Alentejo |
De derde Portugal proeverij bevestigt het beeld dat al eerder ontstond:
boeiende wijnen. Hans van der Horst maakte
een selectie van 12 wijnen uit Zuid Portugal: wijngaarden rond Lissabon,
Alentejo en Algarve. Portugese wijnen ambassadeur en oud lid Rick Lourenco da
Encarnacao gaf bekwaam toelichting. Hij weet uit het hoofd interessante feiten,
of de oogst handmatig was of machinaal, de opbrengst per hectare en het
wijnmaakprocedé. Rick heeft een beetje de pest aan wijnen die van heel gangbare
maar niet authentieke druiven zijn gemaakt. Waarom zouden we merlot willen
drinken uit Alentejo of cabernet sauvignon uit de streek rondom Lissabon?
Terwijl de autochtone druiven zoals Alicante Bouchet of Arinto prachtige wijnen
geven. I could not agree more. In deze proeverij was ik erg gecharmeerd van oa
een mix van Alicante Bouschet, Aragonez en Alfacheiro. Een selectie van wijnen
met de hartendiefjes van Hans van der Horst.
Caves Transmontanas Vertice Millesime 2010 DOC
Espumante Douro.
Meteen een Noord Portugese wijn als binnenkomer. Omdat er geen goede
bubbels uit Zuid Portugal komen, zei Rick goudeerlijk. Deze wijn van Gouveio, Malvasia Fina, Rabigato, Vosinho
maakte op mij een goede indruk. De wijn kreeg vier maanden battonage en de ontgisting
(dégorgement) in 2016. Mooie mousse, inde geur peer, tikje gist, goede zuren en
aangename rondeur. De wijn kan als aperitief, maar zou ook bij een lichte lunch
helemaal niet misstaan.
Casa Agricola Nicolau Solar da Marquesa 2015 VR Lisboa Estramadura/Cadaval
Gemaakt van 100% Moscatel en een hartendiefje van Hans. Een puur plezier
wijn, noemde HansL de witte wijn, heel treffend. Lekkere muscaat impressie in
de geur, ronde en evenwichtige smaak.
Monte do Alamo Vinha da Guica Reserva 2014 VR Alentejano
Voor mij de
meest interessante witte wijn, gemaakt van 100% Arinto. Jong kenmerkt citrus de
Arinto, na rijping krijgt de wijn tonen van ciroen, amandel en honingraat. De
wijn kreeg vier maanden nieuw hout en battonage bij de wijnbereiding om de
smaken zoveel mogelijk te bewaren. Dat resulteert in een wijn die méér biedt
dan de andere witte wijnen op tafel. Nu al tonen van amandel en citroen,
stevige smaak met een fijn bittertje. Geen gemakkelijke wijn overigens. Deze
mag best nog even kelder hebben. Het is een interessante wijn om na kelderrijping
te proeven.
Monte da Ravasqueira Fonte da Serrana
Rood 2016 VR Alentejano.
Een alleraardigste hele lichte rode wijn van 70% Aragonez, 20% Trincadeira
en 10% Syrah. Twee maanden houtgerijpt. Voor mij is dit een mooie thuiskomwijn,
om af te schakelen van besognes en plezierig het relaxende bestaan in te
glijden. 70 hl/ha opbrengst. Eric beschrijft heel beeldend de smaak: alsof ik
een aardbei in mijn mond steek die ik eerst in balsamico azijn heb gedoopt.
Mijn aantekeningen: waterig rode rand, frivool fruitig, kersen, maceration
carbonique, hele aangename rondeur. Vaak worden die lichte wijn wat
ondergewaardeerd en dat is zonde, want het is ook een heel verdienstelijke
lunchwijn, deze spring in het veld.
Monte do Alamo Vinha da Guica Reserva 2013 VR Alentejano.
De rode wijn van Alicante Bouschet, Aragonez en Alfacheiro heeft een
roodbruine rand, diepdonkere kleur en een neus met enorm veel impressies:
stallucht, kreupelhout, zoethout, laurier, pruimen en kersen. Fantastisch mooi
dus. De smaak is stevig en sappig, erg fraai glas wijn.
Vidigal Brutalis VR Lisboa
De Alicante Bouschet was in 2010 in Portugal op ruim 2.200 hectare
aangeplant. Deze roodvlezige druif heeft een hele hoge potentiële productie
(tot wel 200 hl/ha), de druif kan zachte en fruitige wijn voortbrengen maar wordt
veelal nog gebruikt om de wijn ‘op kleur’ te brengen, aldus Jancis Robinson. De
producent van deze wijn wil ons indruk laten maken, met een machtig zware fles.
De wijn van 85 % Alicante Bouschet, 15 % Cabernet Sauvignon is helemaal niet zo’n
arena-kickfighter die de naam doet vermoeden. Ik proef voorzichtig, want ik
verwacht een klap in mijn gezicht. Maar nee, deze 20 maanden houtgerijpte wijn
is bepaald ingetogen. Nou ging de fles net voor proeven open en met meer lucht
halen we meer uit de geur. Nu: een wat gesloten geur met tonen van kersen,
later toffee en cacao. Koffie en pruimen. De smaak heeft warempel zelfs
verfijning. Kopen zou ik zeggen en laten liggen tot het herfst/winter is,
lekker genieten bij konijn of een stoofpotje.
Monte da Ravasqueira temidden van wijngaarden |
Monte da Ravasqueira Vinha das Romas 2014 VR Alentejo
Hartendiefje van Hans. De mooiste wijn van de proeverij. Gemaakt van
Touriga Franca en Syrah.
Kreeg een 95 punten waardering van Decanter. De wijn is nog paarsig. Marilyn Monroe beweerde in bed niets te
dragen dan Chanel nummer 5 (lijkt me dat dat bij haar ook helemaal volstond, waarom
méér dragen?). Soms heb je een wijn waar je ook alleen aan de geur genoeg kunt
hebben. Deze is geparfumeerd, enorm rijk met veel vanille. De smaak heeft een
goede aanzet, prettige zuren, drop en concentraat. Veel spanning. Veel wijn!
Ik durf er wat om te verwedden dat we de komende tijd méér Portugees
drinken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten