Bricco Boschi plattegrond, een van de mooiste wijngaarden in Barolo |
Bricco Boschi in Piemonte |
Les Grèves, iets rechts van het midden, de mooiste wijngaard in Beaune |
Hartendief van
Toos. Voor mij dé wijn van de proeverij. Het is geweldig hoe deze Bourgogne
zich heeft ontwikkeld. En de tijd heeft gekregen om dat te doen. Is deze wijn
nog te koop vragen meteen enkele leden. Nee dus. Dit is gekoesterd in een
kelder en kan nu genoten worden, enkel en alleen met wijnvrienden. De wijn is
duidelijk geëvolueerd in kleur, heeft een enorm rijke en complexe geur waar je
steeds iets nieuws in ruikt: gedroogde pruimen, Schotse pijptabak, kersen en
chocolade, wat rozen, een rijke geur die zich doorzet in een rijke smaak die
volkomen in balans is. Schitterende wijn.
Hartendief van
Claartje. Van een fameuze wijngaard in Piëmonte. Waar de Bourgogne al een
ingeloste belofte is, heeft deze wijn de belofte van de jeugd. Kindermoord,
zegt Berry. Waarschijnlijk nog wel te koop, dus interessant voor de
liefhebberskelder. Wat zou ik deze graag over tien jaar nog eens drinken!
Evolutie in de kleur. Hele heldere en mooie kleur. Een kruidige geur,
peperkoek. De wijn proeft nog wat stug, met een tanninerijke smaak. Heel veel
potentieel.
Bijschrift toevoegen |
Chambolle
Musigny 2013 Robert Sirugue
We proeven
blind, dus weten niet wat in het glas zit. Na onthullen ben ik helemaal in mijn
nopjes. Chambolle Musigny is een van de vrouwelijkste Bourgogne wijnen. Niet zo
breed, zegt Noël. Ik ruik kruidnagel en stal, zegt Willem Jan. De kleur is heel
lichtrood. De geur heeft een aanlokkelijke combinatie van caramel en kers, waar
warempel na veel lucht ook frambozen bij komen. Een héle hoge zuurgraad (je zou
het zo voor Italiaans aanzien) met een bittertje en ongelofelijk veel elegantie
en verfijning.
Eric benoemt
bruinrode kleur, champignons, stal, mos en iets chemisch. Just benoemt roos.
Paul chocolade en espresso, de wijn is á Point, zegt hij. Mijn aantekeningen:
bruine rand, een heerlijke complexe geur met veel impressies van caramel, leer,
tabak, dennen en kaneelstok. Aards vooral. Bij veel lucht komt er ook aardbei
en rood fruit bij.
Als je een dubbelganger ziet, ben je altijd even verwonderd en stil. Dat
werd ik ook bij deze proeverij, want… potverdriedubbeltjes, wat is het toch
moeilijk om blind deze druiven te onderscheiden – vooral als de wijnen wat
ouder zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten