zondag 11 oktober 2009

Studiereis Hongarije (1): Liefde als basis bij St. Andrea in Eger


György Lörincz is afgestudeerd oenoloog. In de documentatie beschrijft György hoe hij als jong broekie zijn geliefde heeft leren kennen. Deze Ode aan zijn vrouw Adrea verklaart meteen hóe het domein aan zijn naam komt. Dr. Lörincz werkte voor het allergrootste wijnbedrijf in de regio. Op kleine schaal maakte hij voor vrienden en zichzelf wat wijn. Die durfde hij niet onder zijn familienaam in te sturen naar de regionale Eger wijncompetitie. Hij koos daarom een fictieve naam: de naam van zijn geliefde Andrea en zette daar Saint vóór. Saint appelleert zowel aan druiven (bijvoorbeeld St. Laurent), als aan fameuze wijnen (bijvoorbeeld St. Emilion). Een naamkeuze met emotie, historie en spirituele trekjes. Zo gezegd, zo gedaan. Hij won de gouden medaille, een geweldig gevoel. In 2002 realiseerde György zijn droom met de start van het eigen wijndomein. Hij vertelde ons met maar liefst 46 druiven te werken. Wel een tikje te veel, geeft hij toe. De experimenten met nieuwe aanplant, maken wél dat hij een steeds beter zicht krijgt op de unieke kwaliteiten van Eger. Nú gelooft hij dat de streek vooral is voorbestemd om elegante wijnen te maken, zeg maar het Bourgogne type. Op zijn domein gaf Nicolas Joly, goeroe van de biodynamische wijn, workshops. Lörincz heeft de pest aan trucjes en wil op een authentieke manier wijn maken. Het bezoek aan het domein maakte grote indruk op ons. Eigenlijk werden we steeds blijer van de wijnen in de proeverij. De wijnmaker spreekt zacht en oogt bescheiden. We proeven met fijne zachte achtergrondmuziek, door de wijnmaker enkele keren gewisseld. Het zijn jazz improvisaties. Behalve bij het proeven van de meest uitgesproken en krachtige wijn Merengö Egri Bikaver Superior 2006, als we ineens luisteren naar the Rolling Stones. Wij vermoeden dat dit geen toeval zal zijn. Op dit domein klopt gewoon alles.

St. Andrea Rosé 2008

Gemaakt van Pinot Noir 37%, Merlot 26%, Kekfrancos 22%, Menoir 15%. Geoogst tussen 12 september en 21 oktober, opbrengst 42-54 hl/ha. Prachtige droge rosé met licht amandel. Stevige eetrosé.

St. Andrea Napbor 2007
Dit is de belangrijkste basiswijn, zei György Lörincz, gemaakt van chardonnay 45%, pinot blanc 27%, hárslevelü 15%, sauvignon blanc 7% en olaszrisling 6%. Geoogst tussen 7 september en 11 oktober, opbrengst 35-50 hl/ha. Fermentatie op hout én roestvrijstaal. 2008 was een heet en droog jaar. De wijn is 4 à 5 jaar te bewaren. Mooi droge en strakke wijn met een pietsie kruisbes en mineralentoets. Harmonieuze wijn met een fraai bittertje.

St. Andrea Paptag 2007 Fehérbor
Gemaakt van chardonnay 60% en pinot blanc 40%. Geoogst op 18 september, lage opbrengsten van 33 en 36 hl/ha. Deze wijn komt van één terroir en heeft een jaar lang opvoeding genoten in nieuwe houten fusten in de klassieke Bourgogne stijl. Dat resulteert in véél mineralen en duidelijke amandelen in de neus. Pràchtige bittere aandronk, zeer harmonieus. Flinke body en hele lange afdronk. De wijn krijgt veel positieve commentaren van proevers. Guörgy zegt dat Eger vooral geschikt is om Bourgogne getypeerde wijnen te maken.

St. Andrea Egri Hárslevelü 2007
Gemaakt van 100% authentieke hárslevelü druiven. Geoogst op 11 oktober, opbrengst 50 hl/ha. Dit glas heeft méér kleur en een nog gesloten neus. Hárslevelü is beperkt aangeplant in Eger. Dit is een stevig glas met 14 procent alcohol en tóch een goede balans. Vrij karakteristiek is hier een lange afdronk. De wijn komt pas goed los met veel lucht. Mooie eetwijn.

St. Andrea Örökke 2007
Deze naam betekent ‘voor altijd’. St. Andrea heeft prachtig vormgegeven etiketten, waar vaak potloodtekeningen op staan, die in het proeflokaal hangen. Als ik het goed begreep, gemaakt door een vormgever/filosoof. Deze witte wijn is de topwijn van St. Andrea. Gemaakt van maar liefst zes druiven: hárslevelü 23%, pinot gris 22%, viognier 22%, rajnai rizling 17%, chardonnay 10%, pinot blanc 6%. Geoogst van 18 september tot 11 oktober, opbrengst variërend van 28 tot 54 hl/ha. György zegt zelf over deze wijn: ik hou van stevige witte wijn met écht karakter. Het bouquet is bescheiden, het jaar was moeilijk om de wijn goed in balans te krijgen. Claartje ruikt perzik. De eerste slok biedt een aangenaam mondcontact, hele fraaie en aangename zuren. Stevige body en veel rondeur. Vrij hoog in alcohol zonder log te zijn.

St. Andrea Magyalos Kadarka 2007
Deze wijn is helemaal gemaakt van 100% authentieke kadarka druiven. Geoogst op 4 oktober en lage opbrengst van 17 hl/ha. De wijn komt van één terroir. Ik viel als een blok voor deze wijn met een bizar lichte kleur. In de neus een explosie van zomerfruit: bosaardbei en de geur van een net geboende vloer. Kees ruikt een toets van leer. In veel aspecten doet de wijn denken aan Beaujolais, maar is toch niet vergelijkbaar. Licht kruidige smaak. Frivoliteit-in-het-kwadraat staat in mijn aantekeningen. Ik zie een jong fotomodel huppelen!

St. Andrea Pinot Noir 2006
Dr. Lörincz György is afgestudeerd oenoloog. “Wijn is wijn” zei hij tijdens ons bezoek, “daar moet je niet met trucs aan werken”. Deze wijn van 100% pinot noir werd geoogst van 25 tot 29 september en heeft een gemiddelde opbrengst van 40 hl/ha. Wát een toonbeeld van harmonie!
Bramen in de neus, kersen én ook een stinkertje. Leerimpressie. Ogenschijnlijk is dit een Girl Nextdoor, het lijkt een gewone wijn. Maar het heeft de perfectie van een Doutzen Kroes. Ik hoorde een van de proevers mompelen: ‘hij kan zó in de Bourgogne beginnen’.

St. Andrea Áldás Egri Bikaver 2006
Gemaakt van merlot 45%, kékfrankos 25%, blauburger 18%, pinot noir 9%, memoir 2% en kadarka 1%. Geoogst van 19 september tot 19 oktober, opbrengst variërend van 15 tot 41 hl/ha. Tsjonge, wat een lekker complexe neus, je blijft eraan ruiken. Veel rood zomerfruit. Vanille, zéér geurige wijn. Etiket met een vliegend engeltje. En ja… dat p…. over je tong: frisse smaak met prachtige tannines. Stevige jongen.

St. Andrea Merengö Egri Bikaver Superior 2006
Gemaakt van kékfrankos 50%, syrah 20%, merlot 20% en cabernet franc 10%. Laat geoogste druiven van 10 oktober tot 26 oktober, op hout gerijpt en met een lage opbrengst van 12 tot 34 hl/ha. Dát proef je. Dit is een rijke en complexe neus, de meest complexe met edele vanille tonen en leer. Sterk geconcentreerde wijn met een hoge hap sap factor (verlangen naar het volgend glas), veel zuren en een enorme frisheid. Deze wijn mag rijpen maar – who the hell – hij is nu superlekker! Wijn van Grote Klasse met hoofdletters.

1 opmerking:

Elwin zei

György Lörincz is afgelopen week verkozen tot Hongaars Wijnmaker van het Jaar !!
Inderdaad heerlijke wijnen en dus ook door Hongarije bevestigd !!

Elwin
http://www.wijnuithongarije.nl