maandag 29 mei 2017

Portugal Trilogie II - Noord-Oost: Dão en Douro

Wijnmaken in de 'lagares'
Hans Lodewijkx stopt veel tijd in zijn voorbereiding. Dat leidt altijd tot rijk gedocumenteerde proeverijen met veel diepte in kennis. En vaak tot veel breedte in het aantal te proeven wijnen. Ruim genoeg voor méérdere proeverijen over Noord Portugal. Hans is een paar weken geleden van start gegaan met de Portugal proeverij Minho & Bairrada. Vanavond vervolgen we de Portugal-studie met Dão en Douro.

In serie 1 zet Hans een witte Dão, een witte Douro en een lichtrode Alentejo neer. Drie wijnen met meer verschillen dan overeenkomsten… De Dão Quinta de Saes reserva branco  2015 van Alvaro Castro heeft een mooie neus met boenwas en kruisbes. De smaak opent fris, de citruszuren blijven daarna behoorlijk aanwezig. De tweede wijn is de Pó de Poeira branco  2014 Douro van Jorge Moreira. Alvarinho uit de Douro? Atypisch voor Alvarinho én voor Douro, maar wel lekker! Van een op 600m hoogte gelegen wijngaard. Vette neus met iets stal, hout en amandel. Sauvignon Blanc associaties door de zweterige neus. Best al rond in de aanzet met flink zuurtje er onder. Peer. Niet zo lang maar wel pittig kruidig in de afdronk. Leuke wijn. De daaropvolgende rode Foxtrot 2014 van Vitor Claro is een interessante Noord Alentejo fieldblend die voor 30-40% uit de witte Arinto druif bestaat. Maar deze lichtgebouwde friszure jongeling had moeite om tegen de witte wijnen op te boksen…
Met ezel en paard in de wijngaard van de Castro

In serie 2 is er weer focus: drie keer Dão. Álvaro Castro is een van de godfathers van de nieuwe ontwikkelingen in dit gebied. Zijn 2014 Dão Álvaro de Castro TN proeft als een moderne wijn voor de globale smaak: purper, frivool, levendig, met veel fruit in neus en mond. Bosvruchten, kers, framboos en zure pruimen. Maar ik zie weinig verbinding met Portugal. De tweede wijn Quinta de Saes Estagio Prolongado 2013 is ook van Castro en bestaat óók voor een groot deel uit de Alfrocheiro preto druif, maar is veel strakker van karakter. Meer dikte, iets bramen, best forse zuren achterin. Wel Portugees, maar onze proevers vinden het geen makkelijke wijn. 

Als laatste proeven we de Palheira 2013 Fieldblend van António Madeira met o.a. Baga, Jaen en Tinta Amarela. Donkerrood, halftransparant en niet eens zo dik in het glas. Kleine neus met kers. Hele mooie volronde aanzet met een mooie balans en veel fruit. Zure pruimen en framboos. Nog flinke tannines en tandplak. Je voelt iets meer alcohol op je tandvlees, maar deze zwoele wijn blijft toch steeds fris en elegant. Mooi!Meander van de Douro bij Quinta do vale Meão

De drie Douro’s  in serie 3 zijn veel donkerder en dichter dan Dão’s uit de vorige serie. Donkerrood, purper, violette rand, zwart hart zijn de trefwoorden. Dit zijn wijnen waarin de je port-smaken en -geuren herkent. Duidelijk dikker en expressiever.  De Xisto ilimitado 2014 Fieldblend van Luis Seabra wordt gemaakt van onbekende lokale rassen. Iets oxydatie in de neus, krenten, drop, natte wol. Zwoele fruitige aanzet, frambozen-bessenjam, mooi zuur dat naar de afdronk toe tamelijk sterk wordt. Fijne wijn, maar nog wat scherp. Ook de tweede wijn Dusty 2015 van Jorge Moreira (Poeira) opent zwoel met veel fruit, rijpe pruimen en kersen. Duidelijker alcohol en tannines, maar toch lekkere wijn. De Meandro 2014 Quinta do vale Meão roept bij mij de sterkste port-associatie op. Mooi neus met kersen en iets stal maar vooral ook bloemig, viooltjes. Dat is typisch voor Touriga Nacional volgens Hans. Dikke aanzet met een mooie balans. Rijpe, zijde-achtige smaak van pruimen en kersen, kruidig en duidelijk warmer-alcoholischer.

In serie 4 “Vreemde Vogels” wordt de Douro trend voortgezet met een leuke maar erg jonge Papa Figos 2015 Douro Casa Ferreirinha. Hans vertelt dat Papa Figos Portugees is voor Wielewaal, de vogel op het etiket. Het schijnt dat deze trekvogel komt als de druif bloeit en weer gaat als de druiven geoogst worden. Bij de Monte Meão Baga 2013 Quinta do vale Meão valt de Bordeaux neus op en het speelse karakter. 


Maar de meeste waardering krijgt de DoDa 2012,   een gezamenlijk project van Niepoort (Douro) en Castro (o). De eau-de-vie met kersen neus roept weer de port-associatie op. Mooie balans, meer kersen dan pruim en framboos. Intense warme afdronk.

Terwijl we afsluiten met Moscatel de Setúbal Colheita 2013 van António Saramago, loop ik mijn lijstje na. Douro is vaak duidelijker herkenbaar, dikker en meer port-associatie. Dão is lastiger te typeren. Maar in beide gebieden worden mooie wijnen gemaakt! Dank voor een leerzame en lekkere proeverij!

Proefnotities en verslag Noël Geisen

Geen opmerkingen: