donderdag 12 april 2018

Wijnen met een verhaal leveren nieuwe verhalen op

De wijn waarmee het allemaal begon. Rosé van de bobal druif. Doodsangsten uitstaan op de camping, maar die daarna wegspoelen met een bloemige Grüner Veltliner. De basiswijn voor champagne proeven. Coteaux Champenois. De witte Bourgogne, wáárom wil je die meenemen naar de slager? De Alto Adige wijn van een druif die werd ontwikkeld voor wijngaarden die rondom een ziekenhuis zijn gelegen, de Bronner. 

Indrinker vóór de Champagne
En de indrinker natuurlijk, een wijn “die in geen enkele serie past” en dus voor de Champagne wordt gedronken. Gedronken? Proestend uitgespuwd door een gewaardeerde proever! Met een intens vies gezicht. Het blijkt een wijn die werd ontwikkeld door top chefs, curieus is misschien het goede woord niet, van… tomaten. Ja, we hadden een mooie avond. Ook door een laatste serie met fraaie wijnen, die echter iedereen op het verkeerde been heeft gezet. Lees maar. 

De eerste wijn heeft een superklassieke geur, prachtig met heel veel complexiteit: ceder, grafiet, stal, leer, espresso. Met een strenge smaak. En toch ook open, elegantie en finesse. En dan wéér ruiken, eindeloos ruiken: laurier. Een geur als een pauwenstaart. Deze wijn móet uit een mooi jaar komen. Mijn idee: Saint Julien. 

De tweede wijn is zwartrood, heeft een strengere neus. En dan een smaak waarin het zoet op de tong meteen naar voren komt. Goede balans. Véél wijn, ik hoor notities als gekookte bloemkool en dadels. Mijn idee (door het zoet): Amarone della Valpolicella. 

Wijn drie heeft een geur waar ik wel voor val: zwoel warempel, kreupelhout. Een mooie geur van oude rozen, en ik ruik ook een lichte oxydatietoon. De wijn moet dus oud zijn. Goede aanzet en gronderigheid in de mond. Milde wijn. Een Oude Dame. Mijn idee: Saint Emilion of Pomerol. 

Dan het uitpakken van de wijnen – er is niemand die bij de eerste wijn aan Italië dacht:


DEI Riserva 1998 Vino Nobile di Montepulciano
ZENATO Amarone della Valpolicelle 2005
VILLALTO Amarone della Valpolicella 1999

Drie droomwijnen. Wijnen om op het verkeerde been te worden gezet. Zo eindigt de proefavond Wijnen met een verhaal met nieuwe verhalen.

Geen opmerkingen: