zondag 11 februari 2018

Start nieuw seizoen. Werkavond met boodschap: we moeten vaker decanteren

Waarom decanteren we niet vaker?, vraagt Berry. Het is een retorische vraag. We moeten vaker decanteren, dan genieten we nog meer. We gaan deze proeverij zien waarom. Door zijn aard zijn werkavonden vaak wat chaotisch. Eric bedwingt die met een fraaie line up. We proeven zeventien wijnen maar liefst. Wijnen die zijn ingezet met een knipoog naar het thema voor het volgende seizoen. Trouvailles. Icoonwijnen. En natuurlijk fraaie flessen die opvallen door een mooie prijs/kwaliteitverhouding. Een selectie in dit verslag.

Beginnen met…bubbels natuurlijk
We starten het seizoen met mousserende wijnen. De rosé uit Marken van Marcello Frederico metodo classico extra brut is gemaakt van 80% Verdicchio en 20% Montepuciano. Opmerkelijk oranjekleurig (goede wijn voor Koningsdag), geur van sinaasappelzest en wat citrus, frisse zuren en heel duidelijke bitters in de afdronk. Lekker bij gerookte zalm. Of het lenteterras. Champagne Baron Albert 2008 Een ode aan de Franse schrijver en dichter Jean de la Fontaine. Gemaakt van 80% Chardonnay (15% rijpte in eikenhouten vaten), 10% Pinot Meunier en 10% Pinot Noir. Zeven jaar gerijpt voor degorgement. Klassieke champagne, schenken bij een verjaardag. Aperitief. Doorschenken bij de maaltijd. Veel zure appeltjes, true to type.  
Antech, Blanquette de Limoux is gemaakt van Chenin, Chardonnay en Mauzac. De wijn rijpte vijftien maanden op fles. Ideale bubbel bij een roerei op zondagmorgen, een brunchwijn. Of alternatief als aperitief voor champagne. Er zit een klein zoetje in deze mousserende wijn en veel kruidigheid in de geur. Drie totaal verschillende wijnen, voor verschillende momenten.

Mooiste witte wijn met beste prijs/kwaliteit verhouding

ALLGO 2015 Dão Branco, CM Wines
Gemaakt van de Encruzado druif. Hans H zegt dat liefhebbers van chardonnay deze druif waarderen. Sterker nog: ik dacht dat het chardonnay wás. Het is een super lekkere wijn, licht geel van kleur met wat vanille, mineralen en leisteen, een fijn tikje zwoel en goede balans. Bij het maken van dit verslag nog even opgezocht… hèè, deze wijn won het Perswijn Wijnconcours 2017. Er zit niet alleen Encruzado in, maar ook een beetje Uva Cão. Mooie wijn als aperitief en bij salades.

Mooiste rode wijn met beste prijs/kwaliteit verhouding 

Fleurie 2015 Domaine de la Chapelle des Bois, vieilles vignes
Domaine de la Chapelle des Bois is eigendom van Chantal & Eric Coudert-Appert. Oud familiedomein.  Het bezit telt totaal een ruime 8 hectare aanplant in zowel Fleurie als in Chiroubles. Dit is echt Beaujolais zoals het bedoeld is. Paarse kleur. Erg mooi fruit in de geur, tonnenladingen kersen, een fijne wijn met goede zuren en goed concentraat. Kan zelfs nog wat rijpen. Wijn die het goed zal doen bij wild. 

Icoonwijnen

Château Musar 2000 Bekaa Valei, Libanon
Iets heel bijzonders. Komt pas los na 3 à 4 uur dubbel decanteren. Dat zegt de laatste commentator op cellar tracker, die ik bij het maken van het verslag even check. De wijn krijgt 91 punten. Het is een schril contrast met wat over de wijn wordt gezegd tijdens onze proeverij. Doet een proever denken aan ‘vin jaune’, die voelt aan dat we iets bijzonders proeven. Wie brengt dit nou op fles om te verkopen, verzucht een proever die álles mist in de wijn. Musar wit is lastig te definiëren, hevige discussie over de verfijnde wijn. Die niet los komt. En dan is het zonde om te proeven. Had gedecanteerd moeten worden. De wijn is voor tweederde gemaakt van Obaideh en voor eenderde Merwah druiven. De wijn rijpte negen maanden op Frans eiken barriques en werd vijf jaar vastgehouden voor de wijn op de markt kwam. Kleine opbrengst van 25 hl/ha. Ik vind dat we zo’n icoonwijn als Musar eigenlijk niet blind zouden moeten proeven. Wellicht komt er dit seizoen nog een herkansing.

Kermesse Elena Walch 2012 Sud Tirol
Gemaakt van Syrah, Petit Verdot, Lagrein, Merlot, Cabernet Sauvignon. Klassieke wijn met cecderhout, morrelenkersen, goede rondeur en veel tannine. Ik dacht aan een wijn uit Cahors, maar het blijkt een Noord-Italiaanse wijn te zijn. Respect!

Indrogende druiven
Il Sogno 2011, Gattinara, Travaglini
De wijn is gemaakt van Nebbiolo, goed te zien aan de lichte kleur. De naam doet de wijn recht, Il Sogno betekent de droom. De wijn doet ouder aan dan 2011. Het heeft die mooie kleur van Italiaanse dakpannen. Lekkere geur met peperkoek en mineralen. Moeilijke smaak, krentjes, enorm veel karakter, kruidig. Verfijnde wijn van 100 dagen gedroogde druiven. Opmerkelijk gebutste fles. 

NOE, PX Gonzaless Byas
Mooier dan dit zal Pedro Ximénez niet gemakkelijk worden. Volmaakt zoet, vijgen, stroop, caramel. De meester blender van Gonzaless Byass, Antonio Flores, is persoonlijk verantwoordelijk voor deze sherry. 

Fijn begin van het seizoen.Geen opmerkingen: