vrijdag 1 juni 2018

Oranje boven! Wijnen zoals vroeger. Wijnen van de toekomst.

Ales Kristancic, maker van Movia
Altijd al willen weten hoe wijnen 1800 jaar geleden proefden? Dan was aanwezigheid bij déze proeverij gewenst. Martin Berkelmans raakte (met Monique) in de ban van oranje wijnen. Wijn die worden  gemaakt aan de grens van Italië en Slovenië, in Slovenië. Wijn waar de schilletjes meegisten, soms kort, soms heel lang. Tot maandenlang. En die soms rijpen in hout, maar ook in amfora’s. Zoals in de oudheid. Die amfora wijnen zijn sowieso een trend in de wijnwereld. “Je moet je referentiekader een beetje aanpassen”, zei Martin. “Om de wijnen te waarderen…” Ik spits dan mijn oren, ga wat rechter zitten en ontspan de tong. Dit gaat een heel interessante proeverij worden. Geen allemansvrienden, geen middle of the road wijnen, geen barbaren om met de Italiaanse filosoof Alessandro Baricco te spreken. Karaktervol, niet alledaags. En dus interessant.

MOVIA 2014 Rebula
Geelgoud, niet helemaal helder. Prachtige rijke geur, peer, ananas, tropisch fruit. Strakke zuren, scheermesje-scherp maar met inhoud. Amandel in afdronk. Complexiteit heeft deze liefelijke en vrolijke wijn.

Čotar 2003 Kras Malvasija Slovenië
Hartendief van Martin. Troebele kleur, Paul ruikt vijgen, perziken, abrikozen, caramel. Ik ruik wat mango. De wijn is niet heel breed, hoge bitters, heel vitaal en lenig.

Tauzher 2010 Malvasija
Hartendief van Martin. Vanille, Turks Fruit. Goede zuren met een piepklein lekker zoetje. Mocca en toffee. Diederick prijst de frisse neus. Mooie balans ook.


Quarticello 2016 Le Mole Malvasija
Veel te jonge wijn met heel veel potentieel. Mahonie kleur. Duidelijk muscaat en rozen aroma. Stevig concentraat. Bitters en veel tannine. Heel interessante wijn.

GRAVNER 2009 Rebula
Heel helder. Mahoniekleur. Amber. De geur van een zwoele zomeravond. Acacia honing. Heel geconcentreerde wijn. Veel karakter, vrij hoog in alcohol, absoluut een eetwijn.


In een serie rode wijnen staat ter afsluiting een wijn van tien jaar oud die prachtig is uitgerijpt: Roxanich 2008 Istrijanac, bruinzwarte kleur met tuilé rand. Het is geen gemakkelijke wijn, zegt Paul. Just benoemt rozen, peperkoek, drop, salmiak, amarenekers en framboos. Sappige wijn, kruidig, herfstbos en paddestoelen. Verfijnd. 

Roxanich heeft een prachtig hotel midden in de wijngaarden (foto). 
 
Prachtige proeverij.

Geen opmerkingen: