zaterdag 28 januari 2017

Sherry & Spijs brengt in verlegenheid én verrast

Ook doorgewinterde wijnliefhebbers kunnen in verlegenheid worden gebracht én verrast. In verlegenheid gebracht omdat we de juiste woorden niet vinden. En verrast omdat een wijn die we doorgaans niet waarderen ineens zowaar aangenaam en lekker blijkt te zijn. Dit is precies wat er gebeurde bij de wijn en spijs proeverij van Martin Berkelmans. Mooi hoor!

Vijf kleine gerechten werden begeleid door respectievelijk Manzanilla, Fino, Amontillado, Palo Cortado, Oloroso, Pedro Ximenez en Moscatel. Het hele spectrum van sherry. De ene keer combineerde de wijn beter dan de andere – dat is mooi uit te vogelen in zo’n exploratieve proeverij. 

De beschrijving baby-adem, castelvetrano-olijf, gemberbrood, venkelzaad, groene kardemom en jeneverbes, we bezigen ze niet vaak. Ook niet nangka (jackfruit uit de moerbeifamilie), oolongthee, paranoot en melasse, de volcabulaire die ons studieboek aangeeft bij sherry. Wel uiteraard: noten, amandel en walnoot, ziltig, dadel, citroen. Een kwestie van nóg nauwkeuriger proeven en onze geurimpressies uitbreiden. 

Sherry krijgt zijn karakteristieke smaak door de laag van micro-organismen, de flor. Wat ik niet wist is dat het kan voorkomen dat in het ene vat wél flor ontwikkelt en in het andere vat niet. Het is bloedlink om te zeggen: ik hou niet van sherry, want er zijn zovéél variëteiten dat het zo goed als onmogelijk is dat je ze allemáál niet blieft. 

Lustau Fino Jarana, fris, een mooie aperitief sherry. Een lekker bittertje in de aandronk, eetlustopwekkend, impressie van olijf. Eric ruikt noten, Just ook citrus. 

Micaela Amontillado werd geserveerd met pompoen en garnaal, een prachtig gerecht met gepelde Hollandse garnalen en ongepelde gefrituurde garnalen (lekker!). De amontillado is een fino die 8 tot 15 jaar op vat heeft gelegen, waarbij de flor afsterft en de wijn wordt versterk met alcohol en verder rijpt. Indrukwekkend glas met amandel, mooie balans, verfijning, lang nahangend. 

Micaela Palo Cortado van Bodegas Barón werd geserveerd met zwijn met jeneverbes, een combinatie waar ik nooit aan zou denken, die echter wonderwel uitpakt. Dit is voor mij dé wijn van de proeverij: excellente balans, lange afdronk, fraaie mineralen en veel verfijning. Just noemt de zuren fantastisch en maakt indruk met zijn proefnotities van talrijke noten: walnoten, hazelnoten, beuk, cashew etc. Groots glas. 

Xixarito Oloroso, Bodegas Barón die naast de Palo Cortado staat is een sherry waar ik wel blij van kan worden. Stinkertje in de geur, haalt het niet naast de Micaela, is iets te zoet en zit nogal hoog in de alcohol. Just benoemt haags hopje en betitelt de wijn als grof maar met een mooi karakter. 

Micaela Moscatel van Bodegas Barón omarmt je met een smaak van perzik. Ik heb een zwak voor Moscatels, de wijnen die ongelofelijk uit de mode zijn maar zó klassiek dat je mij er altijd wel een plezier mee doet. En zeker als het buiten vriest. De combinatie met een koffiedessert van luchtige chocolade, turks fruit, wat mousse en een fris ijs is uitmuntend.


Fijne proeverij, veel dank Martin.


Geen opmerkingen: