donderdag 31 mei 2018

Derde plaats op het Nederlands Kampioenschap

De Brabantse Wijnsociëteit heeft een derde plaats gehaald bij het eerste Nederlandse Kampioenschap Blindproeven in het Kuhrhaus in Scheveningen. De winnaars van de Wijnacademie Proefcompetitie gaan Nederland vertegenwoordigen op het Wereldkampioenschap in oktober in de Languedoc, georganiseerd door Revue de Vin de France. Team NWH proficiat met de behaalde eerste plaats. En de proefcollega’s uit Brabant, Le Bouchon, wisten beslag te leggen op het zilver.

We kregen blind achtereenvolgens in het glas Grünver Veltliner uit Wachau/Oostenrijk, Pinot Blanc uit de Moezel/Duitsland, Malvasia uit Istrië/Kroatië, Chardonnay uit Jura/Frankrijk en Verdicchio dei Castelli di Jesi uit Marken/Italië. Ooh, wat ben ik blij dat we aan het rood kunnen beginnen, verzuchtte Berry Marinussen. Want donders als je níets weet en alleen maar ziet dat je wit in het glas hebt, dat valt niet mee. Iedere twaalf minuten krijg je een nieuw glas ingeschonken en in die tijd proef je individueel, maakt notities, determineert en gaat vervolgens met zijn vieren bepalen wat op het wedstrijdformulier te schrijven. Dat is niet veel tijd, beste lezers.

Bij rood kregen we achtereenvolgens Gamay uit Beaujolais/Frankrijk, Mencia uit Bierzo/Spanje, Pinot Noir uit Bourgogne/Frankrijk, Pinotage uit Westkaap/Zuid Afrika, Cabernet Sauvignon uit Napa Valley/Californië, blend van Syrah, Touriga Nacional, Touriga Franca en Alicante Bouschet uit Alentejo/Portugal. Overduidelijk is dat het teamwork belangrijk is. Elkaar vertrouwen. Elkaars meningen goed beluisteren. En parate kennis. Noël die vertwijfeld zegt: we hebben zovéél Noord Portugese wijnen gedronken, maar hoe heette die druif nu ook al weer? Ikzelf heb me eerlijk gezegd drie uur lang zitten afvragen: wáárom doe ik dit? Het is echt moeilijk. Gelukkig hebben de ware amateurs in de persoon van Diederick Swagemakers een nuchtere professional die én goed proeft én veel parate kennis heeft. Zijn bijdrage is onontbeerlijk.

De dessertwijn is gemaakt van grenache gris, macabeo, grenache blanc en kwam uit Rivesaltes/Frankrijk. Het moet gezegd dat de organisatie helemaal op rolletjes liep, dankzij de hele familie Nijhuis. De proevers genoten van een prima lunch in Solo Vino – direct naast het Kuhrhaus, waar we mooi naturel Italiaanse gerechten kregen. Een van de mooiste momenten is toch wel dat je “Brabantse Wijnsociëteit” hoort en naar het podium mag komen. De gelaatsexpressie van de andere proevers als je naar het podium loopt, is onbetaalbaar. Ook op de extra proefavonden om te oefenen, denk ik geregeld: wáárom doe ik dit? Maar eerlijk gezegd geven die ‘oefenavonden’ toch vaak een zilveren randje. In Scheveningen waren proevers die niet in persoon aanwezig waren, maar wél een bijdrage leverden aan het succes. De coaches. De bijdrage en morele steun van Martijn de Groot als coach mag niet onvermeld blijven. Volgend jaar weer. En we zijn gebeten om dan opnieuw het podium te bestijgen. Liefst op de hoogste trede.

Geen opmerkingen: