In principe proeven wij altijd thematisch. In
een ‘serie’ staan dan drie vergelijkbare wijnen naast elkaar. Het kunnen
dezelfde druiven zijn, of hetzelfde jaar, enz. Wij determineren dan de
overeenkomsten en de verschillen. Zo leren wij beter te proeven.
Diederick heeft vanavond andere plannen met
ons. Hij zet - meestal - drie wijnen naast elkaar, waarvan er één uit de toon
valt. Deze ‘piraat’ komt dan uit een ander land, of is van een andere druif. Of
nog moeilijker: in een serie van drie wijnen komt er één uit een ander land en
is er één van een andere druif. Ja, en zo’n uitleg geeft dan ook meteen
aanleiding tot misverstanden: is er dan één van de drie uit een ander land en
van een andere druif? Of, hoe zat het ook alweer? Ach ja, in feite zoeken we gewoon
net als altijd naar de overeenkomsten en verschillen.
Mooie bijkomstigheid, of misschien wel de
hoofdreden, van deze opzet is dat Diederick meer van zijn beste wijnen toch op
de proeftafel kan zetten. Dat is dan ook wat we gaan ervaren, veel toppers.
De
indrinker is een champagne van R & L
Legras, Présidence, A.C. Chouilly-Champagne, Blanc de Blancs Grand Cru, 2002.
De dosage is 6 gram / liter. Willem-Jan herkent overrijpe
appels, gist, toast, Madeira-tonen in de neus en boenwas. Peter zegt dat het
een ‘belegen glas’ is. Het is een knappe wijn voor een 16 jaar oude champagne.
Daarna staan drie glazen witte wijn naast
elkaar. Eén komt uit een ander land, maar welke? Gaandeweg blijken we drie keer
Chardonnay te proeven, de eerste twee uit Frankrijk, de derde uit Spanje. Die
laatste is dan ook de ‘piraat’, want komt uit een ander land.
De eerste
is Domaine Jean-Marc Boillot, A.C.
Montagny 1er cru/ Bourgogne, chardonnay, 2015. Mooi
lichtgeel van kleur. Meerdere proevers vinden de wijn ‘mooi in balans’! Licht
getoast hout, zacht, citrus, boter en op het laatst nog wat grapefruit.
De Maison Roche De Bellene, A.C. Montagny 1er
cru/ Bourgogne, chardonnay, 2010 is meer goudgeel. De
bitters zijn wat flinker, samen met perzik en tropisch fruit (Kees). Voor
Diederick is dit één van zijn persoonlijke toppers van deze avond.
De Julián
Chivite, Collecion 125, Navarra/ Spanje, chardonnay, 2007 is de piraat van
deze serie. Deze komt immers niet uit Frankrijk, maar uit Spanje. De
houtlagering is duidelijk herkenbaar. Ook ietwat bitters, naast boter en
koekjesdeeg (Berry). In naam zou dit een uitstekende wijn moeten zijn; ik vind
‘m eerder ‘goed’.
Haut Sarpe |
De eerste serie rode wijnen heeft als
gemeenschappelijk kenmerk de druiven: bordeaux-blend. Château Haut Sarpe, A.C. Saint Emilion Grand Cru Classé/ Frankrijk, 70%
merlot en 30% cabernet franc, 2009 heeft volgens Annemiek een bruin randje,
trekt mooie tranen in het glas en heeft zachte tannines. Martijn vindt de wijn
iets te tertiair. Paul proeft bramen en kersen en vermoedt dat het merlot uit
2009 is. Raak! Diederick vertelt ons dat deze wijn ook nog eens een prima
prijs-/kwaliteit-verhouding kent.
De tweede is de piraat. Het is een wijn uit
Israël. Pelter winery, Galilee/ Israël,
Trio: 70% cabernet sauvignon, 15% merlot en 15% cabernet franc, 2015 is een
zonnige wijn met een zoetje van limonade (Martijn). Donkerrood, vanille, hout,
rood fruit.
Pauillac Grand Cru Classé |
Vervolgens weer een serie rood: alle drie
Malbec. Chateau Lacapelle Cabanac, A.C.
Cahors/ Frankrijk, malbec, 2006 is heel mooi. Martin ziet een bijna zwarte
kleur, en proeft leer, drop en tabak. Willem-Jan voegt daar ‘peat’ van
turfgestookte Irish whiskey aan toe, naast een aardse en zoete component. Berry
vermoedt een côt van Cahors. Knap hoor!
François
Lurton, Piedra Negra Gran Malbec, O.O. Mendoza (Uco Valley)/ Argentinië,
malbec, 2009 is frisser, met toch wat stal (Peter).
Willem-Jan zegt ‘slagroom’ en ik snap dat. Gelardeerd met knap rood fruit.
Kaiken,
Mai (the first), O.O. Mendoza (Lujan de Cuyo)/ Argentinië, malbec, 2007 is ook heerlijk! Toos ziet een rood/paarse kleur, met truffel, en
zacht, zoet, fris fruit.
Dan gaan we over naar een ‘los glas’. Het is
een zeer rijke, warme wijn. Just: drop, zwarte bes, chocolade, braam, bosbes en
aards. Ook de zuren zijn er, maar storen niet. Peter vindt de wijn nog te jong,
ceder, kracht, harmonieus, laurier, kruiden, en ook nog een ‘power’-staart van
rood fruit, Het is Antinori, Guado Al
Tasso, D.O.C. Bolgheri Superiore/ Italië, 65% cabernet sauvignon - 25% merlot -
10% cabernet franc, 2008.
We sluiten - bijna - af met een ter plekke
geopende fles ….? Dat is aan ons. Voor mij is het vloeibare kastanjehoning met
alcohol. Diederick verklapt dat het port is, maar wat voor port? Zelfs de kleur
verraadt niet veel. Dat de port op leeftijd is is duidelijk. De vaste
stofkorrels in de wijn zijn goed zichtbaar. Krentjes, sinaasappelschil, ietwat
scherp en weinig frisse tonen meer. Diederick trakteert ons op Kopke, dry white porto, 1935 (bottled in
1980). En dan is het heel bijzonder; we drinken een 83 jaar oude, witte
port!
Alsof het feest nog niet compleet is, doen we
nog een uitdrinker. Weingut Am
Kaiserbaum, Hammel-Hundinger, Schwarzerde, Blanc de noir, Eiswein, 2007.
“Eerst zoet en dan zuur” zegt Berry. “Prachtig!” repliceert Paul.
Ook voor mij was dit een memorabele
proefavond, die ik nog lang zal koesteren.
Proefnotities en verslag Eric Hoepelman
Geen opmerkingen:
Een reactie posten