Antinori maakt prijswinnende.... syrah |
De
prijswinnaars die Gerard van Avendonk ons vanavond voorzet hebben allemaal een
hoogste beoordeling van 91 tot 99 punten gehad van bekende beoordelaars. Daar
zal ieder z’n bedenkingen bij hebben en zeker z’n vooroordelen. Parker houdt
van dikke wijnen om maar eens wat te noemen. Is dat terecht? Om maar eens
met de deur in huis te vallen, we hebben genoten. De hele proeverij door. Er
viel véél te ruiken, te proeven en te genieten. Een serie topwijnen die dankzij
een perfecte opbouw volledig tot zijn recht kwam. De poedelprijs bleef
onuitgereikt. Winnaars onder elkaar. Met steeds twee toppers tegenover elkaar.
1.1
Jean Baptiste Adam pinot gris 2014 Letzenberg. 13% James Suckling 97 punten.
Eric
benoemt een geur van mandarijn sinaas met daar bovenop nog honing en caramel.
Een duidelijk aanwezig zoetje dat Toos typeert als grapefruit zoet.
1.2
Domäne Wachau riesling smaragd 2016 Singerriedel. 13,5%. Falstaff 93 punten.
Onze
snipverkouden voorzitter determineert meteen een Riesling. Zijn formule: bitter
+ mandarijn = Riesling. En zo is het maar net. Ik zou graag nog petrol en
parfum toevoegen aan de formule. Ach, een scheikundige prijswinnaar zal ik
nooit worden. Toos geniet ondertussen van de intense neus en de diepgang.
2.1 Garzon albarino 2016. Single vineyard. Uruguay. 14,5 % Descor Chados 94 punten.
Een
van de favorieten van Gerard, zijn hartendief. De prijswinnaar onder de
prijswinnaars zogezegd. Hoe komt dat? Zijn het de mooi, late zuren, de banaan,
het frisse citrusfruit, het vleugje oud hout? Berry weet raad met deze sappige
en frisse Uruguayaan. Van mij krijgt ie nog een vleugje noot en wat vettigheid
toegedicht. Een fraai en complex glas.
2.2
Adriana vineyards white stones chardonnay 2014. Argentinië Catena James Suckling 99 punten.
Heerlijk
sappig, dit favoriete huis van Gerard. Wat kruidig in de neus, een beetje hars
en in mijn neus komt een vruchtencocktail naar boven. Appel, cactusvijg,
sinaasappel. Tjonge, wat veel! Om in de mond over te gaan in lychee, citrus,
peer, een klein kiezeltje en frisse onderliggende citruszuren. Voor mij een van
de hoogtepunten van de avond.
3.1
Zonin valpolicella ripasso superiore 2015. 14%. Decanter 96 punten.
Decanter
waardeert deze ripasso hoog. Jan-Willem gaat daar niet volledig in mee. Hij
ontdekt melk, paprika, wat koffie en een kersje. Met in de smaak laurier, drop
en pinot noir bitters. Dat laatste herken ik. Het ietwat weeïge zoetje, het
duidelijk aanwezige rode fruit –vooral de framboos- en het verdwaalde aarbeitje
zetten ook mij op het verkeerde been. De lente is begonnen! noteer ik. Dat zal
ik toch niet bij iedere Ripasso hebben?
3.2 Vidal-Fleury côte-rôtie 2015 brune et blonde. 13,5% Wine spectator 93 punten.
De
druiven zijn afkomstig van twee beroemde hellingen gelegen boven het stadje
Ampuis, Côte blonde en côte brune. Côte blonde heeft een granieten bodem en
zorgt voor elegantie. Côte brune heeft ijzer en geeft deze wijn stoere kracht.Jan-Willem
bespeurt in de verte weer wat melk, dit keer ruim overtroffen door kersen en bramen.
Hij proeft drop, laurier, vanille en een zoetje. Hij is steviger dan z’n
voorganger, in alles. Meer fruit, dikker sap, een beetje koffie. En veel en
veel te jong om al te drinken.
4.1
Bramsole cortona syrah la Berccesca 2012. doc Cortona 14% Falstaff 94 punten.
Bramsole
betekent verlangen naar de zon leren we. Nou, ik verlang vooral naar meer van
deze wijn. Er komen veel Bordeaux associaties langs. Cabernet sauvignon,
eucalyptus, aards, kersen, bosbes. Heerlijk zegt Eric en dat ben ik helemaal
met hem eens. Wat aards, een beetje rook, anijs, een beetje koffie, een
verstopt dropje (topdrop neem ik aan bij deze prijswinnaars). Het houdt niet
op.
4.2
Giacomo Fenocchio barolo docg 2011. 14,5% James Suckling 95 punten.
Alweer
een voltreffer. We gaan zo langzamerhand denken dat de prijsproevers gelijk
hebben. Verrassend in de sociëteit die meer bekend staat om nooit hetzelfde
proeven en onze aangeboren afkeer van het volgen van een ander zijn smaak. Noel
herkent direct de nebbiolo. Toos ruikt rozen en sinaasappel. We proeven verder
thee, drop, kers, anijs, caramel, hele fraaie zuren en Eric vindt nog een rode
biet in zijn glas. Hij hapt er gretig in.
5.1
Barone ricasoli Casalferro 2013. Castello di Brolio. 14%. Robert Parker: 91
punten en 93 punten.
Die Robert
toch. Krijgt hij deze wijn twee keer voor zijn neus. Vast zonder dat hij het
doorhad. Twee punten verschil. Er zijn eindexamens om minder over gedaan. Wat
dat betreft is hij welkom bij onze club. Paul proeft een warme wijn, met
espresso –die hoort ook warm te zijn-, cassis, kersen en bramen. Met een toefje
pure chocola op de koop toe. Annemiek treft aardig wat zuur. Daar ga ik in mee,
al noem ik het anders. Fris fruit, een zuurtje, wat bessigs. Met een neus van
teer, sigaar en cederhout. Een vol glas, een mooi glas. Wat mij betreft mag
Parker het nog twee keer proberen.
5.2 Antinori Tignanello 2014. Toscane 13,5%. James
Suckling 94 punten.
Deze super
tuscan is ook geprijsd als een super tuscan. En terecht. Deze hartendief van
Gerard sluit de series rood af. Met een knal. Weer warm, concentraat, chocola
en cederhout zegt Paul. Ja. Naast hoestdrank, nu eens positief gebruikt, zwarte
bes, kruidkoek en wat aardsheid. Met een vlezige smaak in het begin, waar de
paddenstoel langzaam verdwijnt als de zachte zuren verschijnen. Als Assepoester
zonder haar glazen muiltje verdwijnt wel de wijn, maar niet de herinnering.
6.1
Lustau East India solera. 20%. Robert
Parker 96 punten.
Een
bijzondere blend van 80% olorosso secco en 20 % px als afsluiter van dit
heerlijk avondje. Een rijke wijn. Zoet met zuren, sherrytonen met dadels.
Caramel met een beetje honing. Een toetje dat niet meer nodig was. Gerard heeft
uitgepakt en wij hebben genoten. De echte prijswinnaars zijn wij.
Verslag
en proefnotities Just Krijn
Geen opmerkingen:
Een reactie posten