zaterdag 6 mei 2017

Portugal trilogie I - Wijn uit Bairrada en Minho is verrassend

De rivier Minho Noord Portugal, land van Vinho Verde
Anekdote. Het moet in de jaren zeventig zijn geweest. De ober van restaurant De Korenbeurs in Tilburg laat aan een grote familietafel de wijn voorproeven. Mijn oom Jan drinkt enkele slokken en zegt: “Prima Frans wijntje, ober!”. Waarna die prompt met een uitgestreken gezicht een antwoord geeft, dat hilariteit veroorzaakt: “Heel fijn, (enkele seconden stil) de wijn komt uit Portugal, mijnheer.” De wijn is Mateus Rosé uit een frivole buikfles. Als Hans Lodewijkx vertelt dat de Baga druif onder meer gebruikt werd voor Mateus Rosé ben ik meteen geïnteresseerd. 

Wijngaard met Baga druiven van Filipa Pato
De Baga druif is een van de weinige druiven uit Portugal die als monocepage voor wijn wordt gebruikt. De druif is productief en werd vaak gebruikt voor bulkwijnen. Een groeiend aantal wijnbouwers maakt er nu eigen wijnen van. Onder hen is Douro/Port man Dirk Niepoort. Hij denkt dat Bairrada het beste terroir heeft van heel Portugal. Een kleine groep enthousiaste wijnbouwers (De Baga Vrienden) doen hun best om de valkuilen van de druif (te hoge opbrengst, te hoge tannines en te hoge zuren) te vermijden. We proeven dan een wijn die best even mag ouderen voordat de wijn zijn kwaliteiten tot uitdrukking laat komen. De Baga druif wordt wel eens het Portugese antwoord op nebbiolo genoemd. Kortom: reuze interessant voor de liefhebberskelder. Het is niet moeilijk een mooie kelder op te bouwen met flessen van vijftig euro of meer. Maar een fraaie kelder samenstellen - die veel genoegen geeft - met flessen tot vijftien euro, ja kom daar maar eens om. De Baga wijnen komen voor zo’n kelder in aanmerking.

Aitade Semedo 2015 Baga Young, Bairrada
Voor twee proevers is dit de mooiste wijn van Baga. Just ruikt pruimen, Willem Jan vooral cacao. Ik proef een opmerkelijk contrast wat je niet vaak ziet tussen geur en smaak. De geur is rijk en zwoel, zoete bramen in de neus, dan verwacht je dat dat doorzet in de smaak. Maar die is juist heel lenig, met wat drop. 

Aitade Semedo Reserva 2015 Baga,  Touriga Nacional, Bairrada
De helft van de proevers geeft de voorkeur aan deze wijn, de andere helft verkiest de Post Quercus als mooiste Baga. Deze reserva bestaat voor 50% uit Touriga Nacional en voor 50% uit Baga. Just benoemt menthol en eucalyptus, Willem Jan ruikt munt en jam in het kwadraat, Martin ruikt kersen en chocolade en oordeelt de wijn geheel in balans. Mijn aantekeningen: een piepklein rubbertje in de geur en kruiden, in de smaak een stevig bitter (waardoor je de wijn graag schenkt bij kaas of eten) en tonen van drop, zoethout en cacao. Heel interessante wijn die zes maanden houtopvoeding kreeg op fusten van 500 liter. 

Filipa Pato, talentvol wijnmaker en Baga "terroirista"
Post Quercus Baga 2015 Filipa Pato
Hartendiefje van Hans. Just prijs het rode fruit in de wijn. Boele constateert dat er drie heel verschillende wijnen van Baga op tafel staan, waarbij de mineraal expressie van deze wijn het grootst is. De wijn werd opgevoed op amfora. Ik vind de wijn prachtig, en heel expressieve geur met tonen van kaneel en kardemom. De smaak is bepaald geen allemansvriendje, karakteristieke hoge bitters en zuren met kersenbonbonchocolade. Door de hoge zuurgraad gaan Baga wijnen vaak heel goed samen bij wat vetter varkensvlees. Filipa Pato is een wijnbouwer die graag experimenteert en dat pakt hier met die amfora opvoeding heel goed uit. 

Ja, en dan de Vinho Verdes. Ik drink die nooit. En die toevallige fles van Alvarinho die op proeverijen langskomt, maakte geen blijvende indruk. Hans Lodewijkx zet zes goede Vinho Verdes achter elkaar, en zie: ik ben meteen overtuigd. Dit is een prima alternatief voor de eeuwige sauvignon, riesling of chardonnay. Verandering van spijs doet eten.

Muros Antigos Alvarinho 2016 Anselmo Mendes
Alvarinho wordt vooral in Spanje verbouwd, leert onze Wine Folly, pakweg een kwart van de 7700 hectare in de wereld ligt in Portugal. De druif geeft in Vinho Verde een frisse, expressieve witte wijn met vaak enige sprankeling. Dominante aroma’s zijn citroen, grapefruit en nectarine. De commentaren op deze witte wijn zijn ronduit positief. Paul noemt kruisbes, Just prijst het complexe bouquet met abrikoos, appel en mandarijn. Willem Jan geniet van het zuurtje voorin, hij noemt de wijn heel speels. Ik ruik amandel en grapefruit, lekkere bitters in de smaak.

Granito Cru 2014  Luis Seabra
Hartendiefje van Hans. De mooiste Vinho Verde naar mijn oordeel, maar een beetje a typisch en daarom niet door iedereen gewaardeerd. Just noemt de wijn complex. Het meest goudkleurig van alle witte wijnen. Kees benoemt beendroog, boter en bloemig. Ik vind in de neus vooral honing, bloemetjes en een rijke geur, de wijn bezit een geweldig goede balans. Prachtige gastronomische wijn.

Alvarinho Parcela Unica 2014 Anselmo Mendes
Willem Jan noemt alle Vinho Verdes interessant en lekker. En dit is een bijzondere. Sinds 2009 maakt Anselmo Mendes van één perceel een eigen cuvee. De ervaring leerde dat dit perceel altijd betere wijn leverde dan andere percelen. Vinficatie van deze wijn op eikenhouten vaten en daarna negen maanden rijping op gebruikte vaten. Het is een prima wijn, maar eerlijk gezegd wel aan de prijs, het is echt een wijn voor de zon- en feestdagen. Een geur met limoenrasp, tropische papaja, sappig met goede bitters. 

We proefden ook twee mousserende wijnen, de aantrekkelijke Gilda 2013 uit Bairrada en sloten af met een verrukkelijke Late Bottled Vintage port 2011 van Niepoort. Er ligt alleen port uit Portugal in mijn kelder, maar na deze proeverij komt daar binnenkort zeker wijn gemaakt van Baga bij. Fijne proeverij, en dan hebben we dit seizoen nog twee keer Portugal voor de boeg!

Geen opmerkingen: