donderdag 26 april 2018

Studiereis Champagne (4): Champagne Collet in Aÿ

In de meeste studiereizen van de Brabanse Wijnsociëteit zit een coöperatiebezoek. Champagne Collet in deze reis. Het huis bestaat sinds 1921, de wijnbouwers brengen niet de druiven in – maar de most. We gaan hier de wijngaard in… met een fraai uitzicht. 

We krijgen het verhaal te horen over de opstand in 1911. Aan het begin van de 20e eeuw kende de wijnbouw moeilijke tijden: vrij zware weersomstandigheden en meerdere keren druifluisziekte. Vanwege de slechte kwaliteit van de geplukte druiven zagen sommige grote champagnehuizen zich genoodzaakt om in andere streken druiven te kopen ten koste van de wijnboeren in de Champagnestreek. De vakbond van wijnboeren betwiste het gebruiken van druiven uit andere streken voor het maken van champagne. Dit protest van de wijnboeren werd een ware opstand. In de nacht van 11 op 12 april 1911 werden de gebouwen van de "frauderende" handelaars in Aÿ en Epernay geplunderd en in brand gestoken. Het in groten getale aanwezige leger kon de vernielingen niet voorkomen en enkele leiders van de opstand werden aangehouden. Op de foto’s zien we dat wij lopen in een gebouw dat in 1911 in puin ligt, nu het fraaie La Cité du Champagne museum.

Cuvee Blanc de Blancs, chardonnay
Harmonieus en zacht, 5 jaar ‘sur lattes’

Cuvee Brut Art Déco, gemaakt van 40% chardonnay, 40% pinot noir en 20% pinot meunier
Dit is een karaktervolle champagne, true to type, appeltjes in de geur en hele mooie bitters in de smaak. Heeft 4 jaar ‘sur lattes’ gelegen. 

Cuvee Gourmand, demi-sec, 50% pinot meunier, 30% chardonnay en 20% pinot noir
Deze demi-sec heeft 3 jaar ‘sur lattes’ gerijpt.  Mooi harmonieus. De champagne smaakt nauwelijks zoet maar wel heel verfrissend na het nuttigen van wat chocolade. 

Cuvee millésime 2008, gemaakt van chardonnay en pinot noir
Deze wijn heeft 9 jaar ‘sur lattes’ gerijpt en dat proef je. Héél zuiver met een prachtige combinatie van bitters en elegantie, veel finesse en hangt mooi na. 

Champagne Collet verdient complimenten voor de uitstekende documentatie en prima gids.

Geen opmerkingen: