maandag 7 november 2016

Hans' wonderlijke parenclub (Niepoort ea)

Hans Lodewijkx proeverij thema is “Opgedirkt”:  een selectie uit de wijnen van Dirk Niepoort. Dirk heeft het Niepoort familiebedrijf de laatste 20 jaar omgevormd van conservatieve portmaker naar een internationale hightech wijnproducent, met een gedreven marketing en bijzondere vormgeving. En Dirk experimenteert er lustig op los. Met bijzondere druiven, oude en nieuwe wijngaarden, bijzondere etiketten en een merk voor elke markt. Binnen het Niepoort bedrijf, maar ook in andere Landen met lokale projecten en partners. Zoals hijzelf zegt “it’s a logistic nightmare”. Op de Niepoort site vond ik na snel tellen al 109 verschillende wijnen...


Nu kennen we Hans als iemand die niet terugschrikt voor een wijntje meer of minder. Maar hier heeft hij zijn meerdere toch herkend en de Niepoort proeverij opgedeeld. Vandaag te beginnen met Hans’ Wonderlijke Parenclub: 6 paartjes gerelateerde wijnen verdeeld over 3x Dirk en 3x Duits. Wat natuurlijk al een wonderlijke paring an sich is ….

De Gestolen Fiets als 'hommage' aan witte wijnliefhebber Peter van Straaten

1 Gestolen fiets branco 2014 Niepoort Douro Rabigato, Códega do Larinho, Gouveio, Dona Branca, Viosinho, Bical e.a. 12,5%

2 Dócil Loureiro 2014 Niepoort Projectos Minho Loureiro 11%

3 Alvarinho 2015 Soalheiro Minho Alvarinho 12,5%

4 Mandelberg GG 2014 Dr Wehrheim Pfalz Weisser Burgunder 13,5%
5 Kalmit GG 2012 Kranz Pfalz Weisser Burgunder 13,5%
6 Redoma branco 2014 Niepoort Douro Rabigato, Códega do Larinho, Viosinho, Arinto e.a. 12,5%
7 Tiara 2014 Niepoort Douro Códega do Larinho, Rabigato, Donzelinho, Cercial e.a. 12%
8 Halenberg GG 2011 Emrich Schönleber Nahe Riesling 13%            
9 Halenberg GG 2011 Schäfer-Fröhlich Nahe Riesling 13%
10 Batuta 2013 Niepoort, Douro, Tinta Rouriz, Touriga Franca, Rufete, Malvasia Preta ea 12,5%
11 Leiwener Laurentiuslay 2007 St. Urbanshof Moezel Riesling Spätlese feinherb 12%
12 Ockfener Bockstein 2007 St. Urbanshof Saar Riesling Auslese 8%
 


Na de indrinker Gestolen Fiets Branco 2014 (bleekgeel, vrolijke neus, zwoele aanzet, leuk fruit en ondanks stevig bittertje prima drinkbaar) gaan we van start met het eerste Paar. Moeilijke wijnen. Bij de Dócil Loureiro 2014 noteer ik een groenzweem, groenteneus en “groene” smaken. De tweede wijn is de Soalheiro Minho Alvarinho 2015. Iets zweet in de neus, levendiger, beetje spritzig, flinke citruszuren, wat tandplak. Beide wijnen krijgen terughoudende beoordelingen van de proevers. De eerste wijn is een “projectwijn” van Niepoort met een andere partij. Docil maakt Niepoort met de maker van de Soalheiro.


In het tweede paar treffen we twee WeissBurgunders uit de Pfalz: Dr Wehrheim Mandelberg GG 2014 en Kranz Kalmit GG 2012. Degelijke wijnen maar tjonge jonge wat is het moeilijk omschakelen van Vinho Verde en Alvarinho naar Weissburgunder.


In het derde paar treffen we twee high-end Niepoort wit uit 2014: de Redoma en de Tiara. Beide gemaakt van klassieke Portugese druiven (o.a. Rabigato, Códega do Larinho). Niet de “fudge” romige Redoma maar de levendige Tiara trekt mij het meest. Mooi bleekgoudgeel, “bergbeek” zuivere neus en mond. Wat banaan, mild in bitters, fijn zuur en veel spel. Mooie wijn.


In het vierde paar dan toch de Riesling. Allebei GG 2011 van de Halenberg in de Nahe.  En daar houdt de overeenkomst op. Twee totaal verschillende wijnen als resultaat. Emrich Schönleber maakt er een frisse levendige groenjonge wijn van met citrus en appeltjes die iets romiger wordt in de mond, een mooie opwekkende wijn.  Bij Schäfer-Fröhlich domineert de brandnetel en wat reductievere geuren, volgens Kees bijzonder goed passend bij wildpaté in de herberg…


Als laatste Niepoort wijn en als teaser voor de volgende rode Niepoort proeverij zet Hans ons de Batuta 2013 voor. In 1999 gelanceerd met als doel een kwalitatief hoogwaardige en toch elegante Dourowijn te maken. Genoemd naar de baton, het stokje van de orkestdirigent. De druiven komen van Quinta do Carril, een wijngaard met stokken van meer dan 70 jaar oud, en van twee wijngaarden met meer dan 100 jaar oude wijnstokken op een hoogte van 750 meter. Batuta is een krachtige wijn met groot ouderingspotentieel. Donkerrood, mooie neus met bramen en cacao die ook terugkomen in de smaak. Is nog groenig jong, steeltjes tannines. Niet agressief of overdonderende in de aanzet maar wel vasthoudend. Veel te jong nu nog. Bijzondere wijn.


Bij de afsluitende Urbanshof 2007 zoeterikken (Leiwener Laurentiuslay Spätlese feinherb en Ockfener Bockstein Auslese) kunnen we constateren dat 1) Dirk zijn marketing wel onder controle heeft 2) de experimenten nog wat aandacht nodig hebben 3) de Riesling weer top was 4) maar ook een stuk duurder dan andere Portugezen 5) en de paren inderdaad wonderlijk waren :-) Hans, we kijken al uit naar de “opgedirkt” proeverij!


Verslag en proefnotities Noël Geisen

Geen opmerkingen: