donderdag 17 mei 2018

Libanon en het mysterie van de lege glazen

Château Ksara
Wát het was? Dat mogen detectives Jansen en Janssen uitzoeken. Maar er waren in deze proeverij opmerkelijk vaak lege glazen. Geen acht, geen tien, maar wel veertien. Dat gaat zo: je krijgt de niet geblindeerde fles, bekijkt geïnteresseerd de naam, het jaar en wellicht zelfs het achteretiket. En dan is de fles al drie, vier leden verder en staar je ineens tegen lege glazen aan. Onze proevers waren héél gefocust om Libanon te leren kennen en lazen de informatie op de flessen intensief.

Wie een vakje in de kelder leegruimt om er twaalf, achttien flessen uit Libanon weg te leggen… die noem ik wijs. Wijs want er is veel te genieten aan deze wijnen. Ze hebben een duidelijk Franse invloed. “Niet te herkennen als Libanese wijnen”, verzuchtte Toos. Ik vind dat ze daar wel gelijk in heeft. Misschien met uitzondering van die fenomenale Musar. Château Musar dat de wegbereider is voor een in de breedte hoog niveau.

Vrij uniek zijn de druivencombinaties. Je treft natuurlijk wel eens een Franse wijn waarin cabernet is gecombineerd met bijvoorbeeld grenache of syrah, maar het zijn uitzonderingen. Die Libanese wijnen zijn zo leuk omdat de wat strenge cabernet charme en warmte krijgt van cinsault, carginan, grenache of syrah. Mijn subjectieve selectie.

Ksara 2016 Blanc de Blancs
Dit vond ik de fraaiste van de vier witte wijnen. De proevers die sauvignon determineerden hebben gelijk. En ook de proevers die chardonnay zeggen. Aangevuld met semillion. Heeft veel te bieden: vanille in de geur, naast moccatonen, melkchocolade en banaan. Mooie zuren in de smaak maar ook bitters, zelfs zoveel dat ik de wijn als eetwijn kwalificeer. Hap sap.

Ksara 2014 Cuvee du Pape
Gemaakt van chardonnay en hartendief van Cees. In de geur mocca en toffee. Vette wijn, voor wie liefhebber is van wijn met veel hout.

Kekfraya 2011 Les Brèteches
Ik tel maar liefst negen druiven. De wijn krijgt héle mooie commentaren terwijl het helemaal géén allemansvriendje is. Geëvolueerde kleur aan de rand. Die verraadt dat de wijn al iets ouder is. In de geur een mooie impressie van rozen, mocca, stevig en goede balans. Toch heeft de wijn óók elegantie en da’s precies wat onze proevers heel erg aanspreekt. Met genoeg potentieel om er wat van weg te leggen en een klein wondertje te laten gebeuren als de fles nog enkele jaren méér gerijpt is.

Clos St. Thomas 2011 Les Emirs
Verdikkeme, verleidelijke wijn. Gemaakt van carbernet sauvignon aangevuld met grenache en syrah. Aanvankelijk een kleine neus, maar dan met wat lucht openbaart zich veel kruidigheid, lekker rijke geur. Een erg fijne fluwelige structuur. Diederick noemt de wijn frivool, hij proeft aardbei en framboos. Ceder en tabak ook. Berry noemt de wijn goed gemaakt, hij proeft lijm (positief bij Berry) en turf. Ik typeer de wijn in mijn aantekeningen als streng én uitnodigend.

Oogst op Château Ksara
Ksara 2012 Cabernet Sauvignon
De wijn heeft gerijpt op barriques, en als je proeft: cassis, laurier en andere kruiden. Best nog wat tannines (dit is zo’n wijn voor een Libanees kelderhoekje), veel onderliggende kracht. Eric geeft uitgebreide proefnotities: zwarte bes, melkchocolade, bouillon, leer en tabak. Peper en paprika. Tja, zovéél te ontdekken aan deze wijn.

Château Musar 2006
Gemaakt van de drie C’s: cabernet sauvignon, cinsault en carignan. Toegegeven, de reputatie snelt altijd vooruit en dan proef je misschien met extra interesse. Maar deze Musar maakt zijn reputatie helemaal waar. Hartendief van Cees… en Marja, die meeproeft! De wijn is al mooi uitgerijpt en fraai, terwijl we weten dat zo’n wijn nog gerust eens tien jaar kelder mag hebben. Belegen en rijke geur, warm. Tabak en ceder. Vijgen. Geweldig mooie balans. Complexiteit, een wijn met veel laagjes, fluwelig en warm. Maakt de reputatie helemaal waar.

Libanon wint een plekje in onze harten met de proeverij van Cees.


Geen opmerkingen: