Pikes Hill wijngaarden Clare Valley |
Nieuwe
wereldwijnen, oude wereld stijlen. Dat schept verwachtingen, de titel van de
proeverij van Saskia Nijssen. En ook voer voor denkwerk. Want moeten Nieuwe
Wereldwijnen lijken op oude wereld wijnen? Als het gaat om herkenning, liever
niet. Als ze een eigen stijl hebben, vaak met meer warmte, meer alcohol, zijn
de Nieuwe Wereldwijnen beter te herkennen. Als het gaat om smaak, erkennen
de wijnbouwers de dominantie van de oude wereld als ze naar die smaak sgtreven? Daar zit logica in, maar het
is zéker de moeite waard te werken aan eigen iconische wijnen met een eigen
onderscheidend karakter. Enfin, genoeg gefilosofeerd. De proef op de tong. Een
Sweet Sparkler als indrinker en een Late Harvest Muscat & Semillon als
uitdrinker. Daartussen drie Riesling, drie Pinot Noir en drie Syrah uit steeds
een ander gebied. Mooi voorbereid.
Pikes Hills
2018 Riesling Clare Valley
Eerlijk gezegd
denk ik meteen als ik mijn neus in het glas steek: Moezel! Frivole bloemrijke
geur en rank smaak, geur vind ik beter dan de smaak.
Grant Burge
2007 Riesling Eden Valley
Volledig andere
geur, ananas en tropisch fruit, véél vanille. Berry ruikt petrol, perzik en
citrus. Wijn met veel kracht, eetwijn. Goed uitgebalanceerd. Prachtig geouderd.
Bij de Pinot Noir
wijnen uit de Yarra Valley, Tasmanië, Barossa. Net als ik zit te denken, die
eerste wijn is licht, daar hebben we doorgaans niet zo veel waardering voor,
blijkt dat nagenoeg alle proevers deze wijn – net als ik – als uiterst
plezierig ervaren.
Yarra Valley wijngaarden |
Stonier 2017
Pinot Noir Yarra Valley
Een frivole
spring in het veld, aanlokkelijk en verleidelijk met aardbeitjes in de geur,
heerlijk licht en uitgebalanceerd. Specerijen in de geur, zegt Claartje. Een
licht verleidelijk zoetje, zegt Willem Jan, die ook koffie ruikt.
Journey Wines
2016 Monrington Peninsula
Ja, deze wijn
is toch twee keer de prijs van de Stonier. Maar dat horen we pas achteraf. Zalmkleurig.
Ik ruik kreupelhout. Veel alcohol (handig bij het determineren van de afkomst,
maar ja… niet zo lekker). Claartje roemt de vlezigheid en ruikt kers. Volgens
Willem Jan is die kers verdwaald in de wijn. In mijn aantekeningen staat:
middle of the road. Da’s niet erg. Maar wel als je dan de prijs weer hoort.
Tamar Ridge
2014 Pinot Noir Tasmanië
Marespein en
cassis, zegt Willem Jan. Een chemisch luchtje, zegt Claartje. Meest donkere
robijnrode kleur, goed gemaakt, mineralen, sap, balans en zomerfruit met
diepgang.
En dan de serie
met syrah. Of shiraz zoals die hier heet. Van 1960 tot 1980 werden veel oude
wijnstokken shiraz met subsidie van de regering uit de grond getrokken. Er was
een wijnoverschot. De regering had een plan om dit wijnoverschot weg te werken.
Doodzonde natuurlijk. Nu is er juist veel vraag naar wijn van oude stokken.
Kaesler domein |
Kaesler
Stonehorse 2016 Shiraz Barossa Valley
Dit vind ik een
fijn glas. Lekker complexe neus met Mon Cherie chocolade, kreupelhout, yoghurt
en kersen. Balans en lengte. Een enorm potentieel, een beest van een wijn. De
geur doet Eric denken aan een slagroomijsje. Noël benoemt chocolade en bramen.
Wild Duck druiven worden geoogst |
Pikes East 2014
Shiraz Clare Valley
Bruinende
kleur. Bessen en leer, met een fijne balans, zegt Noël. Leer is ook wat Eric
ruikt, naast haardhout en stallucht. Mijn aantekeningen: warm, laurier en wat
mineraal. De wijn lijkt mij juist niet helemaal in balans.
Wild Duck Creek
1999 Springflat Shiraz Heathcote
Grafiet, inkt,
bouillon en lichte oxy tonen. Enorm veel kracht, mist voor mij wat charme. Ik
ruik nog wel wat chocolade, maar vind deze geouderde wijn- daar hou ik enorm
van – toch wat enkelvoudig.
Echt een ontdekkingstocht,
deze proeverij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten