iemand die dit glas heeft gedegusteerd. Rijke dessertwijn.


Geen opmerkingen: