zondag 5 februari 2017

Knappe intense wijnen uit Californië

Freemark Abbey
Jaap presenteert intense wijnen uit Californië. Met Californië heb ik een haat-liefde verhouding. Aan de ene kant van de balans vind je dikte, intensiteit, expressie, zwoel fruit. Aan de andere kant vind je de alcohol, de over-the-top smaakdichtheid, het creatieve kruidenrekje vol moderne gisten & wijnmaaktechnieken, en de prijs. Vanavond stelt Jaap een respectabele serie Californiërs voor, met Kendall-Jackson als centraal thema. Kendall-Jackson bestaat pas sinds 1982 maar is in relatief korte tijd uitgegroeid tot een van de succesvolle grote wineries van Californië.

De indrinker Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Riesling 2009 is een fraaie witte wijn, in de neus al duidelijk te herkennen als Riesling. Heel zwoele, zoetzure aanzet, volop fruit, ananas, lychee. Honing, boenwas. Mooi zuur er onder waardoor het fris blijft. Dik, in smaak maar ook in viscositeit, sterke afdronk. Mooi glas.

Kendal Jackson startte zijn wijnbedrijf indertijd met Chardonnay. Jaap zet drie Cali Chardonnays neer die verschillen als dag en nacht. De Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Chardonnay 2014 is een moderne soepele wijn, wat prikkelig op de tong (door de sur-lie aanpak?), warm, zwoel en misschien wat jong. De Camelot Highlands Santa Maria Valley Chardonnay 2010 is voor mij een typische Calfornische Chardonnay met ruim hout in de neus en de smaak, veel fruit in het midden maar niet zo'n lange afdronk. Bij het proeven kun je bijna voor je zien hoe de wijnmaker uit de lab-data en het kruidenrekje de beste combinatie gezocht heeft om de wijn precies deze smaak te geven. De derde Chardonnay wijn voelt precies het tegenovergestelde. Hier is alles toevallig preciés op zijn plek gevallen. De Freemark Abbey Chardonnay 1977 (!) is na 40 jaar nog steeds een hele mooie wijn. Donkergoudgeel, prachtige neus met aanvankelijk wat stopverf maar daarna espresso en vuursteen. Je proeft een mooi geouderde wijn, smaller in fruit en minder intens dan de twee andere chardonnays maar delicaat en een mooie balans tussen zwoel en zuur. Iemand heeft 40 jaar geleden een enorm gelukkige hand van wijnmaken gehad...

Schitterend oude Zinfandel wijnstokken
Bij de daaropvolgende rode wijnen komen de liefhebbers van dik intens fruit uitgebreid aan hun trekken. 

In de Zinfandel serie maakt de Martinelli Jackass Vineyard Zinfandel 2010 de meeste indruk. Hij oogt en ruikt beschaafd: donkerrood, half-transparant, een mooie neus met framboos en kers. Maar in de overweldigende smaak krijgen rijpe bessen, vijgen en drop voorrang. De alcohol (17,4%) geeft een hete, peperige indruk. Niet gemaakt voor watjes...

Randy Dunn maakt wijnen om lang te rijpen
De finale wordt gevormd door drie Cabernet Sauvignons. Een Paso Robles neemt het op tegen twee gereputeerde Napa's. De Paso Robles ‘Seven Oaks’ van Lohr doet het zeker niet slecht. Een true-to-type CaliCab, mooi glanzend, violet randje, nog jong. Frambozen-bessen neus, dikzwoele aanzet, veel fruit, toch rond en zachte tannines. Mooie wijn.

Maar niet in dezelfde league als de Dunn Vineyards Napa Valley 1995. Roodbruin, iets evo rand. Prachtige neus met koffie, chocola, laurier. Forse aanzet met veel kers en bes, maar ook ruim zuur. En ondanks de dikte blijft de wijn licht (en misschien zelfs wel klassiek) aanvoelen. Kan nog een paar jaar oudering gebruiken maar is nu al heel fijne wijn.
 
Interessante en lekkere proeverij, met enthousiasme en durf in elkaar gezet. Top!

Verslag en proefnotities Noël Geisen

1 opmerking:

Unknown zei

Wauw dit klinkt heerlijk! Een van onze favoriete restaurants heeft ook iedere maand een andere wijn. Ik vind het geweldig. We komen er dan ook regelmatig. Er gaat niets boven een echte goede wijn. Niet veel mensen kunnen ook echt proeven. Ik kan er zo van genieten. De echte smaken van wijn onderscheiden.