zondag 11 oktober 2009

Studiereis Hongarije (3): Onze harten gaan sneller kloppen bij Dobogó in Tokaj


Dobogo betekent hartslag in het Hongaars. We bezochten het domein van Isabella Zwack en werden ontvangen door de wijnmaker Attila Domokos (foto). Slechts 20.000 flessen worden hier geproduceerd en als we de website mogen geloven, kost dat al slapeloze nachten. De ambitie is een tikje arrogant: Dobogo wil het Château d’Yquem van Hongarije zijn, eenvoudigweg de beste. De bezitting omvat 5,4 hectare, verdeeld over vier wijngaarden met verschillend terroir. Per hectare staan 4.000 wijnstokken. In 2003 werd de eerste droge wijn gemaakt. De vulkanische ondergrond geeft de droge fürmint een prettige mineraaltoets. Er stonden prachtige pogáscsa op de met wijnranken omlijnde veranda op gekleurde schalen. Isabella Zwack kijkt ons van talloze foto’s aan; in de keuken, met de Dobogó familie én met bekende wijngezichten, zoals Hugh Johnson. De proeverij en rondleiding zaten door elkaar vervlochten, didactisch geniaal.

Droge wijnen

Dobogó Fürmint 2005
Volgens de wijnmaker is dit geen ‘bouquet’ wijn. In dit jaar was er hagel in mei. Gemaakt van druiven uit de Betsek en Palota wijngaard. Geelzweem in het glas en veel mineralen. Botertje in de neus. Zit hoog in de zuren die de wijn heel fris, vief en sappig maakt. Heerlijk glas, opgevoed met 10% nieuw hout en aanbevolen bij zalm en seafood.

Dobogó Fürmint 2007 Betsek, Palota en SzenTamas
Véél rondere neus, vettig. Flinke complexiteit, romig, lang nahangende wijn.

Rode wijn

Dobogó Pinot Noir 2007
Dit is boffen! We proeven van de eerste oogst rode wijn. Van deze wijn is één barrique gemaakt, die helemaal zonder klaren en filteren op fles is gebracht. 132 flesjes… Ik vind het een eerlijke en heerlijke wijn: een explosie van fruit in de neus en duidelijk ook caramel. This wine is drinkable, zegt de wijnmaker, een enorm understatement. Amandel in de afdronk.

Zoete wijnen

Dobogó Lumière 2007 Tokaj Sàrga Muskotaly
Halfzoete wijn en wat voor een… Héél levendig glas met perzik neus in het kwadraat. Duidelijke muskaattonen. Rozen in de neus. Gerijpt op barrique. Strakke wijn met enige kruidigheid, kan zo concurreren met een pinot gris.

Dobogó 2007 Tokaji Cuvee Mylitta
Genoemd naar Oma Zwack (1890-1988), die in een bevallige pose als twintiger op een halslabel poseert. Een prima wijn bij pompoensoep, aldus de wijnmaker. Wij drinken de wijn in restaurant Alabardos in Boedapest op onze laatste avond bij ganzelever en dat is…hmmm smullen. Bij het proeven zag ik Hans van der Horst héél tevreden kijken en enigszins geschrokken toen iemand een slokje wilde weggieten. Níet doen! Giet hier maar in, zei Hans, zijn glas voorhoudend. En dat is slim, want de wijn heeft een edele aandronk en is voluptueus van karakter. Goed uitgebalanceerde wijn met prachtige zoet-zuur balans. De cuvee Mylitta is in 2003 voor het eerst gemaakt. Gemaakt van furmint, harslevelu en muskat. Heel rijke wijn.

Dobogó 2003 Tokaji 6 puttyonos
Er zijn 1.790 flessen van deze wijn gemaakt. De druiven werden in drie gangen door de wijngaard geoogst en druif voor druif geselecteerd. Goudkleurig. Sterk aanwezige zuren bij een flink concentraat. Perzik in de smaak en duidelijk een nectar impressie, vooral als je de wijn doorslikt en het zoet loskomt op de tong. Nagenoeg perfect: **(*).

Dobogó 2004 Tokaji 6 puttyonos
Er zijn 3.150 flessen gemaakt. Abrikoos. Volstrekt harmonieuze en perfect gebalanceerde wijn. Nectar, zuiverheid in het extreme. Je blijft hier aan ruiken en proeven. Volgens de wijnmaker kon een normaal bedrijf in dit jaar geen 6 puttyonos maken; er is met 5 mensen in twee dagen tijd 2 hectoliter gemaakt van deze wijn. Mooi-in-het-kwadraat. Perfectie: ***.

Dobogó 2006 Tokaji Essenzia
230 gram restsuikers. Twee weken voordat wij de wijn proeven gebotteld, heeft nog niet de complexiteit van de 2004. In dit jaar was er een perfecte Indian Summer (regenachtige zomer, maar perfecte nazomerwarmte). Krachtige en fruitrijke wijn, die werkelijk minutenlang nahangt. Perzik essence. Wijn die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Hemelse wijn!

Geen opmerkingen: