zaterdag 24 februari 2018

Zuid Italiaanse wijnen…. Klinkt als….


Wijnhuis Mastroberardino
Klinkt als… Caricante. Aglianico. Fiano. Falanghina. Greco. Primitivo. Klinkt als… operazangers ? Voetballers ? Maffiabazen ? Medicijnen ? Inlandse meren ? Bergtoppen ? Ach, als je je fantasie de vrije loop laat, dan brengen die grijze cellen je werkelijk in alle hoeken van de kamer. De werkelijkheid is niet heel poëtisch, het zijn druiven. De druiven van Italiaanse wijnen die Martijn de Groot op tafel zet met als motto: het andere Italië. We proeven wijnen uit Sicilië, Campanië, Apulië en Basilicata. Het zijn nogal ongelijksoortige gebieden: Sicilië heeft met 100.000 hectares ongeveer net zoveel als álle wijngebieden in Duitsland bij elkaar, Basiliata heeft iets meer dan 50 hectares, da’s net zoveel als château Gloria in Saint Julien. Van de genoemde druiven is de kans het grootst dat iemand Primitivo kent en heeft gedronken. De andere wijnen hebben soms faam bij liefhebbers. Een selectie van de wijnen die we proefden. 

La Stipula Millesimato 2012 Cantina del Notaio, metodo classico spumante brut
100% Aglianico. Cantina del Notaio is een biologisch wijnhuis dat is gespecialiseerd in Aglianico. Deze Brut heeft 18 maanden ‘sur lattes’ gerijpt. Goudgeel. Deze wijn heeft diepgang, zegt Paul heel treffend. Een mooie zweem van Turks fruit in de geur, jasmijn ook. Veel concentraat in de smaak met tonen van amandel en abrikoospit. Nuances en complexiteit. Echt een fraaie bubbel!

Morabianca 2016 Mastroberardino, Falanghina
100% Falanghina. Historische producent in Campanië, die verschillende inheemse druivensoorten voor uitsterven heeft behoed. Kwaliteitshuis. Deze witte wijn ziet er waterig uit, ik ruik wat citrusvruchten die ook in de smaak terugkomen. Mist wat verfijning, de wijn doet me aan Chablis denken – en die gedachte komt nog vaker terug in deze proeverij. Toos typeert de wijn als fruitig, peperig en een stevige eetwijn. 

Bagnare 2016 Cantine Due Palme, Fiano
100% Fiano. Mineraal en vettig, zegt Toos die de wijn niet zo lekker vindt. Ik ruik amandelen en proef bitters, goede balans. Fijne witte wijn uit Apulië. 

Novaserra 2016 Mastroberardino, Greco di Tufo
100% Greco. Kruisbessen zegt Kees. Kruidig volgens Paul. Boterig en fris noemt Annemiek de wijn. Deze witte wijn maakt indruk op mij. Amandelen en bloemen in de geur. Stevige wijn (eetwijn) met veel karakter. Deze wijn heeft dat schraal-positieve van Chablis. Erg goed. 


Sessantanni 2013 Fuedi di San Marzano, Primitivo di Manduria
100% Primitivo. 60 jaar oude stokken. Just zegt niet veel te ruiken, maar komt als altijd goed los: bosvruchten, zoete bramen, leer, jammig. Krachtig, zegt Paul, veel nieuw hout en Mon Cherie. Veel zuren en zoet, zegt Berry, die kersen én zoete bramen proeft. Ik vind de geur pure kwaliteit met een rubbertje en mocca dat zich doorzet in de uitgebalanceerde smaak. 

Nativ 2012 Eremo San Quirico
100% Aglianico. 18 maanden houtrijping. Tot 200 jaar oude stokken. Bijna ondoorzichtig. Ik ruik wat dennennaalden, conifeer en veel kruiden. Zoetige aanzet en dan een enorm concentraat. Deze wijn is een charmeur. Diederick benoemt cacao. HansH benoemt bramen, een rijpige en romige wijn, heel goed in balans. Toos ruikt laurier, cederhout en peper. Een droppige wijn, een stevige dame, zegt Toos. 

Radici Taurasi 2010 Mastroberardino, Aglianico
100% Aglianico. Prachtige geur met morellenkersen. Donkere kleur maar wel half doorzichtig met wat dakpannenbruine rand. Heel veel karakter. Ik vind dit een hele leuk wijn omdat ie van zichzelf best wel koppig is, ontoegeeflijk en daarom leuk. Een stoere jongen, aldus Toos. 





Sicilië
Rallo Solera 20 jaar oude Marsala
100% Grillo. Hier mag je mij wakker voor maken. Walnoten, pecannoten, vijgen en krenten, maar vooral een excellente balans. Wat is het zonde dat Marsala uit de mode is – en daarom moeilijk te vinden. Een werkelijk mooie Marsala zoals deze, die kan tegen iedere dessertwijn op. De wijn is ook beslist niet zoet. De uitstekende balans staat voorop.

Pracht proeverij die volgens Martijn moeiteloos herhaald kan worden – met andere druiven maar net zoveel kwaliteit.

Geen opmerkingen: