donderdag 26 april 2018

Studiereis Champagne (3): Tribaut Schloesser

Familiebedrijf. Sinds 1929. En dat zie je, in het bedrijf hangen foto’s van verschillende generaties. Het is warm als we Tribaut bezoeken. Aan de overkant is de productiefaciliteit. Een kleine deur. Maar we lopen eraan voorbij, de straat uit. En daar kijken we op glooiende wijngaarden. 40 hectare heeft dit huis. En ze kopen druiven bij. De productiehal is groot. We krijgen een pracht rondleiding, met secure explicatie. Langs de persen. Langs de cuves. Door de flesopslag. Naar de proeftafel.


Cuvee Brut Origine

Gemaakt van 40% pinot noir en gelijke delen chardonnay en meunier. Drie jaar ‘sur lattes’. Levendig, frisse champagne, heel geschikt als aperitief. Ook met karakteristiek bittertje. 


Cuvee Blanc de Chardonnay

Vier jaar ‘sur lattes’ met lage dosage. Charmant, rondeur, finessevol. Amandel in afdronk. 


Cuvee Rosé Brut

De mooiste en meest uitgebalanceerde rosé die we proefden. Prachtige balans.


Cuvee René

Vernoemd naar de oprichter. Van chardonnay druiven die worden verbouwd in ‘Les Crayeres’ in Romery en pinot noir druiven uit het nabijgelegen Ecueil. Zes jaar ‘sur lattes’, en daarvan weten we inmiddels hóe langer de wijn op fles heeft gerijpt, hoe rijker de smaak. De helft van de gebruikte wijn heeft op foeders gerijpt. De wijn die we proeven komt uit 2009 en 2010, gebotteld in 2011. Hoge zuurgraad, heel true to type, appeltjes geur, bloemetjes zelfs. De zuren spelen hier een mooi spel, het is een speelse wijn.

Geen opmerkingen: