vrijdag 27 april 2018

Leerzame studiereis naar Champagne smaakt naar meer

Een wijnliefhebber die in de wijngaard heeft gestaan, toelichting heeft gehad, die snapt de wijn  in het glas beter. Onze studiereis naar Champagne smaakt wat dat betreft naar meer. We hebben verschillen geproefd tussen Champagne van één  druivensoort, Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir of combinaties daarvan. 

We hoorden hoe het most uit de pers werd geselecteerd voor twee of drie cuves. Willem Jan en Martijn, de reiscommissie, hadden een mooi programma gemaakt met bezoek aan drie wijnhuizen en een coöperatie. Met bezoek aan persruimtes, wijngaarden en kelders waar de Champagne ‘sur lattes’ rijpt. Met lekkere lunches en diners. 

“En toch blijf ik het een moeilijk gebied vinden”, zegt Martijn. “Want we horen wel dat een wijnhuis (zoveel, een getal) hectares wijngaard heeft, maar de wijnhuizen kopen ook druiven in. Da’s toch wel wezenlijk anders dan bijvoorbeeld Bordeaux, Bourgogne of Elzas.” 

We leerden onder meer dat hoe langer een Champagne ‘sur lattes’ ligt in principe de rijkdom en kwaliteit hoger zal zijn (“als je tien jaar naar school gaat, dan weet je meer dan iemand die drie jaar onderwijs volgt”), dat Blanc de Blancs van chardonnay een uitstekend aperitief is, dat iedereen ter plekke in prachtige tulpglazen schenkt, dat Champagne nauwelijks tijdgebonden is, je kan het op ieder moment van de dag genieten. 

Zo’n studiereis moet zich ook qua bezienswaardigheden en culinair een beetje  in het geheugen etsen. We doen de lezer van onze website goede adressen cadeau. Vooruit dan. 

Het voorgerecht van zalm in restaurant Symbiose aan de Rue de Reims in Epernay was op de tong en voor het oog een plaatje!

Behalve voor een fraai uitzicht zal Au Bateau Lavoir, Le Port du Bois in Damery mij vooral bijblijven door het haantje en de vis gestoofd in champagne. Je kunt ook mooi koken met de wijn. 

De Vlaamse chef van restaurant Le Théâtre in Epernay aan de Place Pierre Mendes toverde een onvergetelijk dessert op tafel: een gestoofde peer in feuilletédeeg met een bolletje ijs en wat caramel. Ik proef die vannille-expressie van de peer nú nog.  

Bij restaurant Les Avizés aan de Rue de Cramant in Avize genieten we van een buitenlunch in de tuin, beter kan niet. 

We genieten van asperges met een een gepocheerd ei, kuikenstukjes en een groente-sesam vinaigrette. 

Reiscommissie, reuze bedankt! We hebben een mooie studiereis achter de rug, en de nodige doosjes voor de kelder om nieuwe geluksmomenten luister bij te zetten. 

Smaakt naar meer.En we koesteren de herinnering, om met Shakespeare te spreken: it is the mind that makes the body rich.Geen opmerkingen: