vrijdag 28 oktober 2016

Bulgaarse wijsheid: de natuur, tijd en geduld zijn de beste dokters

Kees van de Wiel zet ons Bulgaarse wijnen voor. Hij heeft een mooie proeftafel samengesteld, waarbij lokale druiven zoals Melnik en Mavrud meermaals langskomen.

Indrinker

Suhindol Rosé 2014 van Gamza en Cabernet Franc
Deze rosé is zalmrood van kleur. De wijn heeft behoorlijk wat bitters. Het fruit is ver weg waar te nemen; hoogstens enkele hele rijpe appels.

Witte wijnen

Logodaj White 2013 van Melnik
Een kristalheldere, witgele wijn met een neus van muskaatdruif en jasmijn. En dat terwijl de wijn is gemaakt van blauwe druiven. Lekker sappig en kleine zuren. Gastproever Ron ervaart stoofperen: het rinsige van de peer en petrol van het stoven. Een hele nette wijn.

Carpe Diem 2012 van Chardonnay + Sauvignon Blanc + Sémillon
Peter vindt dat de wijn een interessante neus heeft: vanille, turks fruit, snoepjes, boter en houtrijping. De smaak is dan weer meer aards met wat vuursteen. Ron proeft kaneel. Ik vind het een rijke, stevige wijn.

Rode wijnen

Tiara 2015 van Mavrud
De wijn heeft potentie, maar maakt deze nu nog niet waar. Momenteel proeven we bitters, zuur en ‘te jong’. Of ietwat mooier geformuleerd: aards, mineraal en boerenkool. Een boeiende wijn.

Sunny Hill 2014 van Melnik
Een vriendelijk wijn met rozen, oranjebloesem en cola. En ik maar denken aan zo’n zoete zuurstok op de kermis.

Kotta ‘299’ 2012 van Gamza
Noël neemt bessen, kersen en jodium waar in zijn neus. Daarna een stevige aanzet met chocolade en koffie. En dan een nette overgang naar zuren. Al met al een prima glas.

Zagreus Premium Reserve 2012 van Mavrud
Hans proeft mooi getemperde zuren met een kruipolie-ondertoontje. Peter vindt ‘m fluwelig met  elegantie.

Uniqato 2010 van Rubin
Een fijne wijn waarin we veel waarnemen. Gerard treft bessen, ronde zuren, verbrande aanzet, vol rijp en hout. Hans neemt waar: een gestoofde neus, bitters, hout, overextractie alcohol en “garage 2.0” (olietonen). Willem-Jan proeft alcohol, prikkel, rubber, peper, bitter en plak, alsof het een Zuid-afrikaanse wijn is.

Uniqato 2013 van Ruen
En ook dit is een mooie wijn. Gerard: zoete kersen, hout, frisse aanzet, dik complex, kers, volle dikke wijn, frisse zure afdronk. Hans: zwartwitdrop (salmiak), drop, chocolade, prettige bitters, zwarte bessen. Hans vindt deze nog eleganter dan de vorige. De druif Ruen is een kruising van Cabernet Sauvignon en de Bulgaarse Melnik.

Vinica 2011 van Mavrud
Hartedief van Kees. Kees vertelt ons dat deze wijn is geperst van ingedroogde druiven, zoals in het Italiaanse Veneto gebeurt met de Amarone. Boele ervaart laurier en een goede balans. Toos begint de Mavrud-druif al te herkennen! Noël proeft Lakrit (drop). Ik vind het een stoere wijn met fruit, tannine èn zuren.

Redark 2009 van Cabernet Sauvignon + Rubin + Ruen
Hartendief van Kees. Dit is een mooie rijke wijn, met aangenaam zoet en hout. Boele zou ‘m zelfs nog laten liggen. Toos proeft: kers, pruim, houttonen, zwoel en zacht. Gerard vult dat aan met thee. Kees stopt er dan nog rijpe pruimen bij.

Uitdrinker

Samos 2008, Antemis
Voor de afsluiter verlaten we Bulgarije en steken we de grens met Griekenland over.We proeven heerlijke, vloeibare, zoetbittere rozijntjes met een vleugje kaneel.

Kees heeft ons een mooie gelegenheid geboden beter kennis te laten maken met Bulgaarse wijnen. In de jaren ’80 en ’90 gewild in Nederland vanwege de prijs/kwaliteitverhouding. De laatste tien jaar is veel geïnvesteerd. Het was een genoegen om enkele lokale druiven meermaals te proeven. De natuur, tijd en geduld zijn de beste dokters. Bulgaarse wijn staat weer op de kaart. Dank je wel, Kees!

Verslag en proefnotities Eric Hoepelman

Geen opmerkingen: