maandag 23 april 2018

Studiereis Champagne (1): over J de Telmont spreken we nog járen

De Brabantse Wijnsociëteit gaat regelmatig op studiereis. Dit jaar bracht dat ons naar Champagne. Philippe Manfrendini vertelt ons het verhaal van dit familiewijnhuis, waarvan de oorsprong in 1912 ligt. Hij doet dat met verve. Deze storyteller vertelt ons enkele verhalen die we ongetwijfeld nog járen memomeren. 

De eigen wijngaarden van wijnhuis J de Telmont in Damery liggen in 8 crus. Een deel ervan – zo’n 15 hectares – is in transitie naar biologische wijnbouw. Het huis koopt ook druiven, het verwerkt de druiven van zo’n 107 hectares verspreid over 40 gemeentes. Bij de rondleiding zien we hoe zorgvuldig het huis werkt, met opvang van drie verschillende stromen wijn uit de pers, opslag van verschillende wijngaardplots en rijping voor een deel op houten fusten. We lopen in de flessenkelder, waar we warempel véél oude jaargangen zien: 1986, 1976, 1969 zelfs. En die zijn ook gewoon te koop. 


Bij de proef op de tong is de Grand Reserve Brut  (gemaakt van gelijke delen chardonnay, pinot meunier en pinot noir) elegant en prettig. Volle geur met licht gist. Smaak met frisse zuren en een klein amandelbitter.

De jaargang champagnes maken indruk. Ze hebben wat langer ‘sur lattes’ op de fles gerust en onze rondleider maakt eenvoudig duidelijk dat dit positief is. Je wéét gewoon meer als je zes jaar naar school bent geweest dan drie jaar. Daar brengen wij niets tegen in. 

Blanc de Blancs Chardonnay 2010
Géén malolactische fermentatie. Duidelijk gist in de neus. Héél zuiver in de geur, mineralen en appeltjes. True to type champagne met een hoge zuurgraad. Verfijnd bittertje in de afdronk. Deze wijn lag 6 jaar ‘sur lattes’. 
 
Vintage 2006 gemaakt van 40% chardonnay, 40% pinot meunier en 20% pinot noir
Goudgeel qua kleur. Een rijkere wijn met noten in de geur, appeltjes, goede balans in de mond, rijkere wijn. Deze heeft 10 jaar ‘sur lattes’ gelegen. Wie goed ruikt merkt ook een koffie expressie op. 

Sans Soufre Ajoute – Brut
De biologisch gemaakte champagne met druiven uit 2012, gemaakt van chardonnay en pinot meunier. Ik ben er van onder de indruk: zeer true to type, zeer zuiver. Messcherpe champagne met levendige en prettige smaak.

Geen opmerkingen: