zaterdag 23 juni 2018

Écht leren van Franken en Württemberg

Berry neemt ons mee naar Duitsland. En dit keer naar een voor ons - en ook voor hem - minder bekende omgeving: de wijnregio’s Franken en Württemberg. We gaan écht leren.

Franken(land) was oorspronkelijk voornamelijk beplant met Silvaner. Om een beter rendement te behalen is in de 20e eeuw Müller-Thurgau aangeplant. Deze twee druiven zijn nog steeds dominant in Franken.

In Württemberg is dan weer tweederde aangeplant met blauwe druiven. Daarvan bestaat de top drie uit successievelijk Trollinger, Schwarzriesling en Lemberger. Voor witte wijn wordt meestal Riesling gebruikt.

We starten met een indrinker. Gezien de flesvorm moet deze uit Franken komen. Het is een ‘bocksbeutel’. De bocksbeutel is een traditionele wijnflesvorm; een afgeplatte buik met korte hals.

Weingut Weltner (Franken), Rödelsee trocken, Scheurebe, 2016 maakt de tongen al meteen los. Toos vindt het een mooie, vrolijke, frisse wijn. Kees zegt erover frisfruitig, bloemig, appel, klein zoetje en klein fijn bittertje in de afdronk.

We vervolgens met twee keer druif Müller-Thurgau uit Franken. Volgens Gerard heeft Weingut Stahl (Franken), Müller-Thurgau, Hasennest Damaszener Stahl, 2015 een rijke fruitige neus, friszure aanzet, stevig zuur en als finale toch nog een zoet randje. Weingut Weltner (Franken), Rödelsee trocken, Müller-Thurgau, 2015 (Bocksbeutel) doet Willem-Jan denken aan leverworst! Gelukkig nuanceert Annemiek dat met eucalyptus.

De tweede serie bestaat uit twee witte wijnen uit Württemberg. Rainer Schnaitmann, Muskateller, 2 Stern, 2012 herbergt volgens gastproever Valerie: groene paprika, abrikoos, en petrol. De afdronk is fris en zurig. En Hans L. lijkt geïnspireerd door een eerdere term van W-J: leverworst! Ja, en dan ben ik de draad even kwijt...
Weingut Gold, Halbstück, Riesling, 2014 is een honingpot. Mooiere neus dan smaak.

Laatste duo wit, beide van Silvaner-druif, beiden uit Franken. De eerste is Weingut Weltner, Rödelseer Küchenmeister, Sylvaner trocken, 2012. Toos vindt deze bloemig, heldergeel en met abrikoos. Een fijne elegante wijn. Peter benoemt jasmijn, mineraal, powerhouse, passievrucht, gebalanceerd. Voor Berry is dit de eerste hartendief van deze avond!
De tweede is van hetzelfde wijndomein Weingut Weltner, Hoheleite Grosses Gewachs, Sylvaner, 2012. Een pepertje, zegt Toos. Peter vult aan met vanille, citrus, zuren, sappig, bittertje en kruisbes. Al met al de frivolere wijn van deze twee.

We schakelen over naar rood. Twee keer uit Württemberg. Weingut Rainer Schnaitmann, Lemberger, 2 Stern, 2013 is volgens Angelique donkerrood met kersen, pepertje en wat metaal in de neus; en daarna tannine en een bittertje op de tong. Ook Noël herkent de  bitters achterin. Weingut Rainer Schnaitmann, Schwarzriesling (pinot meunier) 3 Stern, 2012 is aards, met rozenbottel en hout. Kees bemerkt Velpon.

Bijschrift toevoegen
Nu twee rode wijnen uit Franken. Over Weingut Stadt, Klingenberger Portugieser R, 2012 zegt Noël: stal, natte wol, een topneus! Ook Martijn benoemt de natte wol, maar is daarover minder enthousiast. Ik ben wel enthousiast vanwege de heerlijk aardse tonen, ‘aardappel op bbq’. Paul benoemt herfstbos en Kees cacao en whiskey. Voor Berry is dit zijn tweede topper van deze avond.
Weingut Stadt, Klingenberger Spätburgunder R, 2012 heeft voor mij iets te veel bitters, met wel een lange afdronk. Paul proeft veel kersen, fruit+ en goede zuren. En Annemiek vindt deze wijn zelfs ‘zacht in totaal’. Het kan verkeren.

We sluiten de avond af met een Bocksbeutel Horst Sauer, Escherndorfer Lump, Riesling Auslese, 2011. Mooi fris, zelfs rabarber en een hint van botrytis. Lekker! Ook voor Berry één van zijn toppers deze avond.

Ik kijk terug op een lastige én leerzame avond. Daarom zijn dit soort avonden ook zo mooi. Berry, dank je wel.

Proefnotities en verslag Eric Hoepelman

Geen opmerkingen: