zondag 4 maart 2018

Catalonië uit Frankrijk én Spanje. Lekker en leerzaam.

Celler Capcanes
Eén streek, twee landen. Ideaal voor een heel educatieve proeverij, Noël Geisen brengt die op tafel: Catalonië. Alleen al het Spaanse gedeelte heeft een stuk of negen wijngebieden: van Penedés tot Costers del Segre. Van Plà de Bagés tot Priorat. Het Franse gedeelte heeft onder meer Côtes de Roussillon en de piepkleine gebieden Maury en Collioure. We leren veel over Rivesaltes. Mijn persoonlijke selectie.

SIOS - Pla del Lladoner 2014
Hartendief van Noël, deze witte wijn uit Costers del Segre gemaakt van chardonnay (55%) en viognier (45%). Frisse aantrekkelijke wijn met in de bescheiden geur wat meloen en peer. Sappig. Hazelnoten.

Casa Gran del Siurana, Cruor 2008 Priorat
Gemaakt van garnacha (30%), cabernet sauvignon (25%), merlot (20%), syrah (15%). Half transparante kleur, ik proef iets van cacao in de prettige smaak.


Mas Amiel - Notre Terre 2009 Côtes de Rousillon Villages
Gemaakt van grenache (50%), mourvèdre (5%), syrah (30%), carignan (15%). Half transparante kleur, een geur die niet zo gemakkelijk is: boers en kreupelhout. Sappige smaak, warm, bitter in de afdronk. Just ruikt vlees, leer, tabak en koffie. De rode wijn heeft ook tonen van pure chocolade, zegt Just. Hartendief van Noël.
Selectie van druiven bij Mas Alta, zó ontstaat kwaliteit!

La Crue Alta 2007 Bodegas Mas Alta, Priorat
Rode wijn gemaakt van 50% 100 jaar oude carignan, 35% 40 jaar oude grenache noir en 15% cabernet. Achttien maanden houtgerijpt op voor 80% nieuwe fusten. Top Priorat uit een topjaar. Dit is een heel karaktervolle wijn met een rubbertje in de geur en een zweem van morellenkersen, veel cederhout, kruidig. Een rijke smaak met een bittertje in de afdronk. Diederick noemt de Priorat frisser dan de Franse Rousillon Villages. Just beschrijft de Priorat wijn uitbundig: rozijnen en melkchocolade in de geur, die chocoladetoets komt terug in de smaak, net als amarene kersen, bramen en een armagnac impressie.

"1/vb" 2006 Celler Capcanes, Blanc de Negre, Montsant
Een witte wijn na het rood als opstap naar Rivesaltes. Gemaakt van 100% garnacha, dus wite wijn van blauwe druiven. De wijn uit 2006 is in 2013 gebotteld, dus heeft veel vatrijping gehad. Ik vind deze wijn dé trouvaille, de vondst, van deze proeverij. Werkelijk prachtig. In de geur kandijsuiker en marsepein. Goudgele kleur. Veel concentraat, kruidkoek en amandelnoten, mooie bitters, erg lekkere wijn. Lijkt me geweldig bij foie gras. Zou de wijn ook bij een geroosterd kippetje wel eens willen proberen.

Mas Amiel
Hierna proeven we vier soorten Rivesaltes. Deze wijn kreeg zijn beschermde herkomstbenaming 82 jaar geleden, in 1936. Nu zijn er ruim 94 gemeenten waar de wijn vandaan mag komen. Het alcoholpercentage is altijd hoog, ten minste 15%. De opbrengst per hectare is laag met 30 hectoliter per hectare. De most moet minimaal een suikergehalte van 252 gram per liter bezitten. Er zijn veel druivenrassen toegestaan: grenache noir (minsten 75% bij Grenat of Rouge), grenache blanc, grenache gris, macabeu, malvoisie, muscat (maximaal 20%) en soms carignan, cinsault, listan en syrah.


Eclat Rivesaltes Ambré Hors d'Age, Vignerons Tautavel Vingrau
Mahoniekleur. Ten minste vijf jaar gerijpt. Ik proef een mandje met noten, krenten, enorm geconcentreerd en héél lang nahangend. Gemaakt van macabeo, grenache blanc, grenache gris. 

Eclat Rivesaltes Tuillé Hors d'Age, Vignerons Tautavel Vingrau
Wijn gemaakt van 100% grenache noir. Rode kleur. Geparfumeerde wijn, ik ruik ketjap (?), munt, volstrekt in balans en niet te zoet. Toos noemt dit een charmante, fijne wijn.

Eclat Muscat de Rivesaltes 2012, Vignerons Tautavel Vingrau
Gemaakt van 80% muscat petit grains en 20% muscat d’Alexandrië. Ik snap mensen niet, die dit niet lekker vinden. Muscat geur met abrikoos, in de mond een goede balans, sappig, jong, prachtig.


Domaine Mounié, Nectar du Prieuré 1955 Rivesaltes, cuvee de l’homme de tautavel
Gemaakt van grenache blanc, macabeo. Tja, wat moet je hiervan zeggen. Je proeft pure historie. Gebottelde zonneschijn uit 1955. Het jaar dat (schrik niet) de eerste televisie-uitzending was in ons land. Ook in datzelfde jaar de eerste uitzending van Swiebertje. We verloren misschien iets van onze onschuld, want het is óók het jaar van de eerste file (op een mooie Pinksterdag). En het jaar dat de legendarische Citroën DS werd geïntroduceerd. Ik zie een tikje groenzweem. Enorm geconcentreerd met een explosie in de mond, rijke en verfijnde wijn met heel duidelijk vijgen en gebrande suiker, ongelofelijk lang nahangend. Annemiek proeft koffie, moca, chocolade en noemt de wijn – understatement? – lekker.

Hele fijne proeverij.

Geen opmerkingen: