zaterdag 22 oktober 2016

Authentieke of antieke druiven? We proeven beiden: Gaillac van de Plageoles.

Gaillac is een gebied in Zuid West Frankrijk, langs de Tarn. Het ligt tussen Bordeaux en de Languedoc. Hugh Johnson schrijft dat er een eclectisch aanbod aan wijnen beschikbaar is. Eclectisch, dat staat voor véél verschillende wijnen en wijnstijlen. Dat komt door ‘authentieke en antieke’ druivensoorten, het thema van de proeverij van Cobie Goutsmits. Robert en Bernard Plageoles promoten lokale druivensoorten. Soms kent een gebied een kartrekker die de héle streek in de belangstelling krijgt, zoals Deiss in de Elzas, Chaves in Hermitage en Brumont in Madiran. De Plageoles hebben die rol in Gaillac, Johnson noemt hen enfants terribles en ultra-traditionele producten. De druiven in Gaillac proeven we eigenlijk nooit: Ondenc, Prunelart, Mauzac, Verdanel. 


De wijnen worden op natuurlijke wijze bereid: geen industrieel gist, geen chaptalisatie, minimale beheersing van temperatuur tijdens de gisting, nauwelijks filtering van de wijnen. Ik ben altijd blij als we curieuze druiven proeven, wég van de eeuwige sauvignon, chardonnay en cabernet. Dit zijn karaktervolle wijnen, échte liefhebberswijnen. 
Op de foto Bernard Plageoles

Alle wijnen zijn blind geproefd, dus we weten niet wát we in het glas hebben als we commentaar geven. 


Mauzac Nature, mousserende wijn van het jaar in zijn klasse

Troebelig, zegt Toos, die associaties heeft van steen en noten, hoog in de zuren. Noël benoemt veel bitters en mist wat fruit. Mijn aantekeningen: appel! Een klein zweetluchtje, heel bruisende mousse en flink wat bitters. 


Witte droge wijnen


Mauzac 2014 Côtes du Tarn, Mauzac Vert

Kees benoemt een lichte oxy toon, vooral perzik. Just benoemt een olie-associatie en sinaasappel. Mijn aantekeningen: hint van ananas, grapefruit, bittertje en citrus, karaktervol glas wijn. 


Ondenc 2014

Just is enthousiast: hij ruikt pistache, cacao, een honingaccent en drop. Kees benoemt boenwas, veel fruit, stevig, bloemig en vol. Mijn aantekeningen: pfff, moeilijke wijn, bepaald geen allemansvriend, ik ruik wat oude sokken, zweetlucht, olijven, en besluit dan door de oxytoon dat de wijn me aan Jura doet denken. Noten zitten ook in het smaakpalet. En zoals de proevers weten zoek ik altijd een moment om te drinken, een gerecht om te combineren. Dit is een mooie wijn bij een comté kaas. 


Verdanel 2012

Kees benoemt petrol. Just ruikt een orgie van geuren: oude vis, zeep, peer, badzout. Mijn aantekeningen: fascinerend! Ik ruik wierrook, de smaak heeft veel amandelbitters. Karaktervol!

Rode wijnen 

Duras 2013

Verpletterend fraaie geur! Daar is werkelijk van alles in te ruiken: gedroogde groene kruiden en morelkers, zegt Eric. Peper, zegt HansH. Bosbes en snoepjesfruit, zegt HansL. Ik ben zwaar onder de indruk van de geur: herfstbladeren, toffee, bramen en rood zomerfruit. De smaak is dan véél lichter dan je zou verwachten, aangenaam, dat wel. Een ideale lunchwijn, als je ’s middags nog moet werken, winkelen of wandelen. 


Duras 2010

HansH kan een wijn altijd prachtig compact verwoorden: mooi glas, veel body en tannines. Noël benoemt een prikkelige smaakbeleving. HansL laurier en tabak. Ik ruik kruiden en morellenkersen, oud hout ook. De smaak heeft veel zoet in de aanzet. Echt een wijn voor bij een herfstig ribstuk met veel vet aan de rand. 


Prunelart 2011

Ook bij deze wijn komen er bijzondere associaties: ijzer, sigaar/tabak, pruimenjam (Eric), hoestdrank, tijm, jodium (HansL). Mijn aantekeningen: veel hout dat het fruit domineert, wierrook, lijm, wat chocolade. Á point, hoeft niet meer te rijpen. 

Zoete wijnen

Muscadelle 2012

De zoete wijnen vind ik een ontdekking. Deze vette wijn is niet plakkerig/sticky ook al zijn er niet heel veel zuren. Mooi zoet met geuren van kandijkoek, honing en perzik.


Vin de voille 1997 van Mauzac  

Zeven jaar op vat gelagerde wijn, zonder bijvulling. Daardoor heeft zich een bacterie- en gistlaag gevormd boven de wijn (precies zoals in Jerez en de Jura) die de wijn van zuurstof afsluit. Prachtige wijn, zeer geconcentreerd, amandel en andere noten in de geur. Droog en prachtig. Ideale bondgenoot van mooie charcuterie en tapas. Voortreffelijk glas. 


Echt een mooie proeverij voor verwende wijndrinkers die al van alles kennen en hebben gedronken, maar zelden… Gaillac!

Geen opmerkingen: