Een
wijnliefhebber die in de wijngaard heeft gestaan, toelichting heeft gehad, die
snapt de wijn in het glas beter. Onze
studiereis naar Champagne smaakt wat dat betreft naar meer. We hebben
verschillen geproefd tussen Champagne van één
druivensoort, Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir of combinaties
daarvan.
We hoorden hoe het most uit de pers werd geselecteerd voor twee of
drie cuves. Willem Jan en Martijn, de reiscommissie, hadden een mooi programma
gemaakt met bezoek aan drie wijnhuizen en een coöperatie. Met bezoek aan
persruimtes, wijngaarden en kelders waar de Champagne ‘sur lattes’ rijpt. Met
lekkere lunches en diners.
“En toch blijf
ik het een moeilijk gebied vinden”, zegt Martijn. “Want we horen wel dat een
wijnhuis (zoveel, een getal) hectares wijngaard heeft, maar de wijnhuizen kopen
ook druiven in. Da’s toch wel wezenlijk anders dan bijvoorbeeld Bordeaux,
Bourgogne of Elzas.”
We leerden
onder meer dat hoe langer een Champagne ‘sur lattes’ ligt in principe de
rijkdom en kwaliteit hoger zal zijn (“als je tien jaar naar school gaat, dan
weet je meer dan iemand die drie jaar onderwijs volgt”), dat Blanc de Blancs
van chardonnay een uitstekend aperitief is, dat iedereen ter plekke in
prachtige tulpglazen schenkt, dat Champagne nauwelijks tijdgebonden is, je kan
het op ieder moment van de dag genieten.
Zo’n studiereis
moet zich ook qua bezienswaardigheden en culinair een beetje in het geheugen etsen. We doen de lezer van
onze website goede adressen cadeau. Vooruit dan.
Het voorgerecht
van zalm in restaurant Symbiose aan de Rue de Reims in Epernay was op de tong
en voor het oog een plaatje!
Behalve voor
een fraai uitzicht zal Au Bateau Lavoir, Le Port du Bois in Damery mij vooral
bijblijven door het haantje en de vis gestoofd in champagne. Je kunt ook mooi
koken met de wijn.
De Vlaamse chef
van restaurant Le Théâtre in Epernay aan de Place Pierre Mendes toverde een onvergetelijk
dessert op tafel: een gestoofde peer in feuilletédeeg met een bolletje ijs en
wat caramel. Ik proef die vannille-expressie van de peer nú nog.
Bij restaurant
Les Avizés aan de Rue de Cramant in Avize genieten we van een buitenlunch in de
tuin, beter kan niet.
We genieten van asperges met een een gepocheerd ei,
kuikenstukjes en een groente-sesam vinaigrette.
Reiscommissie,
reuze bedankt! We hebben een mooie studiereis achter de rug, en de nodige
doosjes voor de kelder om nieuwe geluksmomenten luister bij te zetten.
Smaakt
naar meer.En we koesteren de herinnering, om met Shakespeare te spreken: it is the mind that makes the body rich.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten