zaterdag 13 mei 2017

Ahr, Moezel en Pfalz uit ingepakte flessen

Brauneberger Juffer Sonnenuhr, tópwijngaard voor Riesling
Boele de Bie houdt zijn maiden proeverij voor ons. Hij neemt ons mee naar Duitsland, met onderweg twee ondeugende uitstapjes buiten Duitsland. Zoals gebruikelijk proeven we uit ingepakte flessen.

We starten met een mousserende indrinker uit een zware, degelijke fles. Berry proeft granny smith en Kees proeft goudreinet. Hans L zegt dat de zuren later komen én blijven over! Ook Noël benoemt de citruszuren. Peter zegt: lentebloemen en peer en vraagt zich af of deze uit de Pfalz komt. Het blijkt een mooie droge Reichsrat Von Buhl, Riesling, 2014. En dat ‘droge’ is nu net een bewuste keuze van keldermeester Mathieu Kauffmann, die eerder zijn sporen verdiende bij Champagnehuis Bollinger.

We vervolgen met een serie van drie droge witte wijnen. Achteraf blijkt dat we van noord naar zuid gingen...

De eerste, Nik Weis, Riesling trocken, 2014, is strakdroog, met flinke zuren. Kees vindt het wel een typische Moezel, waarbij ook Hans L de ‘petrol in de neus’ moeiteloos herkent. Nik Weis weet op het relatief grote wijngoed Sankt Urbans-hof steeds hooggewaardeerde wijnen te maken.
De tweede, Zilliken Saarburg Riesling trocken Alte reben, 2015, is een hartendief van Boele. Kees beschrijft de boenwas, viooltje en kruidigheid. Hans L gebruikt beschrijvende woorden als bloemig, zestes, kamille, zacht, rode grapefruit, weinig zuren, romig en vraagt zich af of het een jonge Moezel is. RAAK!
De derde van de serie is Von Winning, Deidesheim Paradiesgarten Riesling, 2015. Wederom ‘petrol’ en ook rijk van smaak. Peter vindt ‘m bloemig, lieflijk en voorzien van ‘goeie zuren’.

De volgende serie heeft van Boele als subtitel ‘bloemen, kruiden en zo’ meegekregen. En weer (achteraf) blijken we van noord naar zuid te proeven.

Het eerste glas is een Nederlandse wijn: Apostelhoeve, Pinot Gris, 2016. Zonder dat te weten, beschrijft Diederick het lichtzoet karakter. Ook ik ervaar tropisch fruit, salie, en boter. Martijn proeft appelsap, fruitella en mist wat zuren. Het tweede glas is Fritz Haag, Brauneberg Juffer Sonnenuhr, Riesling Spätlese, 2015. Dit is de tweede hartedief van Boele van vanavond. Terecht! Toos ervaart een vette aanzet en vermoedt dat het een Riesling auslese is. Peter schat in dat het een lieblich is. En ik dacht een feinherb. Toch mooi hoe we zo verschillend denken. En knap van Oliver Haag om zo’n spannende wijn te maken. Het is dan ook mede dit huis dat Moezel-riesling zo wereldberoemd maakt.
De derde is Theo Minges, Edition Rosenduft, Gewürztraminer Spätlese, 2015. De zoetste van de drie, met termen als perzik, honing, exotisch en gekonfijt fruit. Iets meer zuren zou deze wijn nog mooier maken. Het wijnhuis Theo Minges weet van een breed assortiment druivensoorten knappe wijnen te maken, zoals we in de proeverij later nog zullen merken.

Bij de derde serie gaan we langs de ‘meridiaan van noord naar zuid’. Rode wijnen, achtereenvolgens uit de Ahr, Pfalz en - ondeugend - Bourgogne.

Jean Stodden, Spätburgunder, Ahr, 2013: Rob noemt rijp rood fruit, ‘steeltjes’, niet heel vol of stevig. Berry zegt ceder, chocolade, kersen en bitters en concludeert dat het wel ‘Ahr’ moet zijn. Raak! De wijn is dan ook van de hand van Spätburgunder-expert Alexander Stodden.
Het tweede glas is Reichsrat Von Buhl, Spätburgunder, Pfalz, 2014. In deze wijn zit, volgens Rob, ‘meer spel’ en wederom rood fruit als rode besjes, kersen en framboos. Volgens Noël komt deze uit een ‘koude streek’. En Berry heeft ‘gist in de neus’. 

Het derde glas is geen Duitse wijn. Het is Jean-Luc Joillot, Pommard Pinot Noir, 2005.De wijn komt van de 1er Cru wijn gaard Les Noizons (geel omcirkeld op het kaartje). En wederom Berry plaatst deze in de correcte streek: Bourgogne. Over de wijn zegt hij: ceder, rooibos, oud hout, kersen, Franse neus, tannines, zuren.

We sluiten deze avond af met heerlijke Theo Minges, Riesling, trockenbeerenauslese, 2015. Adembenemende wijn, zoet/zuur in prachtige verhouding en perfecte balans. En daarmee zet Boele een prachtige eerste proefavond voor ons neer. Ik verheug me nu al op zijn volgende!

Proefnotities en verslag Eric Hoepelman 

Geen opmerkingen: