donderdag 9 februari 2017

Werkenderwijs het nieuwe seizoen starten


We trappen het nieuwe seizoen af, met een traditionele werkavond. We stellen het programma samen. Ieder brengt een geblindeerde fles mee, verklapt aan Nello wat het is, waarna hij ze weer meesterlijk op volgorde zet! Nello verheugt zich, na 35 jaar, op frisse woensdagochtenden. Wat zullen wij zijn inbreng, mening en visie gaan missen. 
 
Seizoenstart met Champagne
























Zuid Afrikaanse verrassingen 

Een wijn van de eerste serie is een witgele. We ruiken een stinkertje van buxus, en ook ananas en grapefruit. De wijn is droog met stevige zuren en een bittertje. De druif, Sauvignon Blanc, wordt herkend. De herkomst herbergt meer uitdaging. We noemen bijvoorbeeld: Loire en zelfs Nieuw Zeeland (want een ‘stuivende neus’). Het blijkt Ataraxia 2015 uit Zuid Afrika.

Jongste wijn
The Foundry 2015 uit Zuid Afrika is gemaakt van Roussanne, waar meerderen van ons (houtgelagerde) Chardonnay dachten te herkennen! En dat allemaal dankzij de geelgroene kleur. Een geur en smaak van vanille, peer, peperig, boter en amandel.

Ontkrachtende terminologie, dat bestaat!

Oudste wijn
Bij de tweede serie komen mooie beschrijvende termen voorbij. Zo zit in de Fontanilles 2014 van Domaine de 2 Ânes ‘rode bessenpitten’. Terwijl in de Cahors l’Authentique 2000 van Château Pineraie ‘Vaporub’ zou zitten. En de Toffee Chunk 2012 komt ‘uit Chili en wel een recent bosbrandgebied’, terwijl de wijn uit Zuid Afrika komt. De termen ontkrachten de kracht van de uitstekende wijnen.

Lijm? Italiaanse wijnen. 

Chianti maakt indruk
Iets later komen we in de Chianti Classico aan. Beiden zijn van Sangiovese gemaakt. De Valiano 2010, Gran Selezione 6.38, is dieprood. Mooie geur en smaak van truffel, kreupelhout, paddenstoel, lijm en melkchocolade. De tweede, Castello di Monterinaldi 2012, is traag. Dat komt door de schildpad, die de wijnmaker vol trots overal visueel doorvoert. De wijn is glanzend rood en een ietwat bruine rand. We nemen waar: lychee, lijm/vernis, vuursteen, chocolade en bosvruchten.

Klassiek en deftig

Mooiste wijn
De laatste serie speelt zich af in Margaux. Château Paveil de Luze 2008 is bruinrood met een rijke neus van zwarte bessen, licht hout en laurier. Zachte zuren en tannine maken het een mooie wijn. De Château Marquis de Terme 2003 lijkt op een herfstbos met mooi versmolten tannine en eucalyptus. Er vallen woorden als “deftige” en “hoge” wijn….






PX en toch heel fris 

We sluiten af met Alvear Pedro Ximenez 2011. 100 Parker Punten wijn. In plaats van donkerbruin is deze amberkleurig. “Heel gek dat ie niet brokkelt”, zo zoet is de wijn. We proeven noten, rozijnen, melkchocolade, (riet)suiker en nagenoeg geen zuren. 

Verslag en proefnotities Eric Hoepelman

Geen opmerkingen: