Tokaji Furmint 2006 száraz/droog
Deze op staal gefermenteerde wijn heeft een klassieke stijl, nootachtig, lichte oxy-tonen en impressies van perzik, zelfs wat turf. Strakke wijn met mooie hap sap zuren.
Tokaji Sárgamuskotály 2007 száraz/droog
Mooie en elegante neus met kruiden en amandel. Goed geconcetreerde wijn, voor mijn gevoel vooral een eetwijn. Ook pittig in alcohol (14,5), tikje astringente nasmaak.
Tokaji Hárslevelű 2007 száraz/droog
Licht appel in de neus, heel zuivere en prettige wijn. Sappige smaak met véél mineralen en zuren, levendig, vief. Deze druif geeft heel authentieke wijnen, niet per se populaire. In de smaak ook impressies van peer en walnoot.
Tokaji 2000 Casino Cuvée
Lichte consternatie naar aanleiding van mijn vraag of Casino was gekozen als naam voor de wijn omdat het een gok zou zijn hóe de wijn zou uitvallen. Maar nee! Het historische gebouw waarin de wijnfirma nu zetelt, huisde een casino/mannenclub in een vorig leven. De wijn is gemaakt van een combinatie van fürmint en hárslevelű. Zoete aanzet in het begin, maar duidelijk meer bitter naar het einde. Heel levendig glas wijn, prachtig aperitief.
Tokaji Fordítás 2003
Klassiekere neus dan de vorige wijn met botytristonen en mocca. Brede en rijke smaak, vol perzik in de mond. Deze cuvee wordt alleen in de goede jaren gemaakt.
Tokaji Aszú 2001 5 puttonyos
Drie jaar houtgerijpt. Oud goudkleurig. Vette en geconcentreerde neus met complexiteit. Dit is écht een topglas, waar je steeds nieuwe dimensies in kunt ruiken. Wowowow: amandelspijs, perzik, apricot brandy, krenten, honing, biterkoekjes en zelfs verwelkte rozen. Vette aandronk en voluptueuze ronde smaak. Héérlijk.
Tokaji Cuvée Édes Élet 2003
Deze cuvée is genoemd naar het ‘Zoete Leven’. Er werden enkele magnums gemaakt voor een huwelijk van kennissen in de Verenigde Staten van de eigenaar. Die daarna volstrekt verrast werd door een bestelling uit de States van 100 dozen. Wij mogen die besteller wel dankbaar zijn, want dáárdoor is de wijn pas commercieel in productie genomen. Wij proefden deze wijn bij het dessert in restaurant Alabardos in Boedapest en waren heel gelukkig met dat zoete leven. In de neus tonen van honing, rabarbertoets en perzik. De neus is overigens best ingetogen. Vanille duidelijk aanwezig. Overweldigend harmonieus en prachtige balans in de smaak. Rozijntjes. Een nectar-plakkerige afdronk. 160 gram restsuiker. Als geheel een elegante wijn!
Tokaji Aszú 2003 6 puttonyos
Voor mij was dit de mooiste wijn van Árvay, schier perfect: **(*). Oudgoudkleur. Rijke neus met vanille. De smaak is een geweldigde harmonie van zoete tonen, amandel, terroir en veel verfijnde zuren. Hemelse wijn met spanning. Feestwijn voor heel bijzondere gelegenheid.
Tokaji Aszú 2003 Essencia
Slechts 8 procent alcohol bij 260 gram restsuiker. Mahoniebruin/gouden kleur. De druiven van deze wijn persen zichzelf, de wijn is zonder menselijke druk gemaakt. Op de tong proeft dat als een tedere omhelzing. Fluwelige constitutie. Perzik-in-het-kwadraat. Als ik goed heb geluisterd, werd verteld dat deze wijn slechts één keer in de tien jaar gemaakt kan worden. De wijn hangt ongelofelijk lang na.
1 opmerking:
Bij toeval kwam ik op je blog.
Leuk dat er een studie reis over wijn werd georganiseerd naar Hongarije.
Ik woon in een andere wijnstreek van Hongarije die het bezoeken zeker waard is.Wij runnen een bed and breakfast onder de naam porva inn (www.porvainn.eu) en organiseren diverse soorten wijnproeverijen.
Onze voorkeur gaat uit naar wijnproeverijen die uniek zijn niet alleen om de kwaliteit van de wijn maar ook zeker kwa beleving van waar en hoe dit wordt gedaan.
heb me aangemeld als volger
groetjes Trudy
Een reactie posten