vrijdag 30 maart 2018

Natuurwijnen | Dwarsdenkers | Querulanten op herhaling

Catherine en Pierre Breton
Hans Lodewijkx brengt natuurwijnen van dwarsdenkers op tafel. Querulanten op herhaling: Om de halve garen. De buitenbeentjes. De rebellen. De onruststokers. De vreemde eenden in de dagelijkse bijt. Degenen die het anders zien. Die niet gek zijn op regeltjes. En geen respect hebben voor de stand van zaken. Je kunt ze napraten. Tegenspreken. Ophemelen. Of omlaag halen. Het enige wat je niet kunt is: om ze heen. Want zij brengen verandering. Brengen de wijnwereld verder. En waar sommige mensen malloten zien, zien wij genieën. Omdat de mensen die gek genoeg zijn, dat ze denken de wijnwereld te kunnen veranderen, degene zijn… die het doen.

We hebben bijzondere wijnen op tafel. Dat blijkt uit de commentaren die ik krijg op delectable (een soort facebook van wijn met vrienden van over de hele wereld die proefnotities delen). De iconische Morgon van Lapierre krijgt commentaren als Always fantastic. En: Way to go.  Over Lunar chardonnay schrijft Ted Corvey: What a find. Been dying to try this. Love this producer. Ha, wij drinken dat op een doordeweekse dinsdagavond.

Sans Pagne 2016, Ludovic Chanson
Komt uit Montlouis, Loire, maar is vin de france. Meestal een goed teken : de wijnbouwer lapt dan de regels aan zijn laars. Precies: een querulant. Deze wijn is gemaakt van chardonnay en sauvignon. Zoiets krijgen we niet vaak in het glas. Ik vind deze wijn ‘zonder lendedoek’ meteen sympathiek. Het zou een lichte IPA kunnen zijn, zegt Willem Jan. Mijn aantekeningen: appelsap, karton, aangenaam zoetje en een ijzerig bittertje. Het zou warempel een cider kunnen zijn. Eigenzinnig glas.

Twee wijnen van Alvarinho worden door geen enkele proever herkend. Een week voor het clubkampioenschap. Verdorie. De Soalheiro Terramatter 2015 heeft een jaar meer fles en dat proef je. Straffe zuren, vind ik, een echte eetwijn. Wel een die véél te bieden heeft: impressies van brandnetel en buxus, ik hoor appel, amandel, boter, ananas, nog eens buxus, drop, honingachtig en mandarijn. Kom er maar eens om, alles in één wijn.

Drie Oranje wijnen staan op tafel. De tien jaar oude Lunar 2008 Chardonnay uit Slovenië wordt gemaakt door druiven te ontstelen en ongeperst in het vat gedaan. De wijn blijft 240 dagen in contact met de schillen. Louter positieve commentaren. Annemiek mooi geel, appelig, ruikt (positief) zuurkoolvat, aangenaam glas. Just ruikt zowel ontbijtkoek als boterkoek, narcis, bloesem en citrus. Mijn aantekeningen: abrikoos en appelperenstroop, enorm veel bitters.

Morgon 2016 Lapierre
Herkenbaar gmay, zegt Toos, zuren en bitters mooi in balans, in de geur framboos én aardbei. De wijn is iets meer gesloten dan een Beaujolais Villages  2016 van Karim Vionnet die we ernaast proeven. Uiterst frivole wijn met veel frambozen, wijn zoals wijn bedoeld is: geeft véél plezier.

Eric beschrijft de volgende wijn qua geur nog neutraal tot positief, maar bij de smaak trekt hij een grimasgezicht: vies! Ik val van mijn stoel. We zien hier hetzelfde als in de querulantenproeverij in 2012: de meningen lopen ver uiteen.

Bourgueil 2016 Trinche! Catherine & Pierre Breton
Deze wijn van cabernet franc heeft héle hoge zuren. Wie daar doorheen kan proeven ervaart veel moois. Frivool en expressieve geur. Mooi rijke en ronde smaak. Prachtig zoet fruit in de geur. Willem Jan benoemt kersen. En misschien heel ver weg zit er nog wat paprika. Willem Jan slikt álles in wat hij al jaren roept over cabernet franc. Want dit is razend lekker.  

Les Temps de Cerises 2016 Axel Prüfer
Gemaakt van gelijke delen merlot en grenache, aangevuld met 20% blend van carignan, cinsault en aramon. Uit de proefnotities komen zoveel impressies naar voren dat we de wijn complex zouden kunnen noemen. In mijn aantekeningen staat echter tikje eendimensionaal. Maar ook: sappig, vitaal, mocca. Pioenroos! Enorm rijke en brede geur.

Peyrouzelles Causse Marines 2016 Patrice Lescarret
Het etiket met de clownsneus. Gemaakt van een mix van druiven: braucol (=fer sarvadou), syrah, duras, alicante, prunelart en jurancon. Deze wijn heeft een klein rubbertje en veel kruiden. Best een hoge zuurgraad (veel natuurwijnen hebben dat) en rondeur en sap. We proeven dit type wijnen te weinig, zegt Hans Lodewijkx. 


Salade gresiers de canard, laat de lente maar komen
Domaine du Cros 2015 Lo sang del Pais, Marcillac, Philippe et Julien Teulier
Gemaakt van fer sarvadou. Voor mij is dit – naast de Lunar chardonnay – dé wijn van de proeverij. Vanwege een onverslaanbare prijs/kwaliteit verhouding. Hier een doosje van en de lente kan beginnen. Met wat hachee op regenachtige dagen. En salades als je al buiten kunt eten, zoals met geconfijte eendenmaagjes. De wijn heeft mocca en een rijke geur en smaak. Goede balans, heel karaktervol.

Geen opmerkingen: