zaterdag 12 november 2016

Cool climate wijnen

Gualtallary wijngaard in Argentinië, hoog gelegen, koel klimaat

Bij het determineren van wijn is één van de vragen altijd: is dit een ‘warme’ of ‘koude’ wijn. Het klimaat beïnvloedt de smaak van de wijn. Koele klimaat streken staan bekend om hun mooie witte wijnen met hogere zuurgraad. Rob van Ginneken laat ons een fraaie selectie koele klimaat wijnen proeven, naar eigen zeggen ook om “mijn imago wat bij te stellen.” Van Rob zou het beeld bestaan dat hij liefhebber is van dikke Australische wijnen met veel kracht. Met een betrekkelijk onschuldig gezicht vraagt Rob zich af hoe hij aan dat imago komt – hoewel hij grif toegeeft graag zijn aversie tegen Bordeaux te uiten. Rob van Ginneken benoemt Engeland, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland en Oostenrijk als koel klimaat, net als de Franse streken Champagne, Beaujolais, Chablis, Bourgogne en Loire. Tot zover niks aan de hand. Maar óók cool climate zijn in de VS Lower Columbia Valley in Washington State, Oregon, Carneros en Anderson Valley in Noord-Californië, de zuidelijke wijngaarden in Chili en Zuid-Afrika, het Zuidereiland in Nieuw Zeeland. Een koel klimaat wijn kan dus ook uit een nieuwe wereld land komen. Waarmee die vraag over een koude of warme wijn bij het determineren niet zo zinnig meer lijkt. 
 
We starten met een serie van drie mousserende wijnen blind geproefd. Dan ben ik meteen blij. Het is leuk én moeilijk. De prima Helden Sekt 2011 van Kirsten en Vazart Coquart Champagne staan voor mij wat in de schaduw van de vintage champagne. Best wel wonderlijk, want ik vind die eerstgenoemde twee wát expressiever met duidelijke smaakcomponenten.Iets gemakkelijker te proeven. 

Champagne Barnaut Cuvée Edmond, Millésime 2008 Brut
Een bescheidener geur dan de andere mousserende wijnen, maar wél een die opvalt. Opvalt door een mooie toast toets én vooral door verfijning. Ik hoor ook andere proevers voorkeur uitspreken voor deze bubbel. Deze champagne toont zich het meest rins van de drie glazen. Mooie neus, zegt Noël. Lekker zuiver, aldus Paul. Kees ruikt wat mandarijn en goudreinet. Fraai. 

In de tweede serie gaan we van kurkdroog naar relatief zoet. 

Muscadet St. Vincent 2015 van Michel Delhommeau is een liefhebberswijn, die lang niet iedereen kan bekoren. Zéér true to type, erg ondergewaardeerd. Heel rinse, zuivere smaak met hoge zuurgraad. Gerard ruikt een lychee impressie en noemt de wijn elegant. Geweldig goed inzetbaar bij schaaldieren en vis. De Chablis 2014 van Durup heeft een mooie strakke smaak, mineralen en verfijnde neus. De eerste slok daarna van Viña Casa Marin 2013 Miramar Riesling uit Chili doet me de ogen dichtknijpen. Oef, zoet. Maar bij de tweede slok realiseer ik me, mooie balans, dit is lekker. Prima bij aziatische keuken. Groen gras, wat romig. Gerard ruikt honing. Verrassende wijn. 

Rob heeft twee Pinot Noirs gezet naast een Cabernet Sauvignon in de derde serie. Staetelandt 2014 Pinot Noir uit Marlborough Nieuw Zeeland is geurig, mooie kersenimpressie, bittertje en balans. 

Zuccardi Q 2011 Cabernet Sauvignon, Gualtallary, La Consulta Valle de Uco, Argentinië
Ik heb mooie aantekeningen maar haalde helaas de druif er niet uit. Rijke geur, kruidig, vanille/oud hout, wat paprika, duidelijk een wijn met karakter, geen allemansvriend, wel heel interessant, fraai bittertje in de afdronk. 

De zoeterikken spreken tot de verbeelding, het zijn topwijnen uit hun streek. 

Domaine de Sablonettes 2009 Coteaux de Layon Rablay
Willem Jan constateert een lichte oxytoon, hij ruikt honing. Ik vind de kleur al héél ver voor een acht  jaar oude Chenin Blanc. Rijke neus met mooie rozengeur en gebakken ananas, prima balans met goede zoet/zuur balans. Heel viefe wijn. 

Clemens Busch Mariënburg 2008 Riesling Spätlese
Deze wijn is nu voortreffelijk maar kan ook nog rijpen. Fris, romig, herkenbaar Riesling, mineralen, uitstekende balans tussen zoet/zuur. Heel erg mooi. 

Dat bijstellen van het imago... tja, een imago komt te voet en gaat te paard. Er zijn wel enkele stappen gezet naar een imago als liefhebber van elegante wijnen, Rob! 

Geen opmerkingen: