donderdag 23 februari 2017

Muurbloempjes proeverij, levendig en leerzaam

Een muurbloempje is een vrouw die niet ten dans wordt gevraagd. Tegenwoordig wordt de uitdrukking ook gebruikt voor wie langs de kant blijft staan, verlegen types. Rob van Ginneken beschreef een wijn muurbloempje als ‘minne wijnen, waar kenners wat op neer kijken.’ Hij bedacht een even briljant als eenvoudig concept voor deze proeverij naar aanleiding van een artikel in het Engelse Decanter, waarin wijnschrijvers een wijn noemen die ze links laten liggen. Het beste wijntijdschrift ter wereld vroeg andere wijnschrijvers om een lans te breken voor de genoemde muurbloempjes. Rob selecteerde vervolgens de toppers in hun categorie. We proefden een pinot blanc, drie pinot grigio, drie pinotage en een gewurztraminer. En twee ‘top’wijnen.

Pinot Grigio uit Italië
Ze zijn flauw, karakterloos en meestal saai. Zonder karakter. Zeker niet het geld waard in vergelijking met wat andere Italiaanse witte wijnen te bieden hebben. Aldus Tina Gellie. Daar staat de mening tegenover van Ian d’Agata, die stelt: Pinot Grigio van hoge kwaliteit is een van ’s werelds best bewaarde geheimen. Ze hebben altijd frisheid en gratie met verfijnde minerale tonen, geuren van gele appel en peer met wat kruidige nuances. 

Dan is het heel leerzaam om drie wijnen blind te proeven. Ik hoorde maar één proever die aan pinot grigio dacht, Eric, heel knap. In mijn aantekeningen zie ik drie totaal verschillende gebieden staan, ik dacht aan een viognier uit Rhône, een witte wijn uit Portugal én een witte Châteauneuf du Pape. We proefden drie wijnen van hetzelfde jaar, 2014, twee uit Friuli en een uit Alto Adige. 

LIS NERIS 2014, Pinot Grigio, Friuli
Expressieve geur met perzik, viool en mineralen. Paul noemde de wijn hard en groen, ik vond de wijn vrij hoog in alcohol. 

UNTEREBNER 2014, Pinot Grigio, Tramin Alto Adige
Met verbazing geluisterd naar wat iedereen ruikt: banaan, vanille, ananas, amandel, bouillon. Ik vond de wijn gesloten, rook niks. Ik dacht aan Portugal omdat de wijn body en alcohol had. Deze coöperatiewijn bleef wel wat langer hangen in de mond. 

DESSIMIS 2014 Pinot Grigio, Vie di Romans, Friuli
De mooiste wijn van de drie, met ongelofelijk veel smaakimpressies. Een rijke, rokerige geur met amandelen en rozen. Anderen ruiken zoete banaan, buxus, munt, jodium, framboos en ook weer rozen. Amandel zet door in de smaak met veel kracht. 

Het is een teken aan de wand dat geen van de proevers doorheeft dat we drie wijnen van dezelfde druif in het glas hebben. 

Pinotage uit Zuid Afrika
Pinotage wijn mist elegantie, frisheid en meestal ook terroir expressie, veel te vaak heeft Pinotage lelijke synthetische aroma’s, zoals vernis, zegt Amy Wislocki. Tim Atkin geeft toe: veel Pinotage ruikt naar nagellak-verwijderaar of banaan als je het iets vriendelijker wilt zeggen. Maar dat is meer een teken van slecht wijnmaken dan een echte karakteristiek. Als de wijnstokken oud zijn en de wijnmaker doet zijn best kan Pinotage een prachtige wijn zijn  - ook een wijn die kan variëren in stijl van heel licht en sappig tot diepgaand, geconcentreerd met rijpingspotentieel.

Ook nu noemt geen van de proevers Pinotage. Mijn inschatting was dat we te maken hadden met tannat, malbec achtige wijn, hoewel bij de derde mijn aantekeningen Nieuwe Wereld wildwijn aangeven. 


RADFORD DALE 2014 Pinotage Frankenstein
Een paarszweem in de kleur, in de geur een zweem van turf, een kruidje, licht kers en pijptabak, dan een smaak die – oef – straf is. Noel ruikt zwavel en denkt aan een dikke shiraz, Just benoemt scherpe zuren en prikkelig. 

FRAM 2013 Pinotage Citrusdal Mountain
Bruin aan de rand, vrolijke geur met marsepein, een zwoele toets, zoet in de aandronk, vrij hoog alcohol en een bittertje in nasmaak. Rob benoemt rooibosthee. Just noemt FRAM wat logger dan de vorige wijn, met pure chocolade, gedroogde pruimen, mooie zuren en rood fruit. 

KANONKOP 2014 Pinotage
Roodbruin aan de rand. Voor mij is dit de mooiste wijn uit de serie, met een rijke neus met ceder, kruidnagel, een bek vol wijn, duidelijk Nieuwe Wereld, een wildwijn die lang nahangt. Claartje determineert hout, mist spanning in deze wijn. Just benoemt zwarte bes, gloedvol, vers geschaafd hout, cacao en mocca, ijzer en wat krenten. 

Tja, als een druif niet per se karakteristieke wijnen oplevert, zoals Pinotage of Barbera, dan is herkennen natuurlijk heel moeilijk. 

De topwijnen die we aan het eind van de proeverij proeven zijn zeker geen muurbloempjes. 

CLONAKILLA 2013 Shiraz & Viognier, Australië
Mooie wijn, enorm rijk! Morelkers, ceder en tabak, een relatief heel soepele smaak, goede zuren. Goede zuren en hangt lekker lang na. Eric benoemt de wijn als lekker, met nougat, vanile, bouillon, cacao, neus wat groen. HansL benoemt een medicinale toets. 

SEÑA 2011 Aconcagua Valley, Chili
Een cultwijn, een samenwerkingsverband van Robert Mondavi en Eduardo Chadwick.    Gemaakt van cabernet sauvignon, carmenere, malbec en petit verdot. Fraaie en Hoge Wijn. Wagonladingen met kersen, zeer rijke en zeer expressieve geur, smaak met enorm veel rondeur, kersenconfiture en chocolade. Heel lang nahangend – altijd een teken van een goed gemaakte en Hoge Wijn. Eric benoemt blauwe bes, hout in de geur en hap sap in de smaak. Hele fijne en elegante wijn, zegt Noël. HansL noemt de wijn wat warmer dan de vorige, dik, droppig en met kersen, rozen in de geur. Hij roemt de elegantie. 

Leerzame proeverij.


Geen opmerkingen: