zaterdag 3 juni 2017

Portugal trilogie III - Autochtone druiven bieden boeiende wijnen in Zuid Portugal

Alentejo
De derde Portugal proeverij bevestigt het beeld dat al eerder ontstond: boeiende wijnen. Hans van der Horst maakte  een selectie van 12 wijnen uit Zuid Portugal: wijngaarden rond Lissabon, Alentejo en Algarve. Portugese wijnen ambassadeur en oud lid Rick Lourenco da Encarnacao gaf bekwaam toelichting. Hij weet uit het hoofd interessante feiten, of de oogst handmatig was of machinaal, de opbrengst per hectare en het wijnmaakprocedé. Rick heeft een beetje de pest aan wijnen die van heel gangbare maar niet authentieke druiven zijn gemaakt. Waarom zouden we merlot willen drinken uit Alentejo of cabernet sauvignon uit de streek rondom Lissabon? Terwijl de autochtone druiven zoals Alicante Bouchet of Arinto prachtige wijnen geven. I could not agree more. In deze proeverij was ik erg gecharmeerd van oa een mix van Alicante Bouschet, Aragonez en Alfacheiro. Een selectie van wijnen met de hartendiefjes van Hans van der Horst.

Caves Transmontanas Vertice Millesime 2010  DOC Espumante Douro.  
Meteen een Noord Portugese wijn als binnenkomer. Omdat er geen goede bubbels uit Zuid Portugal komen, zei Rick goudeerlijk.  Deze wijn van Gouveio, Malvasia Fina, Rabigato, Vosinho maakte op mij een goede indruk. De wijn kreeg vier maanden battonage en de ontgisting (dégorgement) in 2016. Mooie mousse, inde geur peer, tikje gist, goede zuren en aangename rondeur. De wijn kan als aperitief, maar zou ook bij een lichte lunch helemaal niet misstaan.

Casa Agricola Nicolau Solar da Marquesa 2015 VR Lisboa Estramadura/Cadaval
Gemaakt van 100% Moscatel en een hartendiefje van Hans. Een puur plezier wijn, noemde HansL de witte wijn, heel treffend. Lekkere muscaat impressie in de geur, ronde en evenwichtige smaak.

Monte do Alamo Vinha da Guica Reserva 2014 VR Alentejano 
Voor mij de meest interessante witte wijn, gemaakt van 100% Arinto. Jong kenmerkt citrus de Arinto, na rijping krijgt de wijn tonen van ciroen, amandel en honingraat. De wijn kreeg vier maanden nieuw hout en battonage bij de wijnbereiding om de smaken zoveel mogelijk te bewaren. Dat resulteert in een wijn die méér biedt dan de andere witte wijnen op tafel. Nu al tonen van amandel en citroen, stevige smaak met een fijn bittertje. Geen gemakkelijke wijn overigens. Deze mag best nog even kelder hebben. Het is een interessante wijn om na kelderrijping te proeven.

Monte da Ravasqueira  Fonte da Serrana Rood 2016 VR Alentejano.
Een alleraardigste hele lichte rode wijn van 70% Aragonez, 20% Trincadeira en 10% Syrah. Twee maanden houtgerijpt. Voor mij is dit een mooie thuiskomwijn, om af te schakelen van besognes en plezierig het relaxende bestaan in te glijden. 70 hl/ha opbrengst. Eric beschrijft heel beeldend de smaak: alsof ik een aardbei in mijn mond steek die ik eerst in balsamico azijn heb gedoopt. Mijn aantekeningen: waterig rode rand, frivool fruitig, kersen, maceration carbonique, hele aangename rondeur. Vaak worden die lichte wijn wat ondergewaardeerd en dat is zonde, want het is ook een heel verdienstelijke lunchwijn, deze spring in het veld.

Monte do Alamo Vinha da Guica Reserva  2013 VR Alentejano.
De rode wijn van Alicante Bouschet, Aragonez en Alfacheiro heeft een roodbruine rand, diepdonkere kleur en een neus met enorm veel impressies: stallucht, kreupelhout, zoethout, laurier, pruimen en kersen. Fantastisch mooi dus. De smaak is stevig en sappig, erg fraai glas wijn.

Vidigal Brutalis VR Lisboa   
De Alicante Bouschet was in 2010 in Portugal op ruim 2.200 hectare aangeplant. Deze roodvlezige druif heeft een hele hoge potentiële productie (tot wel 200 hl/ha), de druif kan zachte en fruitige wijn voortbrengen maar wordt veelal nog gebruikt om de wijn ‘op kleur’ te brengen, aldus Jancis Robinson. De producent van deze wijn wil ons indruk laten maken, met een machtig zware fles. De wijn van 85 % Alicante Bouschet, 15 % Cabernet Sauvignon is helemaal niet zo’n arena-kickfighter die de naam doet vermoeden. Ik proef voorzichtig, want ik verwacht een klap in mijn gezicht. Maar nee, deze 20 maanden houtgerijpte wijn is bepaald ingetogen. Nou ging de fles net voor proeven open en met meer lucht halen we meer uit de geur. Nu: een wat gesloten geur met tonen van kersen, later toffee en cacao. Koffie en pruimen. De smaak heeft warempel zelfs verfijning. Kopen zou ik zeggen en laten liggen tot het herfst/winter is, lekker genieten bij konijn of een stoofpotje.

Monte da Ravasqueira temidden van wijngaarden
Monte da Ravasqueira Vinha das Romas 2014  VR Alentejo 
Hartendiefje van Hans. De mooiste wijn van de proeverij. Gemaakt van Touriga Franca en Syrah.
Kreeg een 95 punten waardering van Decanter. De wijn is nog paarsig. Marilyn Monroe beweerde in bed niets te dragen dan Chanel nummer 5 (lijkt me dat dat bij haar ook helemaal volstond, waarom méér dragen?). Soms heb je een wijn waar je ook alleen aan de geur genoeg kunt hebben. Deze is geparfumeerd, enorm rijk met veel vanille. De smaak heeft een goede aanzet, prettige zuren, drop en concentraat. Veel spanning. Veel wijn!

Ik durf er wat om te verwedden dat we de komende tijd méér Portugees drinken.


Geen opmerkingen: