zondag 20 november 2016

De hand van de wijnmaker

De 'gouden' Schweicher Annaberg in dit jaargetijde
Dezelfde druiven kunnen in de handen van verschillende wijnmakers resulteren in volstrekt verschillende wijnen. De hand van de wijnmaker is het thema van Eric Hoepelman die zich verzekerd weet van deskundig advies van wijn & spijsspecialist Michael Daals. Wáár zitten die verschillen dan in? Bijvoorbeeld een keuze om zo weinig mogelijk of geen bestrijdingsmiddelen ge gebruiken. Het kunnen keuzes zijn in de opbrengst van de wingerd, wel of geen groene oogst, interventies in het wijn-maak-proces. Misschien hadden we daar nog wel wat meer over moeten praten, maar ja… iedere proeverij is ook een oefening in het benoemen en genieten van wijnen. 

In de eerste serie staan – alles blind geproefd – drie fraaie wijnen. 

Wijn 1
Mooi romige geur met vanille, peren, heel geurig, ik ruik ook jasmijn, de wijn heeft veel body en hangt mooi na. Veel mineralen en goede zuren. Just benoemt nog méér smaakcomponenten: cacao en sinaasappel, petrol, cacao en noot in de smaak. HansL benoemt appel en ananas. 

Wijn 2
Geen gemakkelijke wijn, goudkleurig, sinaasappel in de geur, goede balans, bittertje in de smaak, gastronomische wijn schrijf ik op. Maar wat maakt die wijn nou zo karakteristiek? Ik bedenk dat in de geur een eaux de vie associatie zit, ik denk aan mijn moscato grappa en ja, dan gaan die grijze cellen altijd met je op de loop, het zou wel eens muscat kunnen zijn? Just benoemt die geurtoets als hars, hij ruikt en proeft ook ananas en noten. 

Wijn 3
Voor mij de mooiste wijn. Gesloten neus die pas langzaam in het glas iets meer van zichzelf prijsgeeft, meest geel/goudkleurig, prima balans, lang nahangend, mooie citrustonen en vooral héél veel verfijning en mineraliteit. Just prijst de balans en benoemt – waar ik de wijn nogal gesloten oordeel – toch veel smaakcomponenten: zaagsel, mandarijn, stallucht. Claartje benoemt oranjebloesem. HansL benoemt mooie zuren, petrol en gesloten neus.

Verschillende proevers hebben in de gaten dat we drie rieslings in het glas hebben. Van welke jaren vraagt Michael? 

Het blijken tien jaar oude wijnen te zijn.
1 Piesporter Goldtröpfchen 2007 Reinhold Haart, GG
2 Marienburg Rothenpfad 2007 Clemensch Busch, GG
3 Kastanienbusch 2007 Ökonomierat Rebholz, GG

In de tweede serie opnieuw drie witte wijnen. 

Wijn 4
In de serie is dit de wijn van mijn voorkeur. Vuursteen in de geur, heel bescheiden geur, mooie mineralen. De wijn heeft een opmerkelijk uitstekende balans en véél verfijning. Berry noemt de wijn speels, hij benoemt hooi, stro, roten schiefer. Toos noemt de wijn zuiver en elegant, met appel en perzik. Na het onthullen van de flessen blijkt deze wijn te zijn gemaakt van hele oude stokken, die zijn geplant in 1906. 

Wijn 5
Toos benoemt rijper fruit, ananas, een krachtiger en rijkere wijn. Berry ruikt botytris, maar de balans is wat minder dan in wijn 4, een hoekiger wijn. Mijn aantekeningen: best wel expressief, jasmijn en peer, een fraai amandelbittertje, goede balans en mooie zuren. 
Het terroir van de Morstein wijngaard


Wijn 6
De wijn met de meeste geur: hooi en mineraliteit. Sappig. Hap sap, slik-reflex, moeilijk om uit te spuwen bij het proeven. Amandelbitters en veel verfijning. Berry zegt mint, floraal. Toos noemt de wijn prachtig, rijp fruit, elegantie met een klein zoetje. 

De wijnen blijken opnieuw rieslings na onthullen:
4 Schweicher Annaberg 2009 Bernard Eiffel
5 Eitelsbacher Karthäuserhofberg 2009 Karthäuserhofberg
6 Morstein 2009 Morstein Weingut Wittmann Grosses Gewachs

Bij de rode wijn hebben we veel discussie rondom twee Pinor Noir wijnen. 

Wijnmakers van de Chanterêves
Chanterêves Bourgogne 2014
Twee talentvolle wijnmakers Tomoko Kuriyama en Guillaume Bott maken Chanterêves sinds 2010. Noel prijst de frisse zuren en noemt de wijn wat smal. Een lichtvoetige wijn, zegt Martin. Ik ben alleen al op het bouquet verkocht voor deze wijn: zéér expressief, een pruimenhemel, cacao. Een uitwaaierende pauwenstaart. Liefelijke smaak met heel hoge zuurgraad, drinkt bijna als limonade (positief) en dan verrassen de wat straffe bitters. Een mooie lunchwijn. 

Gevrey Chambertin 2012 La Justice Gérard Seguin
Klassieke Bourgogne, dat kan geweldig mooi zijn. Ik ruik héél veel leer, mocca, cacao. Hap sap, je verlangt naar de volgende slok, rijke wijn waaraan alles klopt. Prachtige balans. Munt in de geur, zegt Martin. Zwoel en lux, aldus Noel. 

Fijne avond waarop we ook kunnen delibereren over de gedroomde combinaties van wijn en spijs.Dát te weinig doen... daar doen we onszelf mee te kort, maakt Michael Daals duidelijk.

Geen opmerkingen: